Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SPANNER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Spanner

Periode

2002 - heden

Genre

rock

Spanner

Engelstalige rockformatie uit Friesland opgericht door zanger Syb van der Ploeg en drummer Nico Outhuijse van De Kast. In de muziek zijn invloeden te horen van Soundgarden, U2, Muse en Red Hot Chilli Peppers.
Volledige biografie...

Bezetting

Jeff Zwart   gitaar
Johan Hofman   basgitaar
Nico Outhuijse   drums
Ruben Mulder   toetsinstrumenten
Arno Krabman   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Sander Rozeboom   gitaar
Remco van der Haring   gitaar

Genoemd in de biografie van

2002   IOS
2003   De Kast
2003   Jan Tekstra
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Spanner

Engelstalige rockformatie uit Friesland opgericht door zanger Syb van der Ploeg en drummer Nico Outhuijse van De Kast. In de muziek zijn invloeden te horen van Soundgarden, U2, Muse en Red Hot Chilli Peppers.

2003

Spanner Syb van der Ploeg en drummer Nico Outhuijse (beiden ex-De Kast) spelen in januari voor het eerst met hun Engelstalige band Spanner tijdens Eurosonic in Groningen. 21 februari verschijnt de eerste single Run. De plaat is in New York gemasterd door Howie Weinberg (o.a. Red Hot Chili Peppers, Oasis). Samen met producer Nando Eweg wordt gewerkt aan het debuutalbum dat medio april uitkomt. Syb van der Ploeg vertrekt op 14 maart naar Japan om Spanner te presenteren aan diverse belangstellenden uit de Japanse muziekindustrie. Voor de Japanse media geeft Van der Ploeg een showcase op de Nederlandse ambassade in Tokio. De band tourt tot en met 27 april in het clubcircuit. Op 27 juni presenteert Spanner in Muziekcentrum Schaaf te Leeuwarden het debuutalbum Wonderful World. De cd is geproduceerd door Nando Eweg samen met Holger Schwedt. In de maanden juni en juli toert Spanner langs de landelijke- en regionale radio en tv.

De Kast

2004

Sander Rozeboom en Remko van der Haring verlaten de band en worden vervangen door gitarist Jeff Swart. Op uitnodiging van Mensen In Nood reist Syb van der Ploeg in maart zeven dagen door het door oorlog verscheurde Afrikaanse land Burundi. Op verzoek van dezelfde stichting schrijft Van der Ploeg het nummer Find A Way dat hij samen met Tasha's World opneemt. De opbrengst van de single gaat naar Mensen In Nood. Spanner verzorgt in april en mei het voorprogramma van de Duitse band Fury In The Slaughterhouse. Er staan 29 shows door geheel Duitsland op het programma. Vanaf de Duitse tournee maakt gitarist Arno Krabman ook deel uit van de bezetting. Drie weken na de start van de tournee worden in Duitsland meer dan duizend exemplaren van het album Wonderful World gekocht. Het optreden in E-Work te Keulen wordt in juli uitgezonden in het programma Rockpalast op de WDR.

Tasha's World

2005

Spanner Toetsenist Ruben Mulder vult de band aan. Syb van der Ploeg speelt de rol geleerde Jules-Cezar in de rockopera Nostradamus : The Fate of Man van de band de symfonische rockband Kayak. Het nummer Invisible, dat op 15 april uitkomt, is de eerste single van het in juni te verwachten tweede album Solid Ground. In vergelijking met het debuut is het tweede album meer een popplaat geworden, al blijft het rockgevoel behouden. Op 8 juni presenteert Spanner zich aan enkele Duitse labels, pers, club- en festivalorganisatoren in de Magnet Club te Berlijn. Kunstenaar Wouter Stips voegt bij zijn boek Ongeveer Zoveel Hou Ik Van Jou een cd waarop zijn teksten op muziek zijn gezet door Meg en Hans Eijkenaar. De liedjes worden live ingespeeld door de vaste begeleidingsband van Anouk en ingezongen door bekende vocalisten waaronder Syb van der Ploeg.

Kayak

2006

Syb van der Ploeg is vanaf 12 juli te zien in de musical Rembrandt. Het stuk wordt opgevoerd in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Syb wordt de zogenaamde alternate voor hoofdrolspeler Henk Poort die de titelrol speelt.

2007

Syb van der Ploeg, Jeff Zwart en Nico Outhuijsse maken deel uit van Motel West Coast, een avondvullende popvoorstelling gevuld met populaire Amerikaanse West Coast-nummers van groepen als The Eagles, Crosby, Stills & Nash, Fleetwood Mac, The Byrds, Doobie Brothers en The Beach Boys. In de periode januari/april doet deze muziektheaterproductie een uitgebreide tournee langs meer dan dertig Nederlandse theaters. De première is op 2 februari in theater De Lawei te Drachten en op 27 april staat Motel West Coast in Heineken Music Hall. Na het optreden van Motel Westcoast geven De Kast en de Amerikaanse band Venice gezamenlijk een miniconcert. Andere deelnemers aan dit project zijn Julian Thomas, Edward Reekers en Mirjam 'MIR' Timmer (Twarres). Gitarist Arno Krabman richt samen met zangeres Nienke de Jong (Autumn) de melodieuze rockband Dejafuse op.

Dejafuse Edward Reekers MIR Twarres

Discografie Spanner

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Spanner

Audio/Video Spanner

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer