Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SYLVIA HOUTZAGER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

27-11-1954 - heden

Genre

instrumentaal, sessiemuzikanten, viool

Sylvia Houtzager

Sylvia Houtzager wordt bekend als violiste bij Flairck. Daarnaast werkt ze als studiomuzikant met verschillende Nederlandse artiesten. Houtzager doet een korte tour met John Denver en is te horen op de single Please van U2. De violiste is mede-eigenaar van de Highland Studio's in Hoogland.
Volledige biografie...

Instrumenten

viool

Biografie Sylvia Houtzager

Sylvia Houtzager wordt bekend als violiste bij Flairck. Daarnaast werkt ze als studiomuzikant met verschillende Nederlandse artiesten. Houtzager doet een korte tour met John Denver en is te horen op de single Please van U2. De violiste is mede-eigenaar van de Highland Studio's in Hoogland.

In bezetting van

Flairck   viool

1954

Sylvia Houtzager wordt op 27 november geboren in Delft. Haar moeder speelt hobo en Sylvia krijgt de muziek met de paplepel ingegoten.

1978

Tijdens haar studie viool en harp aan het conservatorium in Rotterdam speelt Houtzager in verschillende symfonieorkesten en geeft ze les op muziekscholen in Den Haag en Delft.Leden van de groep Flairck, een formatie die pop en klassiek combineert, struinen conservatoria af op zoek naar een violiste. Ze lopen Houtzager tegen het lijf en repeteren vervolgens bij haar thuis.

1979

Als Judy Schomper Flairck verlaat, is de weg vrij voor Houtzager. Ze valt met haar neus in de boter want de groep heeft veel succes met het debuutalbum Variaties Op Een Dame.

Flairck

1980

In 1980 doet John Denver een tournee door de Benelux. John Mulder is de toneelmeester van Flairck, maar ook werkzaam bij Mojo die de concertreeks voor Denver promoot. De zanger legt bij Mojo het verzoek neer voor een strijkkwartet die hij tijdens zijn tour wil gebruiken en Mulder schuift Houtzager naar voren. De violiste trekt zo een paar weken met Denver op.

1981 - 1983

Met Flairck speelt ze door heel Nederland. Met verschillende klassieke orkesten doet ze met de groep ook Duitsland, Indonesië en Amerika aan. Naast Flairck is Houtzager als gastmuzikant te horen op platen van Herman van Veen, Erik van der Wurff (diens soundtrack bij de speelfilm Van De Koele Meren Des Doods) en Bram Vermeulen.

Bram Vermeulen Herman van Veen

1987 - 1988

In 1987 speelt ze met Flairck in Los Angeles en wordt de groep genomineerd voor een CD Award. Naar aanleiding van het tienjarig bestaan van Flairck komt in 1988 het toepasselijke album Flairck 10 uit. De groep speelt wederom in Amerika en tourt door Griekenland, Australië, Indonesië, Singapore en Thailand. De groep wordt opnieuw genomineerd voor een CD Award.

1990

Wederom viert Flairck een feestje omdat de band nu 12,5 jaar bestaat. Er verschijnt een live-dubbelelpee en de groep reist weer af naar het verre oosten voor een tournee.

1991

Na ruim tien jaar vindt Houtzager het welletjes en verlaat Flairck. 'Het was altijd kommer en kwel in de groep', aldus de violiste. 'Muzikanten kwamen en gingen in rap tempo en er was vaak ruzie. Daarbij kwam dat de schrijvers na een jaar of vijf weinig inspiratie meer hadden.' De groep stelt voor een reünietoer te doen met alle oud-muzikanten. Dat is voor Houtzager de druppel en ze besluit solo verder te gaan. Vlak nadat ze de groep verlaat, neemt ze haar eerste plaat Die Geige op. Het album is voor haar een bevrijding omdat ze eindelijk haar eigen gang kan gaan. Het album is veel commerciëler van opzet dan het werk van Flairck.

1994

Houtzager werkt mee aan het album Iets Van Een Wonder dat Rob de Nijs in 1994 uitbrengt.

Rob de Nijs

1997

In 1997 is de wereldberoemde band U2 in Nederland voor een concert. De band neemt zijn intrek in de Wisseloord studio's om wat te experimenteren. Bono vraagt aan de engineer, echtgenoot van Houtzager, om een strijkorkest en de violiste wordt opgetrommeld om met nog twintig strijkers een muziekstuk met U2 op te nemen. Het arrangement is uiteindelijk te horen op de single Please, afkomstig van het album Pop, dat U2 in 1997 uitbrengt.

1999

Onder de noemer Artiesten Voor Kosovo spelen muzikanten in verschillende Nederlandse theaters om geld in te zamelen voor Kosovo. Houtzager speelt in de Vest in Alkmaar waar onder meer ook Jan Akkerman, Polle Eduard en Eddie Conard op het podium staan.

Eddie Conard Jan Akkerman Polle Eduard

2003

In haar eigen Highland Studio's neemt Houtzager in 2003 haar tweede plaat Classical Christmas op. Het album is onderdeel van de serie Classical By Nature uitgebracht door Pink Records. De klassiek geschoolde Houtzager werkt mee aan het album Hee……Spookies!! van de Amsterdamse rapformatie de Spookrijders.

Spookrijders

2004

Eveneens uit Amsterdam, maar uit een totaal ander hoek is de volkszanger René Froger. Van hem verschijnt in 2004 het album Pure. Houtzager is te horen op alle strijkpartijen.

René Froger

2005

Sinds haar solocarrière is Sylvia Houtzager een graag geziene gast op verschillende festivals, openingen of bedrijfsfeesten. Ook in 2005 treedt zij in binnen- en buitenland op met onder mee haar ballonnenact. Een visuele creatie waarin Houtzager viool speelt in een ballon van circa twee meter. Na de knal volgt een muzikale act met reusachtige ballonen op het podium.

Discografie Sylvia Houtzager

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Sylvia Houtzager

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer