Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SOMMERSET

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1968 - 1981

Genre

country

Sommerset

Countryformatie uit Driebergen rond de drie gebroeders Sommer die in het midden van de jaren zeventig enkele grote hits scoren en de traditionele country en western een warm hart toedragen. De groep treedt zelfs op in het mekka van de countrymuziek: Nashville. Sommerset richt zich vanaf 1980 meer op pure ...
Volledige biografie...

Bezetting

Astrid Marz   zang
André Sommer   gitaar
Gary Lanzalotti   toetsinstrumenten
Ron Kuster   gitaar
Hans Sommer   zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Pim Fuchs  
Ernst Makily  
Guus Paat  
Ab van Woudenberg   gitaar, zang
Rosina Lauwaars   zang

Genoemd in de biografie van

2000   Kees Versluys

Biografie Sommerset

Countryformatie uit Driebergen rond de drie gebroeders Sommer die in het midden van de jaren zeventig enkele grote hits scoren en de traditionele country en western een warm hart toedragen. De groep treedt zelfs op in het mekka van de countrymuziek: Nashville. Sommerset richt zich vanaf 1980 meer op pure pop en valt niet snel daarna uiteen.

1968 - 1973

In Driebergen wordt de groep Hans Sommer & Sommerset opgericht door de broers Hans, André en Ronald Sommer. De band kent vele bezettingswisselingen. Zo maken ook zanger/gitarist Ab van Woudenberg (ex-Forest Hill), Guus Paat, Ernst Makily en Pim Fuchs deel uit van de band. Vanaf 1970 treedt de groep onder de naam Sommerset op.

1974

Wanneer zangeres Rosina Lauwaars zich bij Sommerset voegt, krijgt de band meer vaste vorm. Naast twee singles (onder andere een ode aan Jim Reeves) verschijnt ook het debuutalbum A Portrait.

Rosina

1975

Het grote succes begint met de single Almost Persuaded die in het kielzog van het Tumbleweeds succes Somewhere Between meevaart. Evenals Tumbleweeds voert het succes hen naar Nashville, waar zij een optreden mogen verzorgen.

1976

Sommerset weet succesvol te blijven middels de singles Another Lonely Night en There Goes My Everything. Ook het album Sommerset verkoopt zeer goed en piekt op een 24e positie in de albumlijst. De problemen dienen zich echter aan wanneer zangeres Rosina Lauwaars aan het einde van het jaar samen met Ab van Woudenberg de groep Harmony opricht en Sommerset verlaat.

1977 - 1978

Ook Guus Paat en Pim Fuchs verlaten de band (zij gaan beiden naar Souvenir) en als niet veel later ook Ernst Makily het voor gezien houdt, lijkt het einde voor Sommerset nabij. Toch krijgt de groep aan het eind van het jaar weer een stabiele bezetting, namelijk de drie gebroeders Sommer, ex-Matchpoint zangeres Astrid Marz (later Astrid Parijs), gitarist Ron Kuster en diens bassende broer Ricardo. Rosina Lauwaars en Ab van Woudenberg, die aangevuld met Donald Lieveld het trio Harmony vormen, worden met het lied 't Is Oké naar het Eurovisie Songfestival uitgezonden alwaar zij de dertiende plaats behalen

Harmony Souvenir

1979

Bij Philips verschijnt de single The Wedding Song/Evertime I Sing A Lovesong, die niets doet.

1980

De groep gaat zich steeds meer richten op het maken van pop. Gary Lanzalotti wordt aangetrokken als toetsenist. Met de single Mi Amor wordt nog een klein hitje gescoord. Rosina Lauwaars brengt na het uiteenvallen van Harmony nog een solosingle uit, maar ook voor haar zijn de vette jaren voorbij.

Rosina

1981

Sommerset's laatste hitparadesucces is met de single Viva La Musica (goed voor een 25e positie), maar wanneer de andere drie singles floppen en ook het album niet geweldig verkoopt, houdt de groep het definitief voor gezien.

1983

Ronald Sommer produceert de single Rock On Rock Tonight van de Amsterdamse rockgroep Spirit. André Sommer verzorgt samen met Gerbrand Westveen de arrangementen. Van Astrid Marz verschijnt de single Carolina.

Astrid Marz Gerbrand Westveen Spirit

1989

André Sommer werkt mee aan het BZN-album Crystal Gazer. Van Sommerset verschijnt bij CNR nog een gelijknamige uitgave op cd met oud materiaal.

BZN

1994 - 1995

Hans Sommer maakt enkele Nederlandstalige singles.

Hans Sommer

1996 - 2007

Ronald Sommer is als producer betrokken bij diverse cd's met liedjes uit Nederlandse musicals: West Side Story (1996), Miss Saigon (1997), Tarzan (1999), Rent (2000), Aida (2003, ook de Duitse versie), The Lion King (2005, ook Duitse versie), Beauty & The Beast (Nederlandse cast 2005 en Belgische cast 2007), Les Miserables (enkel de Duitse versie) en Elizabeth (Nederlandse en Duitse versie). Astrijd Parijs (meisjesnaam: Marz) wint in 2000 de SPCO Award als beste countryzangeres van het jaar.

Discografie Sommerset

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Sommerset

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer