Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SPOOKRIJDERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1996 - heden

Genre

Nederhop, Nederlandstalig

Pseudoniemen

Grey

Spookrijders

Amsterdamse rapgroep die in 1999 doorbreekt met de hit Klokkenluiders.
Volledige biografie...

Bezetting

Cliften Nille   producer
Stefan Kuil   rap
Clyde Lowell   rap

Genoemd in de biografie van

1998   Neuk!
2003   Sylvia Houtzager

Biografie Spookrijders

Amsterdamse rapgroep die in 1999 doorbreekt met de hit Klokkenluiders.

1996

Kuil en Lowell, voorheen onder de naam Grey, besluiten onder de naam Spookrijders in het Nederlands te gaan rappen. De eerste opname heeft de titel Klare Taal. Tijdens de opname van het tweede nummer Vier Muren ontmoeten ze producer Cliften Nille. Nille maakt een remix van het nummer, niet veel later is Spookrijders een trio. Saskia Slegers van Djax Records toont interesse en tekent de band. Het trio begint aan de opnames van het debuutalbum. Het nummer Tegen De Stroom In komt terecht op het compilatie-album De Posse 2, een project van Def P van de Osdorp Posse.

Def P Osdorp Posse Saskia Slegers

1997

De titel van het debuutalbum is De Echte Shit en komt uit in het voorjaar. Er volgt een single (Zwaai Je Handen) en een clubtour.

1999

Spookrijders gaat de Wisseloord Studio's in Hilversum in voor de opnames van het tweede album. Op het album zijn onder meer gastrollen weggelegd voor de band Neuk! en rappers Drama, Brainpower en Marvin. In juni verschijnt de single Klokkenluiders en het album De Klokkenluiders Van Amsterdam. Op 5 juli speelt de band op het Mercatorplein in Amsterdam, hetgeen uiteindelijk zal leiden tot de 'Mercator-rellen'. Het plein wordt op hardhandige wijze ontruimd. De politie geeft Spookrijders de schuld van het opruien van het publiek. Spookrijders slaan handig terug door een videoclip bij Klokkenluiders te maken waarin ze het verhaal van hun kant laten zien. Dit alles zorgt voor een golf van aandacht in de media. Als TMF weigert de clip overdag uit te zenden springt de pers er voor de tweede keer bovenop. Radio 3 roept Klokkenluiders uit tot Radio 3 Megahit. De naam Spookrijders is gevestigd, de single wordt een hit en bereikt nummer 25 in de Top 40.

Neuk!

2000

In januari staan Spookrijders op het Noorderslag-festival. De single 10 miljoen verschijnt. De single No Spang bevat een remix die de Spookrijders samen met Robert Moorman van Grumpyhead hebben gemaakt.

Grumpyhead Robert Moorman

2001 - 2002

De Spookrijders lassen een rustpauze in en steken hun energie in andere projecten. Halverwege 2002 maakt de groep een begin hun derde album.

2003

Hersens & Piemelmans is de eerste single van het derde album Hee... Spookies!! De tweede single is het nummer Schuren.

Discografie Spookrijders

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Spookrijders

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer