Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TANIA KROSS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

tania kross

Periode

03-08-1976 - heden

Genre

klassiek, mezzosopraan

Online

Officiële website

Tania Kross

Tania Kross maakt snel carrière en valt op door haar gedrevenheid en innemende persoonlijkheid op het podium. Naast haar ontwikkeling als operazangeres, hecht ze groot belang aan de promotie en het behoud van de Antilliaanse cultuur en muziek en het interesseren van kinderen en jongeren voor (klassieke) muziek. Ze laat ...
Volledige biografie...

Instrumenten

mezzosopraan

Genoemd in de biografie van

2003   Randal Corsen
2009   Christiaan Kuyvenhoven
2013   Martin Fondse
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Tania Kross

Tania Kross maakt snel carrière en valt op door haar gedrevenheid en innemende persoonlijkheid op het podium. Naast haar ontwikkeling als operazangeres, hecht ze groot belang aan de promotie en het behoud van de Antilliaanse cultuur en muziek en het interesseren van kinderen en jongeren voor (klassieke) muziek. Ze laat zich inspireren door verschillende stijlen, culturen en disciplines. Haar repertoire is veelzijdig en bevat oude en hedendaagse muziek. Rollen als Baba de Turk in Igor Stravinsky's 'The Rake's Progress' en Carmen in 'Carmen' van Georges Bizet zijn favoriet. Over haar Carmen: "[...] it's fun to find one [Carmen] with the hair of Shirley Bassey, the figure of Barbara Windsor, the strut of Tina Turner and the freneticism of a go-go dancer paid by the wiggle. [...] Her voice - smoky but with a glinting edge - is distinctive but cultured too." (The Times, 2008).

1976 - 1999

Tanja Kross is geboren op 3 augustus 1976 op Curaçao. In 1993 gaat ze naar Nederland waar zij zang studeert aan het Utrechts Conservatorium. In haar tweede studiejaar ontvangt ze de eerste prijs van de Stichting Jong Muziektalent Nederland. Ook wint zij het Cristina Deutekom Concours, vernoemd naar de bekende Nederlandse operazangeres.

Cristina Deutekom

2000 - 2001

Tania Kross ontvangt de NPS Cultuurprijs, de eerste prijs van het Cristina Deutekom Concours, en de aanmoedigingsprijs in de Rosa Ponselle International Competition for Vocal Arts in New York. Ze studeert af aan het conservatorium in Utrecht en wordt lid van de Opera Studio Nederland.

2002 - 2003

In de ZaterdagMatinee in het Concertgebouw van Amsterdam debuteert Tania Kross in 'Daphne' van Richard Strauss, onder leiding van Edo de Waart. Op de prestigieuze BBC Singer of the World Contest 2003 in Cardiff vertegenwoordigt Tania Kross Nederland. Een seizoen lang is ze lid van het ensemble van de Staatsoper in Hannover, waar ze rollen zingt als Rosina ('Barbiere di Sevilla' van Gioacchino Rossini) en Suzuki ('Madame Butterfly' van Giacomo Puccini).

2004 - 2005

Het Concertgebouw van Amsterdam verkiest Tania Kross tot Rising Star van dit seizoen. Deze benoeming geeft haar de kans wereldwijd op de grote podia op te treden. Ze sluit een platencontract met Universal Music Nederland. Tijdens het Edison Gala 2005 vervangt Kross Angela Giorgiu in een duet uit Mozart's 'Don Giovanni'.

2006

In samenwerking met MuseumgoudA organiseert Tania Kross het festival 'Krossin' Gouda'. Het festival heeft als doelstelling verschillende kunstdisciplines en culturen met elkaar in verbinding te brengen. Bij de Nederlandse Opera maak ze "een hups debuut als onnavolgbaar lichtzinnige Lola" in 'Cavalleria Rusticana' van Pietro Mascagni (Volkskrant, 8 maart 2006).

2007

Tania Kross debuteert bij het Koninklijk Concertgebouworkest met de derde 'Mis' van Anton Bruckner onder leiding van Philippe Herreweghe en met Carmen bij de Staatstheater Stuttgart. Bij De Nederlandse Opera zingt ze verschillende rollen in de recreatie van de Monteverdi-cyclus: 'La Messagiere', 'Melanto' en 'Fortuna'. Tevens debuteert ze bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Valery Gergiev. Samen met bariton Thomas Hampson zingt Tania Kross tijdens het Prinsengrachtconcert in Amsterdam het duet 'La ci darem la mano', zoals twee jaar eerder tijdens het Edison Gala.

2008 - 2009

In het Brusselse Munttheater debuteert Kross als Tolomeo in 'Giulio Cesare' van Georg Friedrich Händel onder leiding van René Jacobs. Met de rol van Carmen debuteert ze op het Glyndebournefestival (Londen). Tania Kross zingt bij het galaconcert ter ere van het 120ste jubileum van het Koninklijk Concertgebouworkest en keert terug bij het Brusselse Munttheater als Baba the Turk in 'The Rake's Progress' van Stravinsky.

2010

Tijdens de conferentie van de Erasmusprijs 2010 in het Concertgebouw te Amsterdam wordt de campagne Muziek telt! gelanceerd. Tania Kross is ambassadeur van dit initiatief en zingt de aria Habanera uit de opera 'Carmen' begeleid door pianiste Reinhild Mees én de 12-jarige Wouter op de klarinet.

2011 - 2012

Naast haar carrière, zet Tania zich ook in voor verschillende organisaties ten behoeve van de jeugd, cultuur en onderwijs. Zo is zij ambassadeur van Muziek Telt!, muziekonderwijs voor alle schoolkinderen, en is ze forumlid van Stichting Lezen en Schrijven.

2013

Haar grote wens gaat dit jaar in vervulling: het realiseren van een opera in het Papiaments, de opera ‘Katibu di Shon’ (Slaaf en Meester) met een libretto van Carel de Haseth en muziek van Randal Corsen. Door het onderzoek en het tot stand brengen van deze opera komt zij er achter dat haar voorouders als slaven werkten op de plantage Groot Santa Martha, terwijl Carel de Haseth blijkt af te stammen van de eigenaren van deze plantage. De wereldpremière van deze opera vindt plaats op 1 juli uitgevoerd door de Nationale Reisopera in samenwerking met de Stichting Herdenking Slavernijverleden en de Stadsschouwburg Amsterdam.
Eind oktober verschijnt het album Krossover - Opera Revisited. Voor dit project heeft Kross componisten uit de popmuziek gevraagd om operastukken te schrijven. Onder meer Huub van der Lubbe, Lucky Fonz III en Spinvis schrijven aan het album mee.

2014

Tania Kross wint de Radio 4 Prijs. Het juryoordeel is als volgt: “Tania Kross is een veelzijdige zangeres, die op inspirerende wijze bruggen slaat, zowel binnen als buiten de muziek. Ze koppelt vakmanschap aan een brede blik op het muziekveld, waarbij muzikale en culturele scheidslijnen vervagen en zij een directe verbinding met het publiek aangaat. Zij brengt op haar aanstekelijke wijze de klassieke muziek bij een nieuw en jonger publiek”. Op zondag 16 februari reikt Radio 4 de prijs uit tijdens een speciaal concert in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Kross mag als winnares van de Radio 4 Prijs de programmering van dit concert mede vormgeven. In maart zendt de NTR de documentaire 'Ik wil alles' uit. Regisseur Barbara Makkinga volgt Kross in de periode 2011-2013, waarbij de druk en hectiek van het combineren van haar moederschap met haar carrière in beeld wordt gebracht. Met name de voorbereiding van de opera 'Katibu di Shon' en de eerste opera in het Papiaments, wordt belicht.

2016

In het tv-programma De Wereld Draait Door maakt Tania Kross bekend te stoppen met klassieke opera. Haar vernieuwingsdrang én haar wens om een nieuw, jong publiek aan te spreken botsen met de behoudende operawereld. Die vergrijst en marginaliseert, maar lijkt geen noodzaak te voelen om zich aan te passen of zichzelf uit te dagen. Ze wil zich richten op een frisse, hedendaagse vorm van opera, die middenin de samenleving staat.

2017

Kross laat zich regelmatig zien in populaire tv-programma's. Zo becommentarieert ze aan tafel bij Jeroen Pauw de halve finales van het Eurovisie Songfestival. Ook is ze te zien in 'De Beste Zangers van Nederland' bij AVROTROS. In september gaat de door haar zelf geproduceerde musical 'Carmen' in première. Haar lievelingsopera wordt speciaal voor haar herschreven en opnieuw gearrangeerd door Thijs Borsten.

Thijs Borsten

Discografie Tania Kross

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Tania Kross

Audio/Video Tania Kross

Video Tania Kross

Katibu di Shon: uitzendin...
Katibu di Shon: uitzending De Halve Maan - 17 mei 2013
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Katibu di Shon: uitzending De Halve Maan - 17 mei 2013

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer