Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SPEEDTWINS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1977 - 1979

Genre

punk

Speedtwins

Arnhemse punkformatie van het eerste uur. Trekt de aandacht met een `feministische' sm-act.
Volledige biografie...

Bezetting

Nico Groen   drums
Leen Barbier   gitaar
Jody Daniel   zang
Vera Groen   zang
Jacki   basgitaar

Overige muzikanten

Ton Van Rossum   basgitaar
Mike van Dalm   basgitaar
Peter Presser   gitaar
Carlo van Rijswijk   drums
Theo Outhuyse   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1977   Flavium
1978   Alfred Lagarde

Biografie Speedtwins

Arnhemse punkformatie van het eerste uur. Trekt de aandacht met een `feministische' sm-act.

1977

Net als de andere vroege Nederlandse punkbands bestaan de Speedtwins uit muzikanten die hebben besloten punk te gaan maken, en niet uit punks die muziek gaan maken, zoals dat het geval was tijdens de tweede punkgolf van 1979 tot 1982. De Engelse zanger Jonathan 'Jody' Daniel belandt na omzwervingen door Europa in Nederland, en verdient voordat hij in 1977 met Speedtwins begint zijn brood als folkzanger. Gitarist Leen Barbier speelt voorheen als bassist in Trademark, de band Splinterfunk en als vervanger bij Hank The Knife. Nico Groen drumt eerder in de bluesrockband Railway en samen met Barbier speelt hij in Splinterfunk. Als sessiemuzikant heeft hij onder meer voor Johnny Hoes gewerkt. Alleen bassiste Jacki is onervaren. Een ontmoeting in een Arnhemse kroeg tussen haar en Vera Groen, zus van Nico en partner van Jody Daniel, leidt tot de oprichting van de band. Eind 1977 beginnen de Speedtwins met optreden. Al snel krijgen de Speedtwins een platencontract aangeboden van Universe.

Hank The Knife & The Jets Johnny Hoes

1978 - 1979

Begin 1978 verschijnt de door hardrock-dj Alfred Lagarde geproduceerde lp It's More Fun To Compete op rood vinyl. De plaat klinkt vet voor een punkband. Later dat jaar wordt de plaat in een andere mix uitgebracht door Philips. Ook brengt Philips een single uit met een versie van The Who's My Generation. Later in 1978 verschijnt de Football Song op single. In 1978 maakt drummer Nico Groen de stap naar de bluesformatie Flavium. De bezetting wijzigt met naast vocalist Jody de muzikanten Carlo van Rijswijk (drums), Mike van Dalm (bas) en Peter Presser (gitaar). Van Rijswijk en Van Dalm worden in hetzelfde jaar nog vervangen door drummer Theo Outhuyse en bassist Ton van Rossum. Deze bezetting brengt de single Blackmail/Bomb In The Jukebox uit en is onder meer te zien in voorprogramma's van Herman Brood en Teaser. Ton van Rossum verlaat de band vanwege muzikale meningsverschillen en wordt vervangen door Frank Cambach. Als diens vriend Erwin 'Ernie Wallbanger' de Ruiter bas komt spelen, neemt Cambach de plaats over van gitarist Peter Presser. Leen Barbier duikt later op als zanger van Turbo. In 1983 speelt hij kortstondig bij Diesel. In de loop van de jaren tachtig is zijn naam verbonden aan de bands Rotor en No Exqze. In 2008 wordt hij de voorman van Smalltown Nobodies. Aan Speedtwins komt definitief een einde als zanger Jody Daniel begin jaren tachtig met zijn motor verongelukt.

Alfred Lagarde Diesel Flavium No Exqze Smalltown Nobodies Turbo

Discografie Speedtwins

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Speedtwins

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer