Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SPACE MARINES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1990 - 2001

Genre

metal, Nederlandstalig, rap

Online

Officiële website

Space Marines

Zeskoppige Nederhopformatie uit Haarlem die via Def P aan een platencontract bij Djax Records geholpen wordt en sindsdien op eigen benen staat. De groep maakt een mix van metal, dance, hardcore rap en jazz.
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1998   Gotcha

Biografie Space Marines

Zeskoppige Nederhopformatie uit Haarlem die via Def P aan een platencontract bij Djax Records geholpen wordt en sindsdien op eigen benen staat. De groep maakt een mix van metal, dance, hardcore rap en jazz.

1990

In Haarlem wordt Space Marines opgericht. Luisterend naar voornamelijk grindcore en deathmetal wordt bijna driekwart jaar gefilosofeerd over de te varen koers.

1991

De bezetting van Space Marines tijdens het eerste optredenm op 16 februari in het Witte Theater in IJmuiden is Brian Klerkx, Daan Kampman, Nico en Edwin Plooijer, Paul Hamers en Martin Galjé. In navolging van de Amsterdamse Osdorp Posse legt de groep zich toe op Nederhop, maar wel overgoten met een hardcore-sausje.

1993

De eerste demo Hakkebijlen komt in oktober uit. De tape wordt goed ontvangen, o.a. Demo van de Maand in Music Maker, en is vrijwel meteen uitverkocht.

1994

De tweede demo, PETI FU, Joie De Vivre krijgt aandacht van Veronica en ze worden uitgenodigd mee te spelen in de televisiefilm Stills van Marijke de Jong. Twee nummers van de demo verschijnen op de compilatie Alles In Wonderland.

1995

Def P helpt de Space Marines aan een platencontract bij het Eindhovense Djax Records.

Def P

1996

Space Marines is te horen op de verzamelaar De Posse, Deel 2 en op 4 april verschijnt het eerste album Sneller Dan God, Qua Thee, waarop een mix van Nederlandstalige hiphop, metal en hardcore te horen is. De groep treedt aan op het Noorderslag-festival, waarna een uitgebreide toer door het land volgt en de VPRO laat een week lang exclusieve live-opnamen horen in het radio-programma Villa 65. Samen met Osdorp Posse speelt de groep op Bevrijdingspop.

1997

De tweede cd Grraarrbirr verschijnt, wederom bij Djax Records. Het concept harcore meets heavy metal wordt hierop verder uitgediept. De groep speelt opnieuw op Bevrijdingspop.

1999

De derde cd, Don't Feel The Force, krijgt lovende recensies in Oor en Aardschok.

2001

De bandleden kunnen hun dagelijkse activiteiten niet meer combineren met de band. Op 16 februari geven de Space Marines hun laatste optreden in het Patronaat te Haarlem. Drummer Edwin Plooijer maakt vervolgens deel uit van de Jan Rijbroek Band.

Jan Rijbroek Band

2005

Speciaal voor de opening van het nieuwe pand van het Patronaat in Haarlem doen de Space Marines in september een eenmalig reünieconcert.

Discografie Space Marines

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Space Marines

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer