Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SPARGO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Spargo

Periode

1975 - heden

Genre

disco, pop, pop/rock, Zilveren Harp

Spargo

De Amsterdamse band Spargo, met vocalisten Ellert Driessen en Lilian D. Jackson, speelt funk en disco en scoort 1 reusachtige hit met de single You And Me.
Volledige biografie...

Bezetting

Larry Jackson   percussie
Ruud Mulder   gitaar
Gerold Olieberg   basgitaar
Leander Lammertink   drums
Ellert Driessen   toetsinstrumenten, zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Jef Nassenstein   basgitaar
Hans Elbersen   gitaar
René van Collum   drums

Genoemd in de biografie van

1974   Ellert Driessen
1980   Fruitcake
1982   Martin Duiser
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Spargo

De Amsterdamse band Spargo, met vocalisten Ellert Driessen en Lilian D. Jackson, speelt funk en disco en scoort 1 reusachtige hit met de single You And Me.

1975

Spargo wordt opgericht in Amsterdam, in eerste instantie onder de naam Funkliefhebber Lammertink. De band (met ondermeer ex-leden uit de band SPACE 7) begint met gewone popliedjes à la Steve Miller en is in haar beginfase nog zonder zangeres. De band evolueert langzaam naar meer funky muziek.

SPACE 7

1979

Lilian Day Jackson komt de gelederen versterken. De zangeres, afkomstig van Hans Dulfer en Solat, bepaalt van af dat moment het gezicht. De van oorsprong Amerikaanse Jackson zorgt met haar hoge bereik voor het typische Spargo-geluid.

Hans Dulfer

1980

De hitsingle You And Me wordt opgenomen in de Icescream studio. Dit nummer wordt een enorme hit in en buiten Nederland. In Nederland is het zelfs het best verkopende plaatje van het jaar, maar het buitenland laat zich ook niet onbetuigd: de band wordt groot in Italië. Spargo krijgt een Zilveren Harp.

1981

Spargo Het album Good Time Spirit komt uit: na You And Me stelt het album een beetje teleur. De reikwijdte van de hit wordt niet geëvenaard op het album en de nummers zijn een stuk minder swingend. Wel scoort de band een tweede hit met One Night Affair.

1982

Spargo stapt over naar Polydor en brengt het album Hold On uit. De band scoort nog een behoorlijke hit met Hip Hap Hop, een nummer dat even luchtig is als de titel al doet vermoeden. In totaal komen drie singles uit, waarvan alleen Hip Hap Hop de top 5 bereikt. De twee andere singles doen het een stuk minder goed en komen niet boven de 29ste positie uit.

1983

Spargo lanceert nog twee singles, maar kan het succes uit 1980 niet meer evenaren. Het nummer Lady bereikt nog wel een 15de plaats, maar Do You Like Me komt niet hoger dan #26 in de charts.

1984

Spargo brengt nog 1 single uit, I'm In Love, maar deze komt niet verder dan de tipparade. De band is kennelijk uit de gratie gevallen en krijgt geen hits meer. De vernieuwing in de muziek van Spargo schiet dan ook niet echt meer op. De pogingen om de muziek internationaler, of Amerikaanser te laten klinken, slagen niet. Jackson en Lammertink verlaten de groep. René van Collum (ex-Doe Maar) neemt de drums van Lammertink over. De vier overgebleven bandleden nemen het album Step By Step op met bijdragen van Nederlandse en Britse studiomuzikanten. De plaat wordt grotendeels geproduceerd door Bill Kimber en Tony Taverner, het team achter de Britse succesformatie Wham!

Doe Maar

1985 - 1988

Spargo houdt het voor gezien. Jackson verhuist terug naar de Verenigde Staten en begint een solocarrière, Driessen gaat solo verder en brengt in 1988 de plaat When The Night Begins uit.

Ellert Driessen Lilian Day Jackson

1997

Spargo Spargo komt weer bij elkaar. Naast een re-release van You And Me komt 1 nieuwe single uit: Indestructible, op het label Dino. Hoewel die single niet verder komt dan een tipnotering, is de band gedurende een korte tijd regelmatig te gast bij radio- en televisieprogramma's.

2000

Linda Wagenmakers wint met het door Ellert Driessen geschreven No Goodbyes het Nationaal Songfestival. Op het Eurovisie Songfestval bereikt het lied de dertiende plaats.

Linda Wagenmakers

2002

Spargo speelt enkele van hun hits tijdens The Reflex Of The 80's, een avond georganiseerd door omroepvereniging BNN op 31 mei in Ahoy'.

2003

De huidige bezetting van Spargo bestaat uit Ellert Driessen, Lilian Day Jackson, Larry Jackson (percussie), Leander Lammertink, Ruud Mulder en Gerald Olieberg (basgitaar).

2012

Jackson doet in januari mee aan het televisieprogramma The Winner Is... bij de commerciële zender SBS6. Ze neemt het met succes op tegen het Loïs Lane-duo Suzanne en Monique Klemann

Loïs Lane

2013

In november vraagt de VARAgids aan een groep journalisten, DJ's, muzikanten en andere muziekliefhebbers wat zij de beste Nederlandse discohit vinden. De kenners kiezen voor You And Me van Spargo. De top 5 bestaat verder uit Why Tell Me, Why van Anita Meyer, History van Mai Tai, Precious Little Diamond van Fox The Fox en de discoparodie Disco Really Made It van Gruppo Sportivo.

Discografie Spargo

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Spargo

Audio/Video Spargo

Video Spargo

Spargo - You And Me (1980)
Spargo - You And Me (1980)
Spargo - Running From You...
Spargo - Running From Your Lovin'
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Spargo - You And Me (1980)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer