Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TETRAKTYS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website Tetraktys

Periode

2000 - heden

Genre

klassiek, middeleeuwen, renaissance

Online

Officiële website

Tetraktys

Het ensemble Tetraktys is in 2000 opgericht door de blokfluitist Kees Boeke. Tetraktys is gespecialiseerd in muziek uit de vroege renaissance: de veertiende (in Italië de Trecento genoemd) en vijftiende eeuw. Muziek uit de Squarcialupi codex (een Florentijns handschrift uit het begin van de vijftiende eeuw), met hierin werken van ...
Volledige biografie...

Biografie Tetraktys

Het ensemble Tetraktys is in 2000 opgericht door de blokfluitist Kees Boeke. Tetraktys is gespecialiseerd in muziek uit de vroege renaissance: de veertiende (in Italië de Trecento genoemd) en vijftiende eeuw. Muziek uit de Squarcialupi codex (een Florentijns handschrift uit het begin van de vijftiende eeuw), met hierin werken van de Italiaanse componisten Giovanni da Cascia, Niccolò da Perugia, Lorenzo da Firenze, Vincenzo da Rimini, Andreas de Florentia en anderen, staat dan ook regelmatig op het programma. Maar ook Franse componisten uit de vroege renaissance komen aan bod. Hun werken zijn voornamelijk afkomstig uit de Chantilly codex. Het ensemble voert de muziek uit met onder andere zang, vedels, harp en blokfluiten. De naam van het ensemble gaat terug naar Pythagoras: uit de cijfers 1, 2, 3 en 4 (samen 10), kan een driehoek worden samengesteld, de tetraktys. In de muziek vertegenwoordigen deze (volgens Pythagoras heilige) cijfers de grondtoon, het octaaf, de kwint en de kwart. De stemming die is gebruikt in de middeleeuwen, waarin zo veel mogelijk reine kwarten en kwinten aanwezig zijn, noemt men dan ook de stemming van Pythagoras.

Discografie Tetraktys

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Tetraktys

Audio/Video Tetraktys

Video Tetraktys

Kees Boeke, Tetraktys-Ce ...
Kees Boeke, Tetraktys-Ce jour de l'an, Dufay
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Kees Boeke, Tetraktys-Ce jour de l'an, Dufay

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer