Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

STIDO ALSTROM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

14-02-1923 - 22-12-2004

Genre

gitaar, jazz, piano, swing, viool

Stido Alström

Stido Alström, pseudoniem van Dits Sakkers (Utrecht, 14 februari 1923 - Geldrop, 22 december 2004) verblijft slechts korte tijd in de jazzwereld en is eigenlijk jurist van beroep. Hij komt uit een muzikaal gezin, krijgt eerst gitaarles, gaat daarna over op piano waarop hij autodidact is. Krijgt in 1939 contact ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, piano, viool

Biografie Stido Alström

Stido Alström, pseudoniem van Dits Sakkers (Utrecht, 14 februari 1923 - Geldrop, 22 december 2004) verblijft slechts korte tijd in de jazzwereld en is eigenlijk jurist van beroep. Hij komt uit een muzikaal gezin, krijgt eerst gitaarles, gaat daarna over op piano waarop hij autodidact is. Krijgt in 1939 contact met 'de Haagse jongens van The Moochers en de Swing Papa's', leert het spel van pianist Teddy Wilson kennen, maar gaat zijn eigen weg.

1945

Verzorgt na de bevrijding de muziek voor de Canadezen in Noordwijk, treedt als ritmegitarist toe tot het orkest van Ted Powder, dat uitzendingen verzorgt voor Radio Herrijzend Nederland. Speelt in Luxemburg met Powder en Mat Mathews. Inmiddels begint hij zijn studie rechten.

Mat Mathews

1948 - 1949

Reist met Joop Carlquist naar Zweden, waar hij bassist Simon Brehm leert kennen. Diens uitnodiging om vast bij hem te komen spelen slaat hij af.

1951 - 1954

Speelt in Heidelberg voor de Amerikanen en maakt deel uit van het kwintet dat Peter Schilperoort heeft samengesteld voor het zomerseizoen in Scheveningen. Studeert af in de rechten, waarna hij in 1954 bij Philips komt werken in Eindhoven.

Peter Schilperoort

1954 - 1955

Maakt naam in AVRO's Jazzcompetitie onder het pseudoniem Stido Alström: 'Je kon toen niet tegelijk een gedegen baan hebben én jazzmusicus zijn. Stido is een omkering van mijn voornaam en Alström heb ik zomaar gekozen vanwege de Zweedse voorgeschiedenis.'

1955 - 1957

Maakt opnamen voor de de serie Jazz Behind The Dikes: '[dat sextet] was een volledig bijeengeraapt stelletje.' Valt af en toe in bij concerten, maar daar blijft het bij.

Discografie Stido Alström

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Stido Alström

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer