Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SUBURBS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Suburbs

Periode

1994 - heden

Genre

Britpop, Grote Prijs van Nederland, pop, rock

Suburbs

Rockband uit Scheveningen, winnaar van de Grote Prijs van Nederland 1997, die via punk en Britpop uitkomt bij stevige popsongs.
Volledige biografie...

Bezetting

Arie Spaans   basgitaar, zang
Johan ter Schegget   zang
Eriq Agterdenbosch   drums
Erik Schurman   gitaar
Bram Buschman   gitaar

Overige muzikanten

Erik Van Espelo   gitaar

Genoemd in de biografie van

2000   Chabliz
2003   Di-Rect
2011   Venus Flytrap

Biografie Suburbs

Rockband uit Scheveningen, winnaar van de Grote Prijs van Nederland 1997, die via punk en Britpop uitkomt bij stevige popsongs.

1994

Uit de resten van de Haagse gitaarband Skin Deep blijven Ter Schegget, Spaans, Agterdenbosch en Espelo over. De nieuwe naam van de groep plukt Spaans uit een Engels woordenboek. Muzikaal plukt de band rijkelijk uit de Engelse punkmuziek en Amerikaanse pop. Bijna elke maand treedt de groep op in Den Haag en omstreken. In september wordt een demo opgenomen.

1995

Suburbs In eigen beheer nemen ze het eerste album Disturbed op. De single Sweet Memories wordt af en toe gedraaid op Radio Noordzee. De verkoop loopt echter redelijk: 700 exemplaren gaan van de hand.

1996

De live-reputatie van de band groeit. Behalve op de reguliere poppodia speelt de band bewust regelmatig in het kroegencircuit.

1997

Na een optreden in een Super-Trio bandpresentatie belandt de band zonder het zich te realiseren in de voorronde van de Zuid-Hollandse Popjacht. Het winnen van deze wedstrijd in april levert een plek in de finale van de Grote Prijs van Nederland op. Voordat het zover is gaat de groep eerst de studio in met producent Shell Schellekens (Rainbow Train) en gastmuzikant gitarist Toon Moerland (Hallo Venray). Als in oktober 1997 de winst bij de Grote Prijs binnen is liggen de opnamen voor de cd New Buildings al klaar. De band neemt nog twee extra nummers op die verschijnen op de verzamel-cd Onweerstaanbare Vijf, met nieuwe bands uit Zuid-Holland. Platenmaatschappij Red Bullet tekent de band en brengt in november de single Forever uit. De plaat wordt door regionale en landelijke radio veel gedraaid, maar levert geen hitparadenotering op. Toch verschijnt in december de volledige cd.

Shell Schellekens Toon Moerland

1998

De verkoop van de cd blijft achter bij de verwachtingen, maar de live-reputatie blijft groeien. Verspreid over het jaar speelt de Suburbs op tientallen popfestivals waaronder Noorderslag, het Crossing Border Festival en topper Parkpop. In maart verschijnt Dancing In The Air op single. In juni gevolgd door Do Re Mi, een melige hardrockversie van het bekende deuntje uit de film Sound of Music. Hoewel Radio 3 zich niet onbetuigd laat, negeert het singles kopende publiek de releases. In december treedt Eric Schurman (Tuesday Child) officieel toe tot de band.

Tuesday Child

1999

Suburbs Door het uitblijven van singlesucces en het wegebben van het Grote Prijs effect valt het aantal optredens dit jaar sterk tegen. De band maakt van de daardoor vrijgekomen tijd gebruik om gedurende de zomermaanden een nieuwe cd op te nemen. De productie van dit album Land Of The Lunatics ligt in de handen van Han Nuijten, tot dan vooral bekend als geluidstechnicus van Twee Meter Sessies. Spaans is verantwoordelijk voor alle composities en rapper E-life doet een gastoptreden in het titelnummer.

E-life

2000

In september verschijnt de nieuwe single What's Going On?

2001

De Suburbs nemen een 'sabbatical year' en treden slechts een paar keer op. De bandleden steken ondertussen tijd in zijprojecten. Zanger/gitarist Arie en drummer Eriq spelen in Naked en brengen met die band eind 2002 een debuutalbum uit. Arie, Eriq en Johan spelen covers in Subway waarvan in de loop van 2003 een album verschijnt. Zanger Johan brengt in 2002 een solosingle uit. Eriq Agterdenbosch, Erik Schurman en Arie Spaans nemen met zanger Daan Mathot onder de naam Silverlake een demo op.

Naked Subway

2003

De band Di-rect scoort een hitsingle met het door de Suburbs geschreven nummer Rollercoaster.

Di-Rect

2004

Van Naked, de band van bassist Arie Spaans waarin hij zijn eigen liedjes zingt, verschijnt het eerste, titelloze album. De plaat bevat productionele bijdragen van Erik Schurman, Bas van Wageningen (Di-Rect), Shel Schellekens, Michiel Eilbracht (Gruppo Sportivo, Baggabownz) en Chris Muller. Na enkele jaren stilte treedt Suburbs weer op en sluit de band het Scheveningse festival Schollenpop af voor een enthousiaste menigte van 6000 mensen. Het optreden betekent de comeback van de band. Bram Buschman neemt de gitaar over van Erik van Espelo. Tijdens sommige optredens speelt Eli 't Hart mee op toetsen.

Di-Rect Gruppo Sportivo Naked

2005 - 2006

De band werkt aan een album dat in het najaar van 2006 verschijnt. De EP #5 is een voorproefje van het nieuwe songmateriaal.

2007

Suburbs speelt van 23 tot 25 oktober in Liverpool en staat onder meer in de legendarische zaal The Cavern. De optredens zijn te danken aan een uitwisselingsprogramma met de Engelse band The Affection, die in november in Nederland speelt.

2009

In het voorjaar verschijnt in eigen beheer de cd What You Gonna Do About It? Op het album is Suburbs een kwartet met zanger Johan ter Schegget, bassist/zanger Arie Spaans, gitarist Erik Schurman en drummer Eriq Agterdenbosch.

2011

Zanger Johan ter Schegget begint samen met drummer Bob Koning (ex-Venus Flytrap) de punkcoverband The Stiff die verder bestaat uit gitarist Sander Verheijen en bassist Robert Mels.

The Stiff Venus Flytrap

Discografie Suburbs

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Suburbs

Audio/Video Suburbs

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer