Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

STORIONI TRIO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

storioni trio

Periode

1995 - heden

Genre

hedendaags, klassiek

Online

Festival website
Officiële website

Storioni Trio

"Het Storioni Trio behoort tot de top van Nederlandse kamermuziekensembles. Innig en aandachtig musiceren is altijd een kenmerk van het trio geweest, met een uitgebalanceerde klank en verzorgd samenspel" (Trouw, 8 november 2003). Het pianotrio beschikt over een breed repertoire dat van Joseph Haydn en Wolfgang Amadeus Mozart via Ludwig ...
Volledige biografie...

Bezetting

Wouter Vossen   viool
Bart van de Roer   piano
Marc Vossen   cello

Biografie Storioni Trio

"Het Storioni Trio behoort tot de top van Nederlandse kamermuziekensembles. Innig en aandachtig musiceren is altijd een kenmerk van het trio geweest, met een uitgebalanceerde klank en verzorgd samenspel" (Trouw, 8 november 2003). Het pianotrio beschikt over een breed repertoire dat van Joseph Haydn en Wolfgang Amadeus Mozart via Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Johannes Brahms, Maurice Ravel en Dmitri Sjostakovitsj leidt naar werken van eigentijdse componisten. Daartoe behoren composities van onder meer Peter Jan Wagemans, Joey Roukens en Kevin Volans. Met grote regelmaat verzorgt het Storioni Trio concerten op alle belangrijke podia in Nederland. Ook internationaal is het trio zeer actief: het concerteert in de belangrijkste muziekcentra van de wereld. Het trio maakt tournees door Europa, het Verre Oosten, India, het Midden-Oosten, Japan en de Verenigde Staten. Ter vervolmaking van het ensemblespel heeft het trio in de loop der jaren gewerkt met leden van het Emerson Kwartet, het Vermeer Kwartet en het Altenberg Trio Wien. En met beroemde musici als Isaac Stern, Mstistlav Rostropovich, Menahem Pressler en Ralph Kirshbaum. "A group whose quest for perfection is enhanced by their intelligence and sensitivity." aldus Menahem Pressler, Beaux Arts Trio. Het trio dankt zijn naam aan de Laurentius Storioni viool uit Cremona (gebouwd in 1794), die Wouter Vossen bespeelt. Marc Vossen bespeelt een Giovanni Grancino cello uit Milaan (1700).

1995 - 2001

Het Storioni Trio wordt opgericht door Marc en Wouter Vossen en Bart de Roer. In deze periode volgt het trio diverse masterclasses, waaronder in 1998 met Isaac Stern. In 1998 debuteert het Storioni Trio in het Koninklijk Concertgebouw. Het winnen van de Anton Kersjesprijs en Philip Morrisprijs is een belangrijke doorbraak. Door deelname aan het Norfolk Chamber Music Festival in 1999 krijgt het pianotrio de gelegenheid om zijn debuut te maken in de Carnegie Hall (Verenigde Staten). Op initiatief van Martijn Sanders, jurylid bij de Anton Kersjesprijs, speelt het trio in 2001 in de Wigmore Hall (Groot Brittannië).

2004

Frick Collection in New York nodigt het Storioni Trio uit. Daarnaast tourt het pianotrio door Nederland met het Münchner Kammer Orchester onder leiding van Alexander Liebreich met het 'Tripleconcert' van Beethoven. Dit seizoen keert het trio terug in de Wigmore Hall.

2005

Het Storioni Trio maakt zijn debuut in de internationale pianotrioserie van het Koninklijk Concertgebouw: "[Storioni Trio] - het vlaggenschip van de Nederlandse cultuur" (NRC Handelsblad, 2005). Ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum verschijnt het trio in het televisieprogramma Vrije Geluiden.

2006

Dit seizoen speelt het Storioni Trio de wereldpremière van het 'Triple Concerto' van de Engelse componist Kevin Volans met het Noord Nederlands Orkest, gevolgd door uitvoeringen met de Philharmonie van Antwerpen en het RTE National Symphony Orchestra Dublin. Het trio heeft vele optredens in Nederland en in Ierland met het Iers Radio Orkest en een recital in het Kilkenny Festival.

2007

In het Zwitserse Winterthur speelt het Storioni Trio de wereldpremière van 'Summer Concerto' (2007) voor pianotrio en kamerorkest van Peter-Jan Wagemans. De cd met opnames van trio's van Schubert wordt uitstekend ontvangen: "De langzame delen zijn natuurlijk de mooiste, vooral het 'Andante con moto' van het tweede trio: bijna symfonisch en met een verbluffend dramatische climax." (NRC Handelsblad, 2007)

Peter-Jan Wagemans

2008

Het Storioni Trio organiseert voor de eerste keer zijn eigen festival in samenwerking met artistiek manager Frank Veenstra van het Muziekcentrum Frits Philips. Het Storioni Festival vindt plaats op verschillende locaties in Eindhoven, Den Bosch, Helmond, Tilburg en Breda. Beroemdheden als Gidon Kremer en Gya Kantsjeli geven acte de présence. Trouw concludeert: "Het ziet er naar uit dat het Storioni Festival tot de betere in het genre hoort". Het festival geeft een krachtige impuls aan de internationale carrière van het Storioni Trio. Het trio is onderdeel van een delegatie met minister Ronald Plasterk en speelt een recital in Sjanghai (China) ter gelegenheid van de opening van een expositie van het Rijksmuseum daar.

2009

Het trio start de Storioni Academy, een middel om iets terug te geven aan jonge muzikanten, beginnende professionals en amateurs, in Nederland en met name Brabant. De Academy organiseert masterclasses en workshops tijdens het Storioni Festival met gerenommeerde musici zoals Jean-Yves Thibaudet, Pekka Kuusisto en het Aviv Quartet. Op het festival speelt het Storioni Trio de première van 'Ming' voor pianotrio en erhu (Chinees strijkinstrument, bespeeld door Fang Weiling) van componist Theo Loevendie.

Theo Loevendie

2010

Hoewel pianist Alfred Brendel afscheid heeft genomen van het concertpodium komt hij toch naar het Storioni Festival. Het festivalthema is 'Verteld en gezwegen' en Brendel leest voor uit eigen poezie.

2011

Dit jaar wordt voor het eerst de Storioni Festival Prijs voor jonge kamermuziekensembles uitgereikt tijdens het festival . Het Berlage Saxophone Quartet is door de jury én door het publiek aangewezen als prijswinnaar.

2012 - 2013

In het seizoen 2011-2012 speelt het Storioni Trio vier keer het tripelconcert van Beethoven met het Nederlands Symfonieorkest onder leiding van Jan Willem de Vriend. Opnamen van de samenwerking verschijnen begin 2013 op cd bij het label Challenge Classics. Het is het eerste album waarop de drie muzikanten op historische instrumenten spelen. Het trio voert het tripelconcert van de Tsjechische componist Bohuslav Martinů uit met het Zwitserse orkest Musikkollegium Winterthur onder leiding van Jac van Steen en met het Vlaamse deFilharmonie onder leiding van Jaap van Zweden. In januari 2012 vindt de lustrumeditie van het Storioni Festival plaats met festivalcomponisten Willem Jeths en Peteris Vasks en internationale topsolisten. Eind september 2013 staat een uitvoering van Beethovens tripelconcert gepland met het RTÉ Concert Orchestra tijdens het New Ross Piano Festival in Ierland.

Jan Willem de Vriend Willem Jeths

2016

Tijdens het Storioni Festival 2016 speelt het trio in 11 dagen 20 concerten in 5 verschillende Brabantse steden. Voor deze concerten laat het Storioni Trio zich inspireren door het werk van schilder Jheronimus Bosch.

Discografie Storioni Trio

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Storioni Trio

Audio/Video Storioni Trio

Video Storioni Trio

Shostakovitch op 67 mvt 2
Shostakovitch op 67 mvt 2
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Shostakovitch op 67 mvt 2

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer