Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TALKING COWS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Talking Cows

Periode

2004 - heden

Genre

impro, jazz

Online

Facebook
Officiële website

Talking Cows

Het kwartet Talking Cows, dat in pianist Robert Jan Vermeulen en saxofonist Frans Vermeerssen twee leiders kent, probeert een brug te slaan tussen de jazz en de geïmproviseerde muziek. Beide leiders leveren pakkende composities, die het hechte kwartet dito uitvoert.
Volledige biografie...

Bezetting

Frans Vermeerssen   tenorsaxofoon
Robert Jan Vermeulen   piano
Dion Nijland   contrabas
Yonga Sun   drums

Overige muzikanten

Oeds Bouwsma   contrabas

Genoemd in de biografie van

2004   Frans Vermeerssen
2004   Robert Jan Vermeulen
2009   Rob Verdurmen

Biografie Talking Cows

Het kwartet Talking Cows, dat in pianist Robert Jan Vermeulen en saxofonist Frans Vermeerssen twee leiders kent, probeert een brug te slaan tussen de jazz en de geïmproviseerde muziek. Beide leiders leveren pakkende composities, die het hechte kwartet dito uitvoert.

2004

Pianist Robert Jan Vermeulen (Arnhem, 20 juli 1957) maakt in het begin van zijn carrière vooral naam als talentvol mainstream jazzpianist. Gaandeweg raakt hij steeds meer verslingerd aan het werk van Thelonious Monk (van wie hij werk speelt met de groep Ugly Beauty, met altsaxofonist Benjamin Herman) en Misha Mengelberg. Saxofonist Frans Vermeerssen (Dordrecht, 21 december 1954) staat bekend als vertegenwoordiger van de Nederlandse geïmproviseerde muziek, maar heeft een warme belangstelling voor het ronkende tenorgeluid van klassieke jazzsaxofonisten zoals Sonny Rollins en Roland Kirk. Samen besluiten de pianist en de saxofonist om een nieuwe groep te starten die een brug slaat tussen al hun interesses en achtergronden. Met bassist Oeds Bouwsma en drummer Yonga Sun (artiestennaam voor Yonga Liebertz, Trier, Duitsland, 13 mei 1977) formeren ze een kwartet dat tweemaal de studio in duikt. De groep dankt zijn naam aan een langzame compositie van Vermeulen, waarbij hij zich voorstelde hoe koeien zouden praten.

2005 - 2006

Bassist Oeds Bouwsma maakt plaats voor Dion Nijland (Wisch, 17 september 1970), en opnieuw maakt de groep opnamen, die uiteindelijk op de eerste CD Bovinity terechtkomen. Het album verschijnt in 2006. Tegelijkertijd lanceert de groep een website, waarop een humoristische videoclip van het tweede nummer van de CD, Talking Cows, te zien is. Zowel de CD als de site wordt goed ontvangen door pers en publiek.

2008

Dairy Tales is de tweede CD, die deels live is opgenomen (in Bremen, Nijmegen en Amsterdam) en deels in de studio. Naast composities van Vermeulen en Vermeerssen staat ditmaal ook een stuk van Misha Mengelberg op de tracklist: Rollo II.

2009

Talking Cows Talking Cows levert een vijftal 'covers' (onder meer Charlie Parker's Scrapple From The Apple en Thelonious Monk's Stuffy Turkey) voor een CD bij het boek Jazzcookin', van auteur-kok Han Hidalgo, met recepten voor gerechten en cocktails die zijn vernoemd naar jazzcomposities. Het kwartet reist in september naar Zuid-Amerika voor festivals in Bolivia (Festijazz in La Paz en Santa Cruz) en Chili (Winterjazz Festival in Valdivia).

2011 - 2012

Om de uitgave van het album Almost Human luister bij te zetten, treedt het kwartet 30 oktober 2011 op in Heerenveen samen met het Frysk Fanfare Orkest. Het orkest speelt ook mee op de cd-presentatie op 5 januari 2012 in het Bimhuis. De VPRO maakt een opname voor Radio 6. Recensent Frank van Herk noemt in De Volkskrant van 4 januari 2012 de invloeden van de Amerikaans multi-instrumentalist Rahsaan Roland Kirk in het spel van Vermeerssen. 'Net als die duivelskunstenaar kent hij de traditie - het warme, volle saxgeluid, het spreken en zingen met het instrument, het gevoel voor blues, funk, en swingen in vieren. En net als Rahsaan zet hij de eerbiedwaardige gebruiken naar zijn hand met maffe vervormingen en opwellingen'. In oktober geeft Talking Cows drie concerten in Turkije, met naast Ankara en Eskisehir ook een optreden tijdens het Akbank Jazz Festival in Istanbul.

Frysk Fanfare Orkest

Discografie Talking Cows

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Talking Cows

Audio/Video Talking Cows

Video Talking Cows

Talking Cows play "The Vi...
Talking Cows play "The Virus" (Vrije Geluiden)
Official Promotional Vide...
Official Promotional Video of the cd 'Almost Human' by Talking Cows
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Talking Cows play "The Virus" (Vrije Geluiden)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer