Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SPASMODIQUE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Spasmodique

Periode

1982 - 2005

Genre

alternative

Online

Officiële website

Spasmodique

Rotterdamse undergroundformatie die met zijn zware, donkere gitaarmuziek en teksten vol wanhoop, hartstocht, onmacht en andere zielepijn een behoorlijke cult-status verwerft. Vooral de grootse, meeslepende concerten laten indruk achter. Voor een belangrijk deel is dit te danken aan de intense vocalen van Ritsema, wiens stembanden tot aan zijn middenrif zouden ...
Volledige biografie...

Bezetting

Reinier Rietveld   drums
Mark Ritsema   gitaar, zang
Raymond Gerrits   gitaar
Martin Docters van Leeuwen   basgitaar

Overige muzikanten

Niek Den Brave   gitaar
Arjo Hijmans   gitaar
Hans Brussee   gitaar

Genoemd in de biografie van

1990   Alabama Kids
1991   Cobraz
1991   I$i$
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Spasmodique

Rotterdamse undergroundformatie die met zijn zware, donkere gitaarmuziek en teksten vol wanhoop, hartstocht, onmacht en andere zielepijn een behoorlijke cult-status verwerft. Vooral de grootse, meeslepende concerten laten indruk achter. Voor een belangrijk deel is dit te danken aan de intense vocalen van Ritsema, wiens stembanden tot aan zijn middenrif zouden doorlopen. De groep lijkt gedoemd tot een leven lang op de planken vanwege de onmacht om de intensiteit van de kolkende optredens op plaat te vangen. Tien jaar na het uiteenvallen van de band pikt de groep in 2002 de draad weer op.

1982 - 1985

Spasmodique wordt opgericht door zanger/gitarist Mark Ritsema, bassist Martin Doctors van Leeuwen, gitarist Arjo Hijmans en drummer Reinier Rietveld. De meeste groepsleden kennen elkaar al van school en spelen vanaf 1979 samen, onder andere in The Torpedo's. In de eerste jaren neemt de groep een aantal cassettes op (waarvan er één in Parijs en één door het Amsterdamse Staalplaat wordt uitgebracht) en werkt men door veel optreden aan een bescheiden cult-reputatie.

1986

Spasmodique debuteert op plaat met het mini-album Spasmodique. Een foto van een horde dolle honden siert de hoes en geeft het verpletterende karakter van de muziek aan. Vooral de oerbrul van Ritsema en de mokerslagen van Rietveld geven het compleet losgeslagen, bijna bestiale geluid een extra dimensie. In de herfst neemt Spasmodique samen met zangeres Beatrice van der Poel en violiste Indra van Hal een aantal nummers op voor de opera All And More. Deze opera zal het levenslicht nooit aanschouwen, maar wel duiken verschillende nummers later op het album North op.

Beatrice van der Poel

1987

In de zomer duikt Spasmodique de studio in om het album From The Cellar Of Roses op te nemen. Vanwege allerlei perikelen met platenmaatschappijen wordt de plaat pas tegen het eind van het jaar uitgebracht. Ondanks de sterke composities is het de groep niet gelukt de dynamiek van de intense optredens in het vinyl te persen. Onder de noemer The Howling onderneemt Spasmodique in de tweede helft van het jaar een gezamenlijke tournee met Umberto di Bosso e Compadres. Voor de groep is From The Cellar Of Roses dan reeds een gepasseerd station, want als de plaat dan eindelijk uitkomt, worden de nummers van dit album live nauwelijks meer gespeeld.

Umberto di Bosso é Compadres

1988

Spasmodique Eind van het jaar verschijnt de 12" EP Start To Believe/Someone's Out There To Get You. De ene kant van deze plaat is afspeelbaar op 45 toeren en bevat drie nieuwe nummers. De andere plaatkant, te draaien op 33 toeren, laat de groep in ultieme gedaante horen: vijf nummers live opgenomen door VARA-Radio 3 tijdens een concert in de Oosterpoort in Groningen.

1989

Samen met de vinylsingle The Square, waarbij Eric Borsje en Marcel Rombouts een video maken, wordt het album North uitgebracht. Spasmodique weet dit album, met een prominente rol voor de grommende vocalen van Ritsema, eindelijk een behoorlijke dosis dynamiek mee te geven. De cd-versie bevat tevens de drie studiotracks van de 12" Start To Believe en de single The Square. Ondertussen bouwt Spasmodique gestaag verder aan haar live-reputatie. Vooral in West-Duitsland en Oostenrijk is men behoorlijk populair.

1990

In mei en juni vertoeft Spasmodique in de studio om het album Haven op te nemen. Direct na de opnamen verlaat gitarist Arjo Hijmans de groep. Hij wordt vervangen door de uit de Rotterdamse New Romeo's afkomstige Niek den Brave en Hans Brussee van het Leidse Immortal. Op Haven, dat wat minder rauw is dan voorheen en in de verte doet denken aan Crime + The City Solution, breidt de groep haar idioom uit. Naast frustratie en woede is er nu ook ruimte voor meer persoonlijk getinte tragedies. Haven is het meest coherente album van de groep en wordt wel beschouwd als haar beste plaat. In hetzelfde jaar verschijnt nog de vinylsingle Spilling, een nummer dat verder niet op een album voorkomt.

Immortal

1991

In april vertrekken de gitaristen Niek den Brave en Hans Brussee om plaats te maken voor Raymond Gerrits. De sleet zit er echter in en ook hij kan niet voorkomen dat frustratie wegens het uitblijven van succes de groep parten speelt. Besloten wordt het jaar uit te spelen en pas dan blijkt hoe populair de groep is. De afscheidstournee trekt overal volle zalen en rond de podia spelen zich emotionele taferelen af. Als afscheid wordt nog Who's Afraid uitgebracht, een album met nooit eerder uitgebrachte demo's, live-opnamen, restopnamen van Haven en allerlei ander obscuur Spasmodique-materiaal. Voor de fans verschijnt tevens het in eigen beheer gemaakte en alleen tijdens concerten te verkrijgen The Illustrated Spasmodique, een boekje met alle songteksten, foto's uit de privécollecties van de groepsleden en bij de thematiek van Spasmodique aansluitende tekeningen van bevriende kunstenaressen Malou Elshout en Nathalie Houtermans.

1992

Op 14 maart valt het doek. In thuishaven Rotterdam vindt dan het allerlaatste Spasmodique-concert, Curtains getiteld, plaats. Ritsema gaat verder met Cobraz. Rietveld speelt in Footsnakes.

Cobraz Footsnakes

1996

Onder de naam Villa Delirium geeft de originele Spasmodique-bezetting (inclusief eerste gitarist Arjo Hijmans) een aantal concerten. Weer wordt beweerd dat het afscheid definitief is.

2000

Mark Ritsema formeert samen met de uit Cobraz afkomstige Coen Aalberts (percussie) en Chris Gem (toetsen) en contrabassist Peter Jessen het kwartet Mark Ritsema & Trio Raskolnikov. Spasmodique heeft een album op de planken liggen. De bandleden hebben het te druk met andere dingen om het album te promoten. De release wordt uitgesteld. Martin Docters van Leeuwen heeft de band verlaten wegens zijn vaderschap.

Raskolnikov

2002

Spasmodique is weer bij elkaar. Drummer Reinier Rietveld (de geluidsman van ondermeer Kane) neemt de productie van het nieuwe album From Villa Delirium voor zijn rekening. Tijdens de tournee die volgt op de release van de cd worden de partijen van bassist Martin Docters van Leeuwen overgenomen door gitarist Raymond Gerrits. Op 8 november verschijnt 20 Jaar Spasmodique, From The Cellar Of Roses, geschreven door Jean-Paul van Mierlo met een voorwoord van Mark Ritsema. Voor het samenstellen van het boek kon Van Mierlo putten uit de persoonlijke archieven van alle bandleden. Naast de geschiedenis van de band bevat het boek interviews met bandleden en betrokkenen, concertverslagen, recensies, een discografie, alle songteksten en beeldmateriaal. Ritsema werkt aan een nieuw album van zijn andere band Raskolnikov dat in februari 2003 verschijnt.

Kane

2003

Het laatste optreden van Spasmodique is in september als voorprogramma van Killing Joke.

2005

In februari stapt Mark Ritsema uit de band. De rest van de band blijft wel samenwerken maar niet meer onder de naam Spasmodique.

2012

Ritsema is de gitarist tijdens de reünieconcerten van Minny Pops en is daarmee onder meer op 7 april te zien in De Melkweg. Eind april speelt Spasmodique voor het eerst live sinds 2003. Als het eenmalig bedoelde reünieconcert in de Rotterdamse muziekclub Rotown binnen twee weken is uitverkocht, besluit de groep begin mei een extra concert te geven in het Patronaat te Haarlem. Rondom de optredens verschijnt ook compilatie Slightly Disturbed European Gentlemen With Guitars, vernoemd naar een citaat uit een albumrecensie uit 1990 van het Amerikaanse blad Alternative Press.

Minny Pops

Discografie Spasmodique

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Spasmodique

Audio/Video Spasmodique

Video Spasmodique

MTV item Rotterdam (excer...
MTV item Rotterdam (excerpt)
Spasmodique - Kiss On You...
Spasmodique - Kiss On Your Scars
Spasmodique live in Haarl...
Spasmodique live in Haarlem 1989
SPASMODIQUE - BARACUDA
SPASMODIQUE - BARACUDA
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Spasmodique live in Haarlem 1989

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer