Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SVEN FIGEE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1975 - heden

Genre

achtergrondzang, orgel, piano, producer, sessiemuzikanten, synthesizer, toetsinstrumenten

Online

Officiële website

Sven Figee

Na zijn studie jazz piano aan het conservatorium reist Sven Figee met artiesten als Anouk en Keith Caputo de wereld rond. In zijn eigen studio in Delft produceert hij het debuutalbum van soulzangeres Rose, tevens zijn partner.
Volledige biografie...

Instrumenten

achtergrondzang, orgel, piano, producer, synthesizer, toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

2001   Splendid
2006   Bob Fosko
2006   Jim de Groot
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Sven Figee

Na zijn studie jazz piano aan het conservatorium reist Sven Figee met artiesten als Anouk en Keith Caputo de wereld rond. In zijn eigen studio in Delft produceert hij het debuutalbum van soulzangeres Rose, tevens zijn partner.

In bezetting van

Anouk   toetsinstrumenten
Floris   toetsinstrumenten
For The Love Of Money   toetsinstrumenten
Mieke Giga & The New Swing Show   orgel, toetsinstrumenten
Rose   achtergrondzang, producer, toetsinstrumenten
Sven Hammond Soul   orgel
The Wishing Well   toetsinstrumenten

1975

Sven Figee wordt geboren op 27 mei 1975 in Den Haag.

1995

In 1995 start Figee zijn studie jazz piano aan het conservatorium in Rotterdam. Tijdens zijn eerste studiejaar geeft hij zelf ook piano- en keyboardles. Bij diverse locale bandjes speelt hij funk en rock.

1996

Zijn eerste grote studio-ervaring doet hij op met de Nederlandse rockband Topaz. In 1996 komt hun plaat The Door uit. Figee neemt de orgel- en synthesizerpartijen voor zijn rekening.

Topaz (2)

1997

Als bandlid van Marcel de Groot tourt Figee langs de Nederlandse theaters. De toetsenist is twee jaar betrokken bij de Haagse groep

Marcel de Groot

1998 - 1999

In 1998 verschijnt het live-album Toer van Marcel de Groot, met Figee op de toetsen. Hij maakt deel uit de Marcel de Groot Groep en begeleidt diverse artiesten zoals Boudewijn de Groot en George Kooijmans. In 1998 en 1999 gaat hij met Anouk op pad. Als bandlid van de rockzangeres tourt hij door Europa en Amerika. Figee staat op vooraanstaande festivals in het binnen- en buitenland. In 1999 werkt hij ook mee aan haar tweede album Urban Solitude. Figee sluit zich daarnaast aan bij The Wishing Well. Een grootschalig project van Haagse muzikanten. Veel muzikanten van Anouk, Hallo Venray en Gruppo Sportivo komen elkaar tijdens dit project tegen. Het project valt na een jaar uit elkaar.

Anouk Boudewijn de Groot George Kooymans The Wishing Well

2000

Met Keith Caputo (zanger van Life Of Agony) doet Figee in 2000 een tournee en staat hij onder meer op het beroemde festival Roskilde in Denemarken.

2001

In 2001 begint Sven Figee zijn eigen studio: Audio Recording Studio. Het album Lost Tracks van Anouk verschijnt, waarop enkele live-nummers staan die Figee heeft ingespeeld. Verder speelt hij de toetspartijen in van de single Circles van zanger/acteur Chris Zegers. Hij sluit zich aan bij de 17-koppige begeleidingsband van Mieke Stermdink (Gigantjes). De zangeres tourt langs de theaters met haar Mieke Giga's New Swing Show.

Mieke Giga & The New Swing Show

2002

Soulzangeres Rose, de partner van Figee, presenteert in 2002 haar debuutalbum Trust. Figee drukt een belangrijke stempel op de plaat. Hij is als producer, componist, arrangeur en pianist betrokken bij het debuut die door de pers lovend wordt ontvangen. Met Rose staat hij onder meer op Norht Sea Jazz Festival, maar commercieel levert Trust weinig op. In 2002 komt ook de eerste, gelijknamige plaat van Floris uit. Sven Figee zet het concept voor de plaat in elkaar en haalt alle muzikanten bijeen. Hij speelt verder de pianopartijen in op het nummer Free van de Haagse rockband Di-rect. Het nummer wordt een grote hit. Hij speelt mee op demo's van de Haagse bands Merg En Been en Splendid.

Di-Rect Rose

2003

Sven Figee duikt het theater in. Frans van Deursen en Bob Fosko brengen de musical de Blues Brothers en Figee zit in de begeleidingsband. In december speelt hij in het gebouw van de Tweede Kamer. Jan Douwe Kroeske organiseert daar een concert met onder meer Ali B, Rose en Eric Corton. Hij wil met deze ludieke actie politiek Den Haag laten weten dat er te weinig geld voor popmuziek wordt uitgetrokken. Figee is een van de begeleidende muzikanten.

2004

In 2004 verschijnt het album Liquinova van DJ Sean McCaff. Figee speelt mee op dit lounge-project. Samen met Thijs de Melker produceert hij het debuutalbum van de Haagse reggaeband Splendid.

Thijs de Melker

2005

Tijdens de Haagse Beatnach op Parkpop speelt Figee in de gelegenheidsformatie die Haagse popsterren uit het verleden muzikaal bijstaat.

2006

Sven Figee maakt deel uit van de begeleidingsband tijdens de theatershow van The Blues Brothers met Bob Fosko (Raggende Manne) als Jake Blues en Jim de Groot als Elwood Blues. Hij is te horen op het debuutalbum Mesmerize van DJ Maestro en maakt deel uit van de Jan Rietman Band.

De Raggende Manne DJ Maestro Jan Rietman Jim de Groot

2007

Figee maakt samen met drummer/percussionist Ro Krom, bassist Zwazi van TrackAddicts en DJ JayP deel uit van de nieuwe incarnatie van FatFunk. De band begeleidt de tournee van de zangeressen van The Mighty 8, een project van het Nationaal Pop Instituut in het kader van Unsigned. Na de opnamen van het tweede album Livin' It van zangeres Rose werken Sven Figee en gitarist Roland Dirkse aan de bouw van een eigen studio.

Ro Krom

2008

15 maart openen Sven Figee en gitarist Roland Dirkse in Delft de deuren van hun studio Marmalade Music.

2009

Figee rondt met zijn band Sven Hammond Soul in de zomer de opnamen af voor het album The Apple Field, vernoemd naar een plek van vruchtbaarheid en creativiteit uit een boek over Kaballah. Als voorproefje verschijnt in het najaar de 7” Looking Up, Turnin Round/Moet Jij Wete op het Amerikaanse label Hammondbeat Records. De Britse zangeres Corrina Greyson zingt mee op de A-kant. De toetsenist levert bijdragen op Hammondorgel op het album Hard En Hoofd (november) van Beatrice van der Poel.

Beatrice van der Poel Sven Hammond Soul

2010

Sven Figee is als muzikant, medecomponist en coproducer betrokken bij het album Funk On Me van trompettist Rik Mol.

2011

In februari presenteert het pop/jazztrio Scarlet Mae hun eerste EP. De productie is in handen van Sven Figee samen met Roland Dirkse. Figee speelt mee op het Nederlandstalige album Lef van zangeres Erikah Karst. Bij de talentenjachtThe Voice Of Holland op RTL4 is hij de rechterhand van jurylid en coach Angela Groothuizen. Het album The Apple Field van Sven Hammond soul bevat naast soul, jazz, pop en rhythm & blues ook vocalen.

Erikah Karst

2012

In juli staat Figee met Sven Hammond Soul op North Sea Jazz. De toetsenist produceert het album Heart & Soul van Ben Saunders en is op die plaat ook te horen op Hammond.

Ben Saunders

2013

In het AVRO-programma Join The Beat op Nederland 3 leggen producers Sven Figee en Tjeerd Oosterhuis elke week een basisbeat in een ander muziekgenre neer en nodigen ze iedereen die mee wil doen uit mee te werken aan de afronding van het nummer. Ook bekende muzikanten leveren bijdragen. Vanaf 4 november maken de producers op deze manier zeven weken lang elke week een complete track.

Tjeerd Oosterhuis

Discografie Sven Figee

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Sven Figee

Audio/Video Sven Figee

Video Sven Figee

Sven Hammond Soul - Happy...
Sven Hammond Soul - Happy People
Hoopla - Sven Hammond Sou...
Hoopla - Sven Hammond Soul featuring Patt Riley
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Sven Hammond Soul - Happy People

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer