Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

TEYE & VIVA EL FLAMENCO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1979 - heden

Genre

flamenco

Online

Officiële website

Teye & Viva El Flamenco

In Friesland geboren gitarist die als een van de weinige niet-Spanjaarden flamencoplaten maakt. Hij heeft diverse (Spaanse) grootheden begeleid en doceert wereldwijd aan diverse opleidingsinstituten. Met zijn in 1997 opgerichte groep Viva El Flamenco boekt hij wereldwijde successen.
Volledige biografie...

Bezetting

Belén Oliva   percussie
Teije Wijnterp   gitaar, ud
Mohammad Firoozi   percussie, zang

Overige muzikanten

Lucas Michalowski   basgitaar, percussie

Biografie Teye & Viva El Flamenco

In Friesland geboren gitarist die als een van de weinige niet-Spanjaarden flamencoplaten maakt. Hij heeft diverse (Spaanse) grootheden begeleid en doceert wereldwijd aan diverse opleidingsinstituten. Met zijn in 1997 opgerichte groep Viva El Flamenco boekt hij wereldwijde successen.

1977 - 1980

De in Friesland geboren gitarist Teije Wijnterp (kortweg Teye) speelt begin 1977 in Manila, een samenvoeging van twee bands hij in speelt: Street Fighting Men (met zanger John Grashuis en gitarist Jan Weenink uit Twente) en Manila Madness ( met drummer Wim Lammers en bassist Sieger Leenstra uit Friesland). De band speelt in eerste instantie voornamelijk nummers van The Rolling Stones, Flaming Groovies, Bintangs en Jimi Hendrix waarna de nadruk vooral op composities van Teije Wijnterp komt te liggen. Een van de hoogtepunten van de band is een plek op het Eerste Drachtster Popfestival. De band gaat in 1978 uit elkaar. Na enige omzwervingen (waaronder een verblijf in Londen) brengt Wijnterp in 1979 de punkrockelpee Teije's Mess Express uit. Kort daarna vertrekt hij voor een jaar naar Parijs.

Manila Teije's Mess Express

1981

De gitarist gaat klassiek gitaar studeren aan het conservatorium te Groningen.

1982 - 1983

Teye breekt zijn studie af en vertrekt naar Andalucia, Spanje. Daar komt hij in contact met diverse zigeuners die hem de grondbeginselen van de muzieksoort flamenco bijbrengen.

1984

De gitarist keert terug naar Nederland om daar zijn flamencogitaarspel ten gehore te brengen op het prestigieuze gitaarfestival, Oosterpoort Cultureel Centrum. Dat brengt hem lokale roem, en stelt hem in staat flamencoworkshops te geven aan het conservatorium.

1985 - 1987

Teye vertrekt naar Amerika om daar de flamencodanseres Jessica Sollee te begeleiden tijdens optredens.

1988

De gitarist brengt de elpee El Gitano Punky uit, een van de eerste flamencoplaten gemaakt door een niet-Spanjaard. In Nederland wordt Teye uitgeroepen tot Beste Gitarist in De Nationale Muziekwedstrijd.

1988 - 1989

Hij laat zich inhuren als begeleider bij de Spaanse flamencogroep Los Plantons. Zo komt hij in contact met Juan Munoz Planton, een gitarist die hem verder zal scholen in het spelen van de flamenco. Eind 1989 speelt Teye als gast op de elpee Incest van de groep RTC.

R.T.C.

1990

Teye keert terug naar Nederland en begint een studie Moderne Muziek aan het conservatorium te Rotterdam. Hij speelt als gast op het album Souvenir van Het Goede Doel en Principe Encantado van de Portugese fadozangeres Anabela da Silva.

Het Goede Doel

1992 - 1994

De gitarist studeert cum laude af en tourt veelvuldig door Europa, onder andere als begeleider van Anabela Da Silva.

1995

De inmiddels in Spanje woonachtige Teye vertrekt naar Amerika en komt bij de band van singer-songwriter Joe Ely. De gitarist speelt de gitaarpartijen in op diens album Letter to Laredo en begeleidt hem tijdens tournees door Amerika en Europa. Verder speelt hij live met artiesten als Bruce Springsteen, Dwight Yoakam en Lyle Lovett.

1996 - 1998

De gitarist richt samen met de zijn echtgenote en flamencodanseres Belen Oliva de groep Teye & Viva el Flamenco op met ondermeer de dansers Jessica Halima McIntyre, Jaquelyn 'Jackie' Rodriguez (La Morena), Elena Garcia en Eduardo Arturo. In deze periode verdeelt hij zijn tijd tussen zijn eigen groep en de band van Joe Ely, op wiens platen Twistin'in the Wind en Live at Antone's hij te horen is. In 1998 speelt Teye als gastmuzikant op de CD Fuse van Courtney Audain.

1999

Teye brengt met zijn groep de CD Viva el Flamenco uit in Amerika en acht Europese landen. De plaat bevat een virtuoze mix van moderne flamenco met elektrische gitaren, krijgt zeer goede kritieken en wordt een groot verkoopsucces.

2000

De gitarist doet diverse tournees met zowel zijn eigen groep als die van Joe Ely.

2001

Teye verlaat de band van Joe Ely. Het succes met eigen groep Viva El Flamenco vergt inmiddels al zijn tijd. Wel speelt hij nog als gast op de cd Outlaws & Lovers van Bianca de Leon. De Spaanse danseres Eli Davila voegt zich bij zijn groep. De vaste kern van de band bestaat naast Teye uit Belén Oliva (percussie en dans), Jackie Rodriguez (dans) en Mohammad Firoozi (zang en percussie).

2002

Het album El Gitano Punk (1988) wordt opnieuw uitgebracht. Ditmaal door CoraZong Records inclusief videoclip bij het nummer Dos Amigos.

2003

Teye woont samen met zijn vrouw Belén in een Airstream mobile home op een woonwagenpark in Austin, Texas waar hij ook een eigen studiootje heeft.

2004

Aan het begin van het jaar verschijnt FlamencObsesionArte. Het album komt uit onder de naam Teye & Belén. Het onderwaterfilmpje dat is bijgevoegd op de cd wint de Austin Video Award voor beste videoclip. In juni doen Teye en Belén een korte tournee door Nederland.

2005 - 2006

Teye en Belén (op drums) vormen in Austin The Barbarians Of Sevilla, een dubbeltalige band waarin rock gecombineerd wordt met flamenco, door de band zelf omschreven als flamencobilly. De bezetting bestaat verder uit zangeres/gitariste Elena Llamas en bassist George Brown Lohr (later vervangen door Bruce).

2007

Teye speelt voor het eerst in drie jaar weer in Nederland. Niet met Viva El Flamenco maar tijdens de eenmalige reünie van zijn oude rockband Manila (1977-1978) op 2 juni in De Puddingfabriek te Groningen.

Discografie Teye & Viva El Flamenco

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Teye & Viva El Flamenco

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer