Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TECHNOHEAD

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1995 - 1997

Genre

gabber, house

Pseudoniemen

Church Of Extacy, GTO, John + Julie, TD5, The Salami Brothers, Tricky Disco

Technohead

De in Amsterdam woonachtige Britse kunstenaars Newman en Wells maken als Greater Than One elektronische collagemuziek. Onder andere namen (GTO, Tricky Disco, John + Julie, Church of Extacy, TD5, The Salami Brothers) storten ze zich op rave-muziek. Als Technohead zijn ze een van de succesvolste vertegenwoordigers van het house-genre happy ...
Volledige biografie...

Bezetting

Michael Wells   elektronica, zang
Lee Newman   elektronica, zang

Genoemd in de biografie van

1985   Michel Klaassen
1995   Flamman & Abraxas
1995   Party Animals
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Technohead

De in Amsterdam woonachtige Britse kunstenaars Newman en Wells maken als Greater Than One elektronische collagemuziek. Onder andere namen (GTO, Tricky Disco, John + Julie, Church of Extacy, TD5, The Salami Brothers) storten ze zich op rave-muziek. Als Technohead zijn ze een van de succesvolste vertegenwoordigers van het house-genre happy hardcore.

1985

Michael Wells en Lee Newman ontmoeten elkaar tijdens hun studie aan de Royal College of Art te London. Hun beider interesse gaat uit naar muziek en performance-kunst. Naast video-installaties en schilderijententoonstellingen knutselen ze met een sampler de cassettes Lay Your Penis Down en Kill The Pedagogue in elkaar. Het levert ze een contract op bij Side Effects Records.

1987

Het eerste, binnen korte tijd opgenomen album All The Masters Licked Me komt uit. De muziek is een collage van geluiden, afkomstig van platen (klassiek tot pop), sitcoms, talkshows en commercials, met een hiphop-beat als begeleiding. De apparatuur schaffen ze aan met het geld dat ze verdienen als commerciële kunstenaars. Tijdens optredens maakt het duo gebruik van dia's en video-installaties. Greater Than One is succesvol in Nederland (de twee spelen onder meer tijdens het festival Tegentonen), Duitsland en de Verenigde Staten.

1989

Op het album G-Force doen invloeden uit de techno hun intrede.

1990

De naam Greater Than One wordt ingeruild voor het eenvoudigere G.T.O. Niet alleen omdat sommige mensen de eerste naam niet goed kunnen spellen, maar vooral omdat de single Pure meer club georiënteerd is dan het eerdere werk. Pure haalt de Britse hitparade. Als Tricky Disco (een naam die ze gebruiken om de single bij een label te kunnen uitbrengen) hebben ze in Engeland een grotere hit. De videoclip laat een collage zien van oude tekenfilms, reclamefilmpjes uit de jaren '60 en '90, super 8-films en homevideo's.

1991 - 1994

Naast G.T.O. brengen Newman en Wells house-platen uit onder de namen John + Julie, Church of Extacy, TD5 en The Salami Brothers. Ze verhuizen naar Amsterdam om van daaruit hun muzikale kruistocht voort te zetten. Onder de naam Technohead storten ze zich op de in Nederland succesvolle happy hardcore.

1995

Met I Wanna Be A Hippy scoort Technohead een grote internationale hit. In Nederland en Duitsland belandt de groep bovenaan de hitlijst. Ook in geboorteland Engeland wordt de single door de radio opgepikt. Na een kort ziekbed overlijdt Lee Newman in augustus aan de gevolgen van kanker. Kort na het overlijden van Newman maakt Wells opnamen die een jaar later onder de naam Signs Ov Chaos worden uitgebracht.

1996

Alleen de Technohead-single Happy Birthday haalt nog de hitpararde. De single is terug te vinden op het album Headsex. Van Signs Ov Chaos verschijnt Frankenscience. De plaat bevat donkere post-industriële funk en soundscapes.

1997

In september brengt Wells samen met Scanner (Robin Rimbaud) de EP Scanner vs Signs ov Chaos uit, waarop beiden elkaars nummers remixen.

1998

De EP Scanner vs Signs ov Chaos mag niet meer worden geperst omdat Sony Music bezwaar heeft tegen de Michael Jackson-referenties op de plaat. In het voorjaar verhuist Wells terug naar Londen. Samen met Scanner brengt hij de compilatie Sounds From the Electronic Lounge uit met daarop elektronische muziek van ondermeer Starfish Pool, Kirlian, Panasonic, Alois Huber en To Rococo Rot. In de zomer verschijnt een nieuw album van Signs ov Chaos. De plaat, Departure getiteld, komt uit op het op dat moment succesvolle Nederlandse label Medcom (bekend van Junkie XL).

Junkie XL

Discografie Technohead

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Technohead

Video Technohead

Technohead - I Wanna Be A...
Technohead - I Wanna Be A Hippy
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Technohead - I Wanna Be A Hippy

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer