Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SOFT PARADE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1990 - 1996

Genre

alternative

Soft Parade

Het Brabantse Soft Parade is de enige Nederlandse band die wordt gecontracteerd door het Britse Anxious, het label van Dave Stewart (Eurythmics). De muziek van de band heeft als uitgangspunt de jaren zestig en bands als The Beatles, The Doors en The Velvet Underground.
Volledige biografie...

Bezetting

Eric Maas   basgitaar, zang
Hans Bos   gitaar, zang
Joop Pollet   gitaar
Dick Brouwers   toetsinstrumenten

Overige muzikanten

Laetitia van Krieken   achtergrondzang
Jacques Meljaars   drums
Marjolein Kempen   achtergrondzang
Gerben Ibelings   drums
Paul van Weert   toetsinstrumenten
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1994   Shine
1995   13
1995   Claw Boys Claw
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Soft Parade

Het Brabantse Soft Parade is de enige Nederlandse band die wordt gecontracteerd door het Britse Anxious, het label van Dave Stewart (Eurythmics). De muziek van de band heeft als uitgangspunt de jaren zestig en bands als The Beatles, The Doors en The Velvet Underground.

1990 - 1991

Eric Maas en Hans Bos van de Soft Parade uit Tilburg geven in september 1990 hun demo Bleedin' Hearts aan het Britse label Anxious. Na dertig seconden luisteren weet labelbaas Dave Stewart (bekend van de Eurythmics) dat hij de band wil contracteren. Een eerste EP verschijnt in 1991 en de band staat in het voorprogramma tijdens de Europese tournee van Stewarts band Spiritual Cowboys. In Engeland tourt de band mee als support van Shakespeare's Sisters, de band van de vrouw van Dave Stewart. Soft Parade bestaat in die periode naast zanger/gitarist Hans Bos en bassist Eric Maas uit Dick Brouwers (toetsen), Joop Pollet (gitaar) en Pascal Vermeer (drums). Laetitia van Krieken en Marjolein Kempen verzorgen achtergrondzang. Speciaal voor de Engelse markt bedenken de bandleden Engelse artiestennamen voor zichzelf. Zo heet toetsenist Dick Brouwers Dick Davis (en ook Dick Clarysse), noemt zanger/gitarist Hans Bos zich Blue Woodstone en gaat bassist Eric Maas door het leven als Eric Mason.

1992

De band mag van Anxious op Thailand nieuwe nummers schrijven, opnamen maken aan de Franse zuidkust en de liedjes afmixen in de Air Studio's van George Martin te Engeland. Direct na de opnamen en vlak voor het verschijnen van het door Dave Stewart geproduceerde debuutalbum Puur wordt de samenwerking met drummer Vermeer beƫindigd. De plaat en de drie EP's krijgen positieve recensies en Soft Parade tourt succesvol door Europa.

1993 - 1994

Begin 1993 is Soft Parade samen met de Britse band Curve de best verkopende act op Anxious. Het gaat zakelijk echter slecht met het label. Dave Stewart verkoopt Anxious aan EastWest. De nieuwe platenmaatschappij zet zeven bands van Anxious aan de kant. Ook Soft Parade is slachtoffer. De band likt de wonden en neemt op kosten van muziekuitgeverij Peer nieuwe nummers op in de Moles Studio in de Britse stad Bath. De opnamen nemen ongeveer een jaar in beslag. Dick Brouwers verlaat de groep en wordt vervangen door toetsenist Paul van Weert. Na Marc Lamb (naar Claw Boys Claw) wordt Jacques Meljaars de nieuwe drummer. Ook drummers Gerben Ibelings (Bad To The Bone) en Henk Jonkers (Fatal Flowers) maken in de laatste fase van het bandbestaan enige tijd deel uit van Soft Parade.

Bad To The Bone Claw Boys Claw Fatal Flowers

1995 - 1996

Het tweede album Get Well Soon komt uit bij Polydor. In hetzelfde jaar verschijnt ook de EP Cool, een jaar later gevolgd door de EP Honey. De platen leveren niet het verwachte succes op.

1997

Soft Parade houdt op te bestaan. Dick Brouwers is een vertrouwd gezicht in de Amsterdamse muziekscene als engineer, producer en (gast)muzikant in bands als 13, Bingo Trappers, Shine en Daryll-Ann. Laetitia van Krieken speelt in de Nits. Onder de naam Speaker maakt Hans Bos solo een cassettealbum voor het cassettelabel Car Cassettes. Bos is als kunstenaar actief. Tijdens het bestaan van Soft Parade ontwerpt hij interieurs voor clubs. Hij maakt daarna digitale kunst en animatiefilms. Daarnaast is hij art director bij het Amsterdamse reclamebureau PPGH JWT.

13 Bingo Trappers Daryll-Ann Nits Shine

Discografie Soft Parade

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Soft Parade

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer