Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SYLVIA MAESSEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Sylvia Maessen

Periode

18-12-1959 - heden

Genre

arrangeur, componist, contrabas, hedendaags, jazz, klassiek, wereldmuziek

Online

Officiële website

Sylvia Maessen

Sylvia Maessen is actief als componist/bewerker en als freelance contrabassist op het gebied van klassiek, jazz en wereldmuziek.
Volledige biografie...

Instrumenten

arrangeur, componist, contrabas

Genoemd in de biografie van

1995   Gauguin Ensemble
2014   Jacobien Rozemond

Biografie Sylvia Maessen

Sylvia Maessen is actief als componist/bewerker en als freelance contrabassist op het gebied van klassiek, jazz en wereldmuziek.

1959 - 1977

Sylvia Maessen wordt op 18 december 1959 te Den Haag geboren.

1978 - 1990

Na haar Gymnasium B en studie Muziekwetenschappen te Amsterdam gaat Sylvia Maessen hobo studeren aan het Hilversums Conservatorium bij Victor Swillens. Ze behaalt haar examen in 1985. Ook studeert zij compositie bij Lex Jasper, met gastlessen van onder anderen Kenny Napper, Frans Elsen en Jurre Haanstra. Als derde studie volgt ze contrabaslessen, klassiek bij Edward Mebius, contrabassist bij het Radio Filharmonisch Orkest, en jazz bij Koos Serierse, in 1990 afgesloten met een examen.

Frans Elsen Jurre Haanstra Koos Serierse Lex Jasper

1991 - 2005

Op jazzgebied volgt Sylvia Maessen diverse workshops van de componisten/arrangeurs Bob Brookmeijer, Jerry van Rooijen en Peter Herbolzheimer, evenals van de bassisten Ray Brown, John Clayton en Red Mitchell en van drummer Ed Thigpen. Op klassiek gebied volgt ze lessen bij Edward Mebius. Een aantal jaren is Sylvia Maessen werkzaam als jazztheorie-docente aan de Schumann Akademie, de landelijke Hogeschool voor muziekvakopleidingen in deeltijd in Zwolle. Als vaste contrabassist speelt Maessen met enige regelmaat in onder meer vrouwenjazzband Alice in Dixieland, tango-ensemble Fuego Latino, swingtrio Swing Sister Swing, operette-ensemble Wiener Tradition, begeleidingsorkest Philharmonia A'dam. Daarnaast speelt Maessen vele jaren klezmer. Ook is zij remplaçant in ensembles en orkesten, zowel klassiek, jazz als wereldmuziek.

Jerry van Rooyen

2006

Als componiste wint Maessen met het werk met Bui, voor bariton, piano, percussie en contrabas, de derde prijs bij de compositie-wedstrijd van de VSB-poëzieprijs.

2007 - 2009

Vanaf 2007 is Sylvia Maessen lid van het Genootschap Nederlandse Componisten (GeNeCo). In binnen- en buitenland worden regelmatig composities en bewerkingen van haar gespeeld door vooraanstaande musici, ensembles en orkesten.

2010 - 2011

Met het Nederlandstalige historisch oratorium Nova Zembla, op tekst van Wendela de Vos, wint Sylvia Maessen in 2010 de compositie-prijs van het RBO Sinfonia (voorheen Randstedelijk Begeleidings Orkest genoemd).

2012 - 2013

Sylvia Maessen wordt genomineerd voor de MCN-compositie-wedstrijd voor vrouwelijke componisten en ontvangt een eervolle vermelding bij de tafelpiano-compositiewedstrijd Hinloopen-Geelvinck. Maessen schrijft werken voor onder anderen het Nederlands Blazers Ensemble, de Duitse trompettist Wolfgang Guggenberger, tablaspeler Niti Ranjan Biswas, het Amstel Quartet, gitarist Izhar Elias, bandoneonspeler Carel Kraayenhof, violiste Jacobien Rozemond, zangers Frank Groothof en Philippe Elan, fluitiste Eleonore Pameijer en beiaardier Gijsbert Kok. Ook componeert Sylvia Maessen voor klassieke zangers zoals Quirijn de Lange, Tom Sol, Irene Maessen, Pieter Hendriks, Seil Kim, Mariane Fribourg, Wilma Bierens en de pianisten Marja Bon, Marcel Worms, Janina Fialkowska (de laatste leerling van Arthur Rubinstein) en orkesten zoals het RBO Sinfonia, het v.m. Balletorkest, Sinfonia Rotterdam en Tafelmusik (Toronto, Canada).

Amstel Quartet Carel Kraayenhof Eleonore Pameijer Frank Groothof Irene Maessen Izhar Elias Jacobien Rozemond Marcel Worms Marja Bon Nederlands Blazers Ensemble Niti Ranjan Biswas Philippe Elan Wilma Bierens

Discografie Sylvia Maessen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Sylvia Maessen

Audio/Video Sylvia Maessen

Video Sylvia Maessen

Vloeimans - Over the Rain...
Vloeimans - Over the Rainbow - SINFONIA ROTTERDAM MUSIC MOMENT
Sylvia Maessen - Over het...
Sylvia Maessen - Over het water , Vloeimans / Van Esch / Sinfonia Rotterdam
Ne me quitte pas arr S...
Ne me quitte pas   arr  Sylvia Maessen
Die Sonne - comp. Sylvia ...
Die Sonne - comp. Sylvia Maessen
Carola dankjewel - comp. ...
Carola dankjewel - comp. Sylvia Maessen
Les plaies du monde - com...
Les plaies du monde - comp. Sylvia Maessen
Sylvia Maessen - Overtura...
Sylvia Maessen - Overtura real
Alice in Dixieland - The ...
Alice in Dixieland - The midgets
'Bui' _ gedicht van Marti...
'Bui' _ gedicht van Martin Reints op muziek van Sylvia Maessen
De vrijheid komt naakt - ...
De vrijheid komt naakt - Sylvia Maessen
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Sylvia Maessen - Over het water , Vloeimans / Van Esch / Sinfonia Rotterdam

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer