Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SPINIFEX

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Foto van website Spinifex

Periode

2006 - heden

Genre

avant-garde, jazz, wereldmuziek

Online

Officiële website

Spinifex

Het Spinifex Orchestra uit Amsterdam is een initiatief van blazers Gijs Levelt, Ned McGowan en Tobias Klein, onder hoede van het Karnatic Lab. Het orkest versmelt niet-westerse muziek met hedendaagse jazz en improvisatiemuziek; het treedt ook op als Spinifex Tuba Band met Axel Schappert (tuba, trombone), Pascal Rousseau (tuba) en ...
Volledige biografie...

Bezetting

Ned McGowan   fluit
Gijs Levelt   trompet
Tobias Klein   altsaxofoon, basklarinet, klarinet
Jasper Blom   klarinet, sopraansaxofoon, tenorsaxofoon
Theo van Tol   accordeon
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Axel Schappert   trombone, tuba
Pascal Rousseau   tuba
Gerri Jäger   drums

Biografie Spinifex

Het Spinifex Orchestra uit Amsterdam is een initiatief van blazers Gijs Levelt, Ned McGowan en Tobias Klein, onder hoede van het Karnatic Lab. Het orkest versmelt niet-westerse muziek met hedendaagse jazz en improvisatiemuziek; het treedt ook op als Spinifex Tuba Band met Axel Schappert (tuba, trombone), Pascal Rousseau (tuba) en Gerri Jäger (drums).

2006 - 2009

Net zoals het Axyz Ensemble haalt het Spinifex Orchestra inspiratie uit de Karnatische muziek van Zuid-India, bekend om haar ritmische raffinement, verfijnde intonatiekunst en rijke ornamentatie. Het uitgangspunt is een groter ensemble met een stevige ritmesectie en een vijfkoppige blazerssectie, die elementen uit verschillende soorten niet-westerse muziek laat versmelten met hedendaagse jazz en improvisatiemuziek. Op het repertoire staan onder meer composities van orkestleden Joost Buis, Gijs Levelt en Ned McGowan, en werk van componist en klarinettist Oguz Büyükberber. Het eerste optreden van het Spinifex Orchestra is op 4 mei 2006, op het SJU Jazzpodium te Utrecht. Het orkest speelt ook meerdere keren met zangeres Esra Dalfidan (winnares van het Nederlandse Jazzvocalisten Concours 2007). Voor de eerste cd gaat het orkest in 2008 de Studio Le Roy te Amsterdam in. De presentatie van het debuutalbum Triodia vindt plaats op 8 oktober 2008 in het Bimhuis te Amsterdam.

Axyz Ensemble

2010

In januari doet het orkest een tournee langs de bekende jazzpodia in Nederland: het Amsterdamse Bimhuis, Paradox in Tilburg, het SJU Jazzpodium te Utrecht en Café Wilhelmina in Eindhoven.

2012 - 2013

Tijdens het Spinifex Festival, op 18 oktober 2012 in het Bimhuis te Amsterdam, presenteert Spinifex twee projecten: Spinifex Orchestra en Spinifex Quintet. Op dezelfde avond start ook de Spinifex Orchestra Reunion tour die tot en met 4 november door Nederland trekt. Spinifex Quintet bestaat uit Gijs Levelt (trompet), Tobias Klein (saxofoon, basklarinet), Jasper Stadhouders (gitaar), de Portugees Gonçalo Almeida (basgitaar) en Philipp Moser (drums) uit de math-metalband Cilice. Van 9 tot en met 14 februari 2013 doet Spinifex een tournee door India met optredens in Bangalore, Mumbai en Delhi. Het eerstvolgende Nederlands optreden is op 17 maart in het Groningse Platform Theater. Het ensemble bereidt een Portugese tournee voor die begin juli van start gaat. Eind 2013 verschijnt het album Hipsters Gone Ballistic.

2014

Met het project Bollycore tourt Spinifex door India. Het project is een samenwerking met de vocaliste Priya Purushothaman en danser Maya Sapera.

Discografie Spinifex

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Spinifex

Audio/Video Spinifex

Video Spinifex

Spinifex Quintet in conce...
Spinifex Quintet in concert at the Bimhuis,18 october 2012
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Spinifex Quintet in concert at the Bimhuis,18 october 2012

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer