Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

STROATKLINKERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1990 - heden

Genre

bluegrass, country, dialectpop

Online

Officiële website

Stroatklinkers

Stroatklinkers is een akoestisch spelende bluegrassformatie uit Harkstede die in het Gronings dialect zingt.
Volledige biografie...

Bezetting

Henk Bloupot   accordeon
Adrian Farmer   banjo, dobro, gitaar
Harry Jansen (2)   dobro, mandoline
Frank Heidema   contrabas, zang
Bob Heidema   gitaar

Overige muzikanten

Johanna Harmstra   banjo, zang

Genoemd in de biografie van

2001   Ede Staal

Biografie Stroatklinkers

Stroatklinkers is een akoestisch spelende bluegrassformatie uit Harkstede die in het Gronings dialect zingt.

1975 - 1989

Na de coverbands Return en The Four Strangers speelt gitarist Bob Heidema (1957) samen met zijn jongere broer Frank (1962) vanaf 1979 ruim 27 jaar in het allroundorkest Flash-Light. De broers spelen nog een jaar in countryband Hickory. Daarna zitten ze met accordeonist Henk Bloupot (1962) in folkgroep Snoarenspul (1983-1987) en samen met Patrick Luitjes, Harry Jansen (1953) en de Britse muzikant en instrumentbouwer Adrian Farmer (1964) in de bluegrassband Grass Grow (1985-1991). Jansen komt uit de Clinch Mountain Back Step Group (1970-1975).

1990 - 2004

De gebroeders Heidema, Harry Jansen, Adrian Farmer en Henk Bloupot treden in 1990 als gelegenheidsband met een aantal Groningstalige liedjes op in een Groningstalig radioprogramma van RTV Noord. Tijdens de uitzending heeft de band nog geen naam. Presentator Okkie Smit vraagt de luisteraars suggesties in te sturen. De bandleden kiezen in 1991 uiteindelijk voor een zelfbedachte naam. Stroatklinkers treedt regelmatig op en brengt twee albums uit: Vlaigende Grunneger (1992) en Windkracht Dattien (1995). In 1995 keert Farmer voor enige jaren terug naar Engeland waar hij met Engelse en Amerikaanse artiesten optreedt. Hij doet ook twee tournees door het oosten van de Verenigde Staten en neemt daar een cd op. In de periode van 1998 tot 2006 is banjospeelster Johanna Hamstra zijn vervanger. Ze is pas zeventien jaar jong als ze toetreedt tot de bezetting. Vanaf 2000 stappen de muzikanten over van tien microfoons naar één microfoon waardoor hun podiumact dynamischer wordt. In 2000 doet de band enkele grote optredens, waaronder de Nacht van Ede in Leens, een countryfestival in Visagina, Litouwen en Sail 2000 in Amsterdam. Tijdens het festival in Leens staan De Hoaven Van Delfziel en Zo Moutve T Holden op de setlist, twee liedjes van Ede Staal. Enthousiaste reacties leiden tot een cd met repertoire van deze Groningse troubadour. Knap Stoaltje wordt op 8 september 2001 gepresenteerd in Zalencentrum Balk in Zuidhorn, met medewerking van het Drentse Duo Karst en de Friese zanger Gurbe Douwstra. Stroatklinkers viert die avond tegelijkertijd het tienjarig bestaan. Knap Stoaltje levert de band onder meer aandacht op in De Telegraaf in de vorm van een interview met Jip Golsteijn. In augustus 2002 organiseert Bob Heidema samen met Henk Ridderbos, oprichter van het plaatselijke shantykoor De Raaitvinken, in uitgaanscentrum Two Brothers te Harkstede de eerste editie van het jaarlijkse Stroatklinkersfestival, een festival met artiesten uit Harkstede en omgeving.

Duo Karst Ede Staal

2005 - 2012

Op het vijfde album Klinkkloar (2005) staan gastbijdragen van violist Joost van Es, pianist Reinout Douma, drummer Addo Kor en zangeres Wia Buze. Adrian Farmer doet ook als gastmuzikant mee en zingt het door hem geschreven enige Engelstalige nummer Evil Shadow. Vanaf januari 2007 keert Farmer definitief terug naar Nederland en voegt hij zich weer bij de Stroatklinkers in plaats van Johanna Hamstra. Farmer en Bob Heidema vormen ook een duo waarmee ze nummers spelen van onder anderen Gordon Lightfoot, Jim Croce en Ede Staal. Heidema beheert in zijn woonplaats de Decibel studio's waar bands kunnen repeteren. Broer Frank speelt naast de Stroatklinkers in Halte Hertenkamp, een gelegenheidsformatie met verschillende muzikanten uit Harkstede. Harry Jansen speelt blues, funk en lounge in de groep Blue. Henk Bloupot treedt tot 2005 ook op in De Parade der Volksmusik. Op 10 september 2011 wordt het twintigjarig jubileum gevierd met een marathon van twintig openluchtoptredens op twintig locaties, om 9:30 uur startend in Harkstede en 's avonds eindigend op Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren. Tijdens het optreden op 22 december 2012 in Veendam presenteert de band het zesde album Vrizze Wind met naast Groningse liedjes het Nederlandstalige lied Friesland en instrumentale stukken.

Discografie Stroatklinkers

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Stroatklinkers

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer