Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SPEEDY J

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Kopstukken foto

Genre

house, IDM, producer, techno

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Zeitgeber

Speedy J

Speedy J is vooral in het buitenland een van de succesvolste en meest gerespecteerde Nederlandse dance-producers. In Nederland is hij vooral bekend van de hit Pullover en zijn tour langs het clubcircuit met Sensurreal en de Human Beings, in het buitenland is hij meer een cd-artiest die op gelijke hoogte ...
Volledige biografie...

Instrumenten

producer

Genoemd in de biografie van

1989   Sensurreal
1989   Sensurreal
1992   Like A Tim
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Speedy J

Speedy J is vooral in het buitenland een van de succesvolste en meest gerespecteerde Nederlandse dance-producers. In Nederland is hij vooral bekend van de hit Pullover en zijn tour langs het clubcircuit met Sensurreal en de Human Beings, in het buitenland is hij meer een cd-artiest die op gelijke hoogte staat met bands als Aphex Twin en Orbital.

1982

Rotterdammer Jochem Paap begint te experimenteren met het maken van muziek, voornamelijk met tapeloops. Zijn muzikale voorliefde voor electro en hiphop leidt tot samenwerking met rappers. Hij begint ook met DJ'en.

1987

De inmiddels redelijk professionele DJ Paap krijgt vanwege zijn supersnelle scratchtechniek de bijnaam Speedy J. Hij begint zijn muzikale carriere wat serieuzer te nemen en schaft wat apparatuur aan om zelf muziek mee te maken.

1988

De acid house explosie geeft ook Speedy J een mogelijkheid om platen uit te brengen. Hij stuurt een tape met nummers naar het dan beginnende Canadese +8 label van Richie Hawtin en John Acquaviva, die vervolgens een aantal succesvolle EP's van Speedy J uitbrengen.

1990

Speedy J is een van de eerste dance producers die ook live gaan spelen. Met slechts een drummachine en een TB303 bassynthesizer zet hij op veel raves grotendeels geimproviseerde sets neer vol bijtende acid house. Tot zijn eigen en +8's verbazing wordt zijn grappige single Pullover een enorme wereldwijde hit. Paap kiest er echter voor de underground trouw te blijven en duikt enige tijd onder om de publiciteit te ontlopen en om te werken aan een nieuwe Speedy J sound. Onder andere namen brengt hij nog wel enkele EP's uit: het gerucht gaat zelfs dat hij de naam Speedy J nooit meer wil gebruiken.

1993

Speedy J De release van Speedy J's debuutalbum Ginger wordt wereldwijd met grote instemming begroet. Van single-artiest is hij gegroeid naar albumartiest, en ook blijkt uit de cleane sound van Ginger dat hij het studioproces tot in de puntjes beheerst. De cd wordt uitgebracht op zijn eigen, samen met Gijs Vroom opgerichte BMU (Beam me up!) label, maar wordt in het buitenland gelicenseerd door Warp en +8.

1994

Samen met BMU-labelgenoten Sensurreal en de Utrechtse Human Beings zet Speedy J in samenwerking met promotor Mojo een grote tour op langs het Nederlandse zalencircuit. De tour is een succes en opent de deur voor veel andere dance live acts. Speedy J doet ook enkele remixen voor bekende buitenlandse dance acts als The Shamen, Bjork en Sven Vath en doet optredens door geheel Europa.

Human Beings Sensurreal

1995

Speedy J speelt op Pinkpop. De set wordt opgenomen en verschijnt als de live-cd !ive, wederom op het eigen label BMU. De track Pepper wordt, inclusief remixes, op single uitgebracht. In dit zelfde jaar komt de cd G-spot uit, als opvolger van Ginger. Ook hier weer een cleane sound en trancey, progressive techno, al duiken in tracks als The Oil Zone (ook op single uitgebracht) al meer experimentele invloeden op.

1996

Net als na zijn Pullover hit trekt Speedy J zich enige tijd terug om zijn muzikale richting te overdenken. Hij voelt zich beperkt door de toch wat cleane, tegen trancey techno aanleunende sound van zijn laatste albums en wil veranderen. Een ziekte houdt hem vervolgens enkele maanden uit de running en hij ontvlucht Nederland. Wel maakt hij een remix van Stefan Robbers' Moonbeak voor diens Konnekt remix project, waaruit een nieuwe richting al blijkt. Zijn label BMU wordt het slachtoffer van distributieproblemen en houdt op te bestaan.

1997

Speedy J schokt de housewereld door met de magistrale comeback cd Public Energy no. 1 en de single Ni Go Snix radicaal te breken met zijn eerdere sound. Wereldwijd krijgt de plaat door de release op NovaMute en +8 zeer veel aandacht. De industrieel klinkende nummers doen eerder denken aan Aphex Twin dan aan zijn eerdere werk. Critici bestempelen de plaat als een meesterwerk en verrassend veel fans kunnen zijn verandering van stijl wel waarderen. Speedy J wordt nu meer gezien als een pionier van elektronische muziek, en niet meer als 'een technoproducer'. Hij speelt de set van Public Energy in binnen- en buitenland ook live, onder andere op het Engelse Glastonbury festival. Inmiddels is Speedy J een van de bekendste en meest gerespecteerde techno-veteranen ter wereld.

1998

Paap verzorgt het ‘sound design’ (de gehele soundtrack, dus niet alleen de muziek) bij de film Souvenir, van Michael Shamberg.

1999

De single Ieee Mitten Menu verschijnt.

2000

Op 5 mei doet Speedy J in Paradiso een performance samen met de Japanse computer graphics artiest Daizaburo Harada. Tevens wordt de website www.speedyj.com geopend, een spectaculaire website waar bezoekers gezamenlijk kunnen jammen met samples van Speedy J. Het album A Shocking Hobby heeft een experimenteel karakter. Verknipte beats worden afgewisseld met soundscapes.

2001

Van Slagboom van Loon, het project van Jochem Paap en de Brit Mike Paradinas, verschijnt een album met remixen door ondermeer Boards of Canada, Pole, Four Tet, Coil en Matmos.

2002

De eerste single van Speedy J dit jaar is Krekc als smaakmaker voor het album Loudboxer dat in juni uitkomt. De cd is beduidend minder experimenteel dan A Shocking Hobby. De dansbare vierkwartsmaat staat weer aan de basis van de tracks die naarmate het album vordert steeds feller worden en steeds meer doen denken aan het vroege werk van Speedy J. In het nummer Hayfever op de compilatie Perspective Fragments (op het Belgische label U-Cover) sampelt het duo Funckarma rijkelijk van het album Public Energy van Speedy J.

Funckarma

2003

Op 29 april start Speedy J in Las Palmas te Rotterdam in samenwerking met Maurice Spijker een clubavond onder de naam Sweatboxer. Het doel is volgens Speedy J 'een clubavond ontdaan van alle franje en met extra veel aandacht voor de dingen die er toe doen: inspirerende muziek op een goede locatie met een absoluut compromisloos geluidssysteem.' De geluidsinstallatie die hij gebruikt is het in Engeland ontwikkelde Funktion-one. Collabs 100, een plaat met Adam Beyer, is de eerste in een nieuwe reeks platen die samen met bevriende muzikanten worden uitgebracht.

2004

Speedy J produceert samen met de Duitser Chris Liebing de 12" Collabs 300, de eerste in een serie gezamenlijke 12" EP's voor het Britse label Novamute.

2005

De samenwerking met Liebing krijgt een vervolg met het album Metalism dat, zoals de titel al aangeeft, een industrieel geluid laat horen. Op de zeventig minuten durende plaat worden technobeats en heftige ritmes afgewisseld met donkere ambient.

2006

De EP's Collabs 400 en Collabs 401 bevatten een samenwerking met George Issakidis (ex-The Micronauts) uit Parijs.

2007

De dvd Umfeld (oktober) is een coproductie met de Amerikaanse videokunstenaar Scott Pagano en bevat een combinatie van audio in 5.1. surround en abstracte grafische beelden.

2010

Speedy J doet ook dit jaar enkele grote festivals aan. Zo is hij op 28 mei headliner van het openingsfeest van het jaarlijkse Detroit Electronic Music Festival (DEMF), waar hij een set van vijf uur draait op het hoofdpodium, staat hij in juni met Chris Liebing op Awakenings en draait hij in augustus tijdens Mysterland. In de zomer treedt hij ook op in Duitsland, Schotland, Spanje en Italië.

2011

Speedy J maakt een remix voor de EP CH4/Sevals van de Britse, in Berlijn residerende DJ, producer en sound designer Tommy Four Seven en een mix voor de track Tigerwall van de Amerikanen Kyle Geiger en Bobby Dowell. Het ambient album Vrs-Mbnt-Pcs 9598 I, dat hij onder zijn echte naam in 1999 in gelimiteerde oplage heeft uitgebracht, krijgt van het Duitse label Fax +49-69/450464 een nieuwe persing. De EP VAAG is een samenwerking met Gary Beck en verschijnt op diens label Bek Audio. In de zomer staat hij onder meer Awakenings (25 juni), het Fresh Weekend in Spanje (23 juli), Tomorrowland in België, Lowlands (20 augustus) en Mysteryland (27 augustus).

2012

Op 7 juni worden in de Concertzaal van Odeon in Amsterdam voor het eerst de Dutch Techno Awards 2012 uitgereikt, een initiatief van XT3 Techno Radio. Speedy J is de grote winnaar met prijzen in de categorieën Beste DJ en Beste Label voor zijn label Electric Deluxe.

2013

Zeitgeber is een samenwerking van Speedy J met de in Berlijn woonachtige Italiaanse DJ en producer Lucy (Luca Mortellaro). De twee werken verspreid over 18 maanden aan hun eerste, titelloze album met abstracte ambient dat in juni verschijnt op Lucy’s label Stroboscopic Artefacts.

Discografie Speedy J

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Speedy J

Audio/Video Speedy J

Video Speedy J

Het prille begin
Het prille begin
Pull Over
Pull Over
Ginger
Ginger
Optreden
Optreden
Complete Interview
Complete Interview
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Pull Over

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer