Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SOLEX

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Solex

Periode

1997 - heden

Genre

alternative, indie, lo-fi

Online

Officiële website

Solex

Sample-act van de Amsterdamse Liesbeth Esselink, die internationaal enthousiaste kritieken oogst.
Volledige biografie...

Bezetting

Elisabeth Esselink   sampler, toetsinstrumenten, zang

Overige muzikanten

Gerard Atema   klarinet
Jeroen Kramer (2)   klarinet, saxofoon
Robert Lagendijk   drums
Geert de Groot   achtergrondzang, basgitaar, cello, piano
Nicolette Lie   drums

Genoemd in de biografie van

1991   I$i$
1997   Sonetic Vet
1998   Frank van der Weij
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Solex

Sample-act van de Amsterdamse Liesbeth Esselink, die internationaal enthousiaste kritieken oogst.

1992

De gitaarband Sonetic Vet wordt opgericht. Liesbeth Esselink is de zangeres van de band. De groep speelt korte, noisy punkpopnummers.

Sonetic Vet

1994

De groep wordt getekend door Play It Again Sam en neemt een mini-album op. Hun optreden op het Noorderslag Festival oogst veel lof.

1995

Sonetic Vet brengt de single Suppose So uit. BBC-DJ John Peel pikt de band op en draait de plaat in zijn uitzending. Elisabeth Esselink drumt korte tijd bij de rockband Bitchcock.

Bitchcock

1996

Esselink koopt een goedkope sampler en een achtsporenrecorder en begint thuis te experimenteren. Sonetic Vet neemt onder de naam Dash een laatste demo op.

1997

Sonetic Vet/Dash heft zich op. Esselink gaat aan de slag onder de naam Solex. De mede-eigenaresse van de Amsterdamse tweedehands platenzaak C&D rijgt samples en loops van onverkoopbare platen uit haar winkel aaneen tot een dansbaar geheel. In de half gezongen, half gesproken teksten wint de rijm het vaak van de inhoud. Ze stuurt in mei demo's naar Engelse en Amerikaanse labels. Vijf platenmaatschappijen tonen interesse. Ze tekent bij het Amerikaanse Matador. Proefpersingen die circuleren van het nog te verschijnen debuutalbum roepen enthousiaste reacties op van de invloedrijke Engelse radio-discjockey John Peel en het popblad New Musical Express, dat Solex vraagt een liedje te leveren voor een gratis bij het blad te voegen single.

Sonetic Vet

1998

Solex Het debuutalbum Solex Vs. The Hitmeister verschijnt. Elke track heeft het woord Solex in de titel en vertelt een verhaaltje. Solex is in elk nummer een ander personage. Lovende reacties en veel optredens volgen. De plaat wordt zowel in Amerika als Europa uitgebracht. Een eerste BBC-sessie van Solex voor John Peel wordt in juni uitgezonden. De Amsterdamse staat op het bevrijdingsfestival in Groningen en op Lowlands. In november toert ze langs de Amerikaanse West Coast. Tijdens de live-optredens wordt Esselink bijgestaan door een band, bestaande uit Robert Lagendijk (drums), Geert de Groot (gitaar, piano, cello, bas), Jeroen Kramer (saxofoon, klarinet) en Gerard Atema (klarinet). Solex All Licketysplit is de eerste single. De bijbehorende videoclip wordt in Chicago opgenomen. Solex opent een internationaal compilatie-album vol coverversies van het Wire-nummer Drill. De Solex-bijdrage op de kerst-cd Zo, Dit Is Kerstmis van de VPRO is Santa Monica (Kissing A Man With A Beard).

1999

Solex' optreden vanuit de Queen Elizabeth Hall wordt live bij John Peel uitgezonden. In juli staat Solex op het Roskilde Festival in Denemarken en tourt in de maanden september/oktober door de Verenigde Staten in het voorprogramma van Cibo Matto. De tweede cd, Pick Up, laat opnieuw sample-pop in optima forma horen. Wederom onthaalt de pers haar met lovende kritieken. Live wordt Solex versterkt door bassist Geert de Groot van Claw Boys Claw.

Claw Boys Claw Geert de Groot

2000

Op 29 maart speelt Solex live voor de BBC vanuit The Union Chapel te London. De Amerikaanse band The Walkabouts coveren het nummer Solex In A Slipshod Style. De track staat op een album waarop de band verschillende Europese acts covert. Het live-optreden dat Solex opneemt in de Maida Vale Studios voor de radioshow van BBC DJ John Peel is de hele maand september te beluisteren via de BBC-internetsite. Op het Amerikaanse label Progeria Records verschijnt een split-single met de band The 1985. Solex covert op de B-kant The Cutter van Echo & The Bunnymen.

2001

Solex Solex werkt in de kelder van haar winkeltje C&D in Amsterdam aan Low Kick And Hard Bop. De plaat, die uitkomt op 11 september, wordt het derde album voor het Amerikaanse label Matador en de samples die gebruikt worden komen ditmaal van vinyl. Esselink maakt remixen voor internationale acts als Malaria (Duitse new wave), Remington Super 60, Shinju Gumi en Ruby, en ze verzorgt gastvokalen op platen van de Australische band Gerling en de Franse band Little Rabbits. Eind september doet Solex opnieuw een Peel-sessie (uitgezonden op 13 november) en in oktober staat ze op Crossing Border.

2002

Solex Op 17 oktober wordt de derde Peel-sessie uitgezonden op BBC Radio 1.

2003

De track Look, No Fingerprints wordt gebruikt voor een wereldwijd verspreide commercial voor Motorola. In maart krijgt Solex te horen dat Matador het volgende album niet zal uitbrengen omdat de Amerikaanse platenmaatschappij daarvoor niet meer genoeg geld en personeel heeft. Solex staat met het nummer Shady Lane op de de internationale dubbelcd Everything Is Ending Here - A Tribute To Pavement. Tijdens Crossing Border in november gaat het vijfentwintig minuten durende 1+1=11 in première. Het stuk wordt uitgevoerd door Solex samen met Het Maarten Altena Ensemble. De basis van de compositie is een verzameling samples die Solex maakte van bestaande opnamen van het ensemble. Maarten Altena heeft daar een nieuwe orkestratie van gemaakt die gezamenlijk wordt uitgevoerd. De opnamen verschijnen in januari 2005 op cd.

2004

Solex Het vierde album heeft de ironische titel The Laughing Stock Of Indie Rock. De plaat komt uit op haar eigen label Discmeister en bevat onder meer vocale bijdragen van de Australische zanger Stuart Brown. De liedjes klinken minder elektronisch dan op de voorgangers. In de VS verschijnt de cd bij ARRCO, daarnaast heeft Esselink licentiedeals met Japan, Taiwan, Hong Kong en Zuid-Amerika. Door tijdgebrek reizen vaste Solex-leden Robert Lagendijk en Geert de Groot niet mee als Solex in oktober op tournee gaat door de VS en Canada. Voor die gelegenheid neemt zij Caesardrumster Marit de Loos mee. Solex verzorgt de muziek en de geluidseffecten bij Wetensnap, een serie voor Villa Achterwerk. Haar tweedehands platenwinkel C&D sluit omdat het niet meer te combineren is met de Solex-activiteiten.

Caesar

2005

Solex Solex maakt een remix voor de gelimiteerde 7-inch van de single Crunchy van de Jon Spencer Blues Explosion.

2006

De vriendschap met Jon Spencer en diens vrouw Christina Martinez leidt tot nieuwe nummers. Het Amerikaanse echtpaar komt speciaal daarvoor enkele dagen jammen in de thuisstudio van Solex. Op advies van Spencer vraagt Solex Mike Ladd uit New York om raps te verzorgen op enkele tracks. Stuart Brown, de zanger op The Laughing Stock Of Indie Rock, zingt ook op de debuutplaat Bang Your Buck van Overeasy, het samplepopproject van drummer Robert Lagendijk. Het album komt uit op Solex' label Discmeister. Solex levert een gastbijdrage op het album Nacht, De Soundtrack van Henny Vrienten.

Henny Vrienten Overeasy

2007

Solex levert bijdragen op het album Proof Of Youth van de Britse band The Go! Team. Ze maakt nieuwe muziek en geluidseffecten voor een speciale voorstelling van de film Who's Afraid Of Virginia Woolf in de Amsterdamse bioscoop Kriterion in Amsterdam op 20 maart.

2008

Onder de naam Solex Ahoy reist Solex in de zomer per boot door de twaalf Nederlandse provincies voor een speciaal project waarbij ze samen met muzikant en kapitein Bart van Poppel muzikanten uitnodigt te improviseren bij een tapeloop. De sessies worden verwerkt in twaalf nieuwe nummers.

2009

Solex maakt samen met Henny Vrienten de muziek voor Ik Wil Alles!, een kindervoorstelling die is gebaseerd op de animatieserie Wensdroom van de VPRO. De acteurs Bob Fosko, Steyn de Leeuwe en Marielle Woltring spelen met een band in een decor dat bestaat uit animaties. De voorstelling is al vanaf april te zien, maar gaat 11 oktober officieel in première in de Stadsschouwburg Utrecht. Solex verzorgt het voorprogramma tijdens het enige Nederlandse optreden dit jaar van de invloedrijke Britse band My Bloody Valentine op 25 mei in de Effenaar te Eindhoven.

Bob Fosko Henny Vrienten

2010

Het album Amsterdam Showdown, King Street Throwdown (maart) is het resultaat van de samenwerking met de Amerikaanse muzikanten Cristina Martinez en Jon Spencer.

2012

Liesbeth Esselink doet op 7 april in de Melkweg samen met Truus de Groot onder de naam Plus Instruments een optreden tijdens de slotavond van het festival ULTRA2012.

2013

De opnamen gemaakt tijdens het project Solex Ahoy! in 2008 verschijnen in maart op cd inclusief dvd. Het is de eerste uitgave van het nieuwe label Seriés Aphonos.

Discografie Solex

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Solex

Audio/Video Solex

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer