Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE APEMEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1992 - 2007

Genre

instrumentaal, rock, surf

Online

Officiële website

The Apemen

Obscuur en voornamelijk instrumentaal Tilburgs gezelschap dat zichzelf als de beste band ter wereld profileert. Het viertal maakt surftrash in de traditie van Man…Or Astroman? en Huevos Rancheros, en gaat er prat op alle andere bands "van het podium te spelen".
Volledige biografie...

Bezetting

Albert Benier   orgel
Jeroen Van De Sande   gitaar
Johnny Zuidhof   drums
Dave Andriesse   basgitaar

Overige muzikanten

John Peate   gitaar
Mike Rosema   drums
Joep Dale   sampler

Genoemd in de biografie van

1995   7Zuma7

Biografie The Apemen

Obscuur en voornamelijk instrumentaal Tilburgs gezelschap dat zichzelf als de beste band ter wereld profileert. Het viertal maakt surftrash in de traditie van Man…Or Astroman? en Huevos Rancheros, en gaat er prat op alle andere bands "van het podium te spelen".

1992 - 1994

The Apemen ontstaan in 1992 en lopen daarmee vooruit op de surftrend die halverwege het decennium de kop opsteekt. "We volgen geen trend, we hebben er alleen een gezet," zeggen gitarist Jeroen van de Sande, bassist David Andriesse, organist Albert Benier, drummer Mike Rosema en vijfde bandlid en sampleman Joep Dale later. Aanvankelijk maakt 7Zuma7-gitarist John Peate deel uit van de formatie. In de eerste jaren brengen The Apemen vier singles en een debuutalbum uit en is de band terug te vinden op een aantal verzamelaars. In 1993 stuurt de band een demo naar Dick Dale, waarmee men indirect verantwoordelijk zou zijn voor Dale's comeback.

7Zuma7

1995

De tweede langspeler, getiteld Surfvival Of De Onbeschofste verschijnt. De plaat, met traditionals en eigen werk, wordt goed ontvangen. Met de surfrevival op zijn top staan The Apemen in het voorprogramma van Dick Dale in het Noorderligt in Tilburg. 'The King Of The Surf Guitar' wordt pardoes van het podium gespeeld, zo laat het viertal naderhand aan iedereen weten.

1996 - 1998

The Apemen treden geregeld op. De Tilburgs/Rotterdamse band staat vaak in België op de podia.

1999

In het begin van het jaar toeren The Apemen door Duitsland en Zwitserland. De band teert nog steeds op het succes van Sufvival Of De Onbeschoftste, waarvan er inmiddels meer dan achtduizend zijn verkocht. Het viertal werkt ondertussen aan een minder surfgeoriënteerde opvolger. De nadruk komt te liggen op het orgel en de nieuwe helden van de band heten Booker T. & The M.G.'s. Half mei treden The Apemen op op twee Belgische openlucht-festivals, waarna voor een elfdaagse tournee koers wordt gezet naar Spanje. Drummer Mike Rosema wordt opgevolgd door Johnny Zuidhof, die ook in Simm Alley en Batmobile speelt.

Batmobile Simm Alley

2000

Alle singles en compilatietracks van The Apemen worden tezamen met een niet eerder uitgebracht nummer en twee livetracks in maart door het Amerikaanse label Double Crown op cd gezet onder de titel 7 Inches Of Love.

2001 - 2002

Tussen januari en oktober 2001 speelt The Apemen in Den Haag, Zierikzee, Vlaardingen, Alphen a/d Rijn, Eindhoven, Schiedam en Goes. 2002 begint op 5 januari met een optreden in het Belgische plaatsje Geel op een festival met Velvetone, Malibu Maniacs, Los Putas en Evil Thingies. Naast optredens in Nederlandse is de band in het najaar drie keer te zien in België: het Recyclart Festival te Brussel (22 september) en tweemaal in Antwerpen waaronder het Monsters Of Rock 'n Roll festival in Hof Ter Lo (30 november).

2007

Het officiële afscheidsoptreden van The Apemen is op 6 januari in JH Boogaard in het Belgische Geel.

Discografie The Apemen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video The Apemen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer