Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SOLUTION

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Solution

Periode

1970 - 1983

Genre

symfonische rock

Online

Officiële website
Fansite

Solution

Kameleontische formatie uit Groningen, die in de eerste helft van de jaren '70 populair wordt met - afwisselend - soul, progressieve muziek en funk.
Volledige biografie...

Bezetting

Hans Waterman   drums
Willem Ennes   toetsinstrumenten
Guus Willemse   basgitaar, zang
Tom Barlage   saxofoon

Overige muzikanten

Peter van de Sande   basgitaar, zang
Harry Hardholt   gitaar
Jan Akkerman   gitaar
Jaap van Eik   basgitaar
Nippy Noya   percussie
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1965   Rik Zaal
1970   Willem Ennes
1980   Jan Akkerman
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Solution

Kameleontische formatie uit Groningen, die in de eerste helft van de jaren '70 populair wordt met - afwisselend - soul, progressieve muziek en funk.

1966

De eerste contouren van Solution ontstaan uit de resten van The Keys, een jazzband die al enige tijd furore maakt in het Groninger studentenmilieu. De eerste jaren, waarin de band nog Soulution heet, verlopen rommelig. Deels vanwege veel wisselingen in de bezetting, maar ook omdat de studie veel tijd vergt. In 1966 maakt ondermeer Ap(pie) Alberts (saxofoon) nog deel uit van de band. Hij zal later bekend worden met AA & The Doctors.

AA & The Doctors The Keys

1970

De band komt in rustiger vaarwater terecht. Omdat de bandnaam onterechte associaties oproept met de overgewaaide soul-rage, wordt deze veranderd in Solution. De band bestaat inmiddels uit Barlage, Waterman, Ennes en de uit Focus overgekomen Peter van der Sande (Serpentine, zang/bas). De band heeft - opmerkelijk genoeg - geen vaste gitarist, maar maakt regelmatig gebruik van de diensten van John Schuursma. Deze helpt de band aan een deal met Catfish, een sub-label van Bovema.

Focus John Schuursma Serpentine

1971

Het debuut komt uit. De combinatie van jazz, rock en progressieve muziek valt in goede aarde. Nog voordat de plaat in de winkels ligt wordt Van der Sande vervangen door Guus Willemse (eerder in de band van Rob Hoeke).

Rob Hoeke

1972 - 1974

Solution bouwt haar herkenbare stijl uit met Divergence, dat verschijnt via het prestigieuze prog- en hardrock label Harvest. Toch profiteert de band weinig van haar eigen muzikale ontwikkeling. Ditmaal gooit de dienstplicht roet in het eten: zowel Ennes als Barlage zijn de klos. In deze chaotische periode is ook Willemse vaak elders en wordt zijn plaats tijdelijk ingenomen door Jaap van Eik (ex-Cuby & The Blizzards) en Adrie Klöhne. Tijdens de afwezigheid van Willemse neemt Kaz Lux de zang voor zijn rekening.

Cuby + Blizzards Jaap van Eik

1975 - 1976

Via het Rocket-label van Elton John komt eindelijk de derde plaat Cordon Bleu uit, geproduceerd door Gus Dudgeon (o.a. Elton John, Joan Armatrading). Het album bevat bijdragen van zanger, gitarist en saxofonist Michiel Pos en de teruggekeerde Guus Willemse. De muziek is lichtvoetiger, dansbaarder en vooral meer gepolijst in vergelijking met eerder werk. Toch zijn de reacties op de wederopstanding van Solution bemoedigend.

1977

De muzikale lijn die op Cordon Bleu werd ingezet wordt doorgetrokken op Fully Interlocking, dat ook op het Rocket-label uitkomt. Alleen heeft de band volgens veel critici ditmaal wel een kritieke lijn overschreden. De van het album getrokken single Empty Faces schopt het tot de tipparade.

1978

De band zelf is vooral ontevreden over het promotiebeleid van de platenmaatschappij en breekt met Rocket.

1979

Guus Willemse scoort onder het pseudoniem Gus Williams een hitje met Canyon To Canyon. In 1980 en 1982 maakt hij als Gus Williams ook respectievelijk de single Until Death en Eenzaam En Alleen.

Gus Williams

1980 - 1981

Solution Solution vindt onderdak bij CBS en heeft een jaar lang gitarist Jan Akkerman in de gelederen, maar in weerwil van de positieve titel doet It's Only Just Begun oude tijden niet herleven.

Jan Akkerman

1982

Opvolger Runaway is een mix van funk en soul en bevat bijdragen van drummer Jim Capaldi (ex-Traffic). De andere gastmuzikant is Harry Hardholt (gitaar, ex-Houseband en ex-Innersleeve). Het titelnummer wordt op single uitgebracht en wordt een bescheiden hit. Solution besluit er een punt achter te zetten en organiseert een afscheids-tournee.

Harry Hardholt Houseband Innersleeve

1983

Solution Het laatste optreden in thuishaven Groningen vindt plaats in de Oosterpoort, het laatste optreden in het westen van Nederland wordt in Paradiso gegeven alwaar opnamen worden gemaakt voor de Vara radio. Tijdens de afscheidstournee worden opnamen gemaakt voor het dubbel-album Live dat via Sky uitkomt. Ennes en Barlage blijven samenwerken, zij het voortaan vooral achter de schermen. Als producers van ondermeer Time Bandits, maar ook sporadisch als begeleiders van onder andere Margriet Eshuijs. Het duo begeeft zich later ook in de lucratieve wereld van de jingles en commercials. Hans Waterman speelt lange tijd bij The Pretty Things en is drummer bij Rene & The Alligators.

Margriet Eshuijs Renée & The Alligators Time Bandits Willem Ennes

1984

Willem Ennes en Harry Hardholt maken deel uit van de Margriet Eshuijs Band.

Margriet Eshuijs

2006 - 2007

In maart 2006 komen de leden van Solution weer bij elkaar voor een 'geheim concert' in Club Panama te Amsterdam. Mrs. Einstein (met Guus Willemse's zus Paulette) levert gastbijdragen. Een registratie van het optreden wordt een jaar later in eigen beheer uitgegeven op dvd.

Mrs. Einstein

2008 - 2011

De Amerikaanse zangeres Erykah Badu gebruikt een sample van Solution op haar album New Amerykah: Part One (4th World War) (2008). Op de extra cd bij de speciale uitgave van het album Beyond the Shrouded Horizon (2011) van de Britse gitarist Steve Hackett (ex-Genesis) staat het nummer Eruption: Tommy, afkomstig van het album Moving Waves van Focus uit 1971. Tommy is oorspronkelijk geschreven door Tom Barlage en door Solution in hetzelfde jaar uitgebracht onder de titel Divergence.

2012

Na een kort ziekbed overlijdt Willem Ennes op 6 september op 65-jarige leeftijd aan slokdarmkanker.

Discografie Solution

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Solution

Audio/Video Solution

Video Solution

Blues- en rockfestival me...
Blues- en rockfestival met Herman Brood (1979)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Blues- en rockfestival met Herman Brood (1979)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer