Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SUGAR LEE HOOPER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Sugar Lee Hooper in 1994

Periode

1948 - 2010

Genre

amusementsmuziek, Nederlandstalig

Online

Beeld en Geluidwiki

Sugar Lee Hooper

Forse, kale, in veel tule gehulde zangeres, die met name op feesten goed scoort.
Volledige biografie...

Overige muzikanten

Marja van der Toorn   zang

Genoemd in de biografie van

1959   The Atmospheres
1986   Cocktail Trio
2001   Jop
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Sugar Lee Hooper

Forse, kale, in veel tule gehulde zangeres, die met name op feesten goed scoort.

1948 - 1960

Als dochter van een jazzpianist en een Hawai-gitariste krijgt Marja van der Toorn (Den Haag, 23 februari 1948) op haar veertiende een drumstel en wordt kort daarna drumster in het vrouwenorkest The Ladybirds.

1960 - 1970

Van der Toorn wordt drumster in de band Vin and the Cardinal Queens. Na twee redelijk succesvolle solosingles te hebben uitgebracht samen met haar broer Hans wordt van der Toorn in eerste instantie full time moeder, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en Van der Toorn wordt slagwerkster van The Crazy Rockers, waarin zij 12 jaar actief blijft.

The Crazy Rockers

1970 - 1990

Een val van het podium maakt een voortijdig einde aan Van der Toorns slagwerk carierre. Zeven jaar duurt de revalidatie. Omdat ze niet kreupel achter het drumstel wil zitten, besluit Van der Toorn te gaan zingen.

1990 - 1992

Ze ontmoet haar toekomstige boekingsagente Dinie Maagdenbert die in haar wil investeren en Sugar Lee Hooper wordt geboren. De naam Sugar wordt gekozen vanwege Van der Toorns hang naar zoetigheid en Lee Hooper omdat de manager van Billie Holiday zo heette. Met haar bulderend stemgeluid en extravagante uiterlijk weet Hooper snel een groot (feesten- en partijen)publiek voor haar te winnen. De platenmaatschappijen willen graag dat ze een Nederlandstalige entertainer wordt, maar dit weigert ze resoluut. Ze besluit Engelstalige nummers te zingen en laat zich hierbij inspireren door Ella Fitzgerald, Same & Dave en The Pointer Sisters.

1993

Ze brengt de single Come What May uit die redelijk wordt ontvangen. De daarop volgende single You Lied brengt het tot in de tipparade. Het album Lots of Sugar wordt een bescheiden succes.

1994

Sugar Lee Hooper in 1994 Hooper maakt deel uit van het panel van het spelletjes TV programma Dat Zeg Ik Niet.

1995

Hooper besluit alsnog over te stappen op het Nederlandstalige repertoire. Met haar singel De Wandelclub verschijnt ze samen met André van Duin in padvindersoutfit in Van Duins tvshow. Hooper scoort daarmee haar eerste top 10 hit. Ze groeit uit tot een veelgevraagd fenomeen.

André van Duin

1996

Voor haar cd Toeters En Bellen leveren Toon Hermans en Annie M.G. Schmidt enkele teksten aan. Tijdens de opening van de Amsterdam ArenA wordt Hooper ondersteboven gelopen door een podiummedewerker en breekt een been. De zangeres moet twaalf optredens afzeggen. Deze cd wordt geen grote hit; Sugar Lee Hooper moet het met name hebben van haar live optredens. De single Oh Wat Ben Je Mooi bereikt nummer 34 van de Top 40.

1997

De cd Het Mag Geen Naam Hebben verschijnt. Een cd met nummers uit het omvangrijke repertoire van de Zangeres Zonder Naam. Deze cd levert haar geen grote hit op.Veelvuldig staat van der Toorn in de roddelbladen samen met haar levenspartner en ex-schoonzuster Andrea van der Kaap.

Zangeres Zonder Naam

1998

Op 1 januari sluit Van der Toorn met haar vriendin een geregistreerd partnerschap. Verder brengt ze twee - weinig succesvolle - singles uit, respectievelijk getiteld Hooperdepoep en Uno Dos Tres Quatro.

2001

Vanaf 1 april kunnen homo's en lesbiènnes in Nederland trouwen. Sugar Lee Hooper is de eerste Nederlandse artiest die officieel in het homo-huwelijk treedt. Samen met Jop (bekend van het SBS-programma De Bus) brengt Sugar Lee in juni de single Naar De Kermis uit. Het liedje is een bewerking van een hit uit 1975 van Ronnie Tober en Ciska Peters.

Jop Ronnie Tober

2002

De single Who Want's 2 Live 4 Ever (sic) is een cover van Queen.

2003

Een van de optredens dit jaar is als voorprogramma tijdens het zilveren jubileumconcert van André Hazes in de Amsterdam Arena.

André Hazes

2006

Suger Lee Hooper is op 17 maart een van de optredende artiesten tijdens het Giga Piraten Festijn in het Gelredome te Arnhem. De zangeres meldt in de zomer in De Telegraaf dat ze werkt aan een jazzalbum.

2007

Sugar Lee Hooper maakt haar acteerdebuut in de Nederlandse filmkomedie I Love Dries van regisseur Tom Six. Dries Roelvink speelt de titelrol. De opnamen vinden plaats in 2007 en de film komt uit in 2008.

Dries Roelvink

2008

Begin april wordt zangers geopereerd aan een goedaardig gezwel op haar heup. De zestigjarige artieste maakt later in dezelfde maand bekend te stoppen met haar zangcarrière, omdat ze geestelijk en lichamelijk is niet meer in staat op te treden.

Bert Heerink Circus Custers De Jazzpolitie Kadanz Toontje Lager

2010

De zangeres wordt eind maart aan haar heup geopereerd na een val met haar scootmobiel. Tijdens de operatie krijgt ze een hartstilstand en raakt ze in coma. Op zondagmorgen 4 april overlijdt Sugar Lee Hooper op 62-jarige leeftijd.

Discografie Sugar Lee Hooper

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Sugar Lee Hooper

Audio/Video Sugar Lee Hooper

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer