Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE APERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Apers

Periode

1996 - heden

Genre

punk

The Apers

Rotterdamse punkband die nummers schrijft in de traditie van The Ramones, oftewel melodieuze up tempo punkrock met meerstemmige zang. Dankzij een enorme werklust en do-it-yourself instelling hebben The Apers veel optredens in binnen- en buitenland en brengt de groep met zeer grote regelmaat singles en cd's uit.
Volledige biografie...

Bezetting

Kevin Stout   basgitaar, zang
Ivo Bos   drums
Michael Stoel   gitaar
Max Power   gitaar

Overige muzikanten

Marien Jonkers   gitaar, zang
Johnny No Good   gitaar, zang
Jeroen Aalbers   gitaar, zang
Kelvin Kievit   gitaar

Genoemd in de biografie van

1996   Carrera
2001   The Bips
2003   Ellen ten Damme
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie The Apers

Rotterdamse punkband die nummers schrijft in de traditie van The Ramones, oftewel melodieuze up tempo punkrock met meerstemmige zang. Dankzij een enorme werklust en do-it-yourself instelling hebben The Apers veel optredens in binnen- en buitenland en brengt de groep met zeer grote regelmaat singles en cd's uit.

1995

The Apers ontstaan als schoolgenoten Kevin Aper en Marien Nicotine dezelfde passie voor bands als The Ramones, The Queers en Screaching Weasel blijken te delen. Samen met Ivo Backbreaker beginnen ze een punkband die in de begindagen alleen Ramones-covers speelt.

1996

Eén van de eerste optredens van The Apers vindt plaats tijdens een Ramones Tribute Festval in de toenmalige Willem 2 in 's-Hertogenbosch. The Apers nemen hun eerste demo-tape The King Is Dead op met daarop acht nummers en doen veel optredens in de regio Rotterdam.

1997

Nadat The Apers een split 7” uitbrengen met de The Headliners uit Zoetermeer, krijgt de band steeds meer optredens in Nederland.

1998

Het harde werken van The Apers begint steeds meer haar vruchten af te werpen. De band brengt wederom veel materiaal uit en krijgt goede recensies. The Apers speelt onder andere in het voorprogramma van Travoltas en NRA.

NRA Travoltas

1999

The Apers De EP Love Is A Battlefield And We're The Stormtroopers is uitverkocht en ook in het buitenland bij de juiste mensen terecht gekomen. Gerenommeerde punkbands als The Queers, Groovie Ghoulies, Hi-Fives, Chixdiggit en Teen Idols vragen The Apers om met hen te spelen.

2000

In april en mei doet The Apers zijn eerste Europese tour. De band speelt in Duitsland, Zwitserland, Italië, Spanje, Frankrijk en België. The Apers brengen in 2000 wel dertig nummers uit zonder dat daar zelfs ook maar een volwaardige cd bij zit. Veel singles, split-cd's en split-singles met buitenlandse en Nederlandse bands zorgen ervoor dat de underground-basis steeds breder wordt. In december vertrekt de band voor twee weken naar Italië om een reeks optredens te doen met Retarded uit Italië.

2001

The Apers staan op Noorderslag en worden later dat jaar door de Zuid-Hollandse Popunie geselecteerd om samen met onder andere Incense de zogenaamde Onweerstaanbare Vijf van 2001 te worden. Jerry Hormone van The Ragin' Hormones komt The Apers versterken op gitaar en achtergrondzang.

2002

The Apers spelen onder andere op het Paaspop Festival in Schijndel en doen weer optredens door heel Europa. Als ook The Ragin' Hormones steeds meer optredens krijgt, speelt regelmatig Johnny No Good in plaats van Jerry Hormone.

2003

Kevin Aper reageert op de publiciteitsstunt van Ellen ten Damme waarbij de persoon met het origineelste huwelijksaanzoek met de zangeres mag trouwen in Las Vegas. Op Valentijnsdag maakt de zangeres in het Radio 3-programma Rob Stenders Vroeg bekend dat Kevin de gelukkige is. Op 20 februari presenteren The Apers in Rotown te Rotterdam hun tweede cd The Buzz Electric. The Apers krijgen in juni een Essent Award en staan eind augustus op Lowlands. Van 10 tot 27 september tourt de band voor de tweede maal in de carrière door Engeland, Schotland en Noord-Ierland.

Ellen ten Damme

2004

The Apers The Wild And Savage Apers is een compilatie met 25 singles en outtakes uit de periode 1997-2002. De plaat wordt op 13 februari gepresenteerd tijdens het Winter Rumble Festival in België.

2005

The Apers In de studio van AG Music nemen The Apers eind januari samen met Theo de Jong van The Shavers het album Skies Are Turning Blue op. De plaat verschijnt eind maart bij Stardumb Records. In juni maakt tweede gitarist Jerry Hormone bekend dat hij zich muzikaal niet meer thuis voelt in de band en na de zomer The Apers gaat verlaten, ondanks het feit dat hij verantwoordelijk is voor een groot deel van de nummers op het laatste album. De gitarist speelt tot en met de zomer nog wel live met de band, totdat gitarist Kelvin 'Centerfold' Kievit hem vervangt. Hij is onder meer in actie te zien wanneer The Apers spelen in Berlijn tijdens de Popkomm.

The Shavers

2006

The Apers Voormalige Aper Jerry Hormone (Jeroen Aalbers) speelt vanaf januari in The Quotes. The Apers bestaan tien jaar. De Rotterdammers vieren dat met het album Do The Aper (21 maart), een verzamelaar waarop bevriende Nederlandse bands als Heideroosjes, Peter Pan Speedrock, San Andreas, Travoltas, Face Tomorrow en El Pino & The Volunteers hun interpretatie spelen van Apers-klassiekers. In mei volgt een tweede verzamelaar waarop bevriende buitenlandse poppunkbands hetzelfde doen. Deze release wordt ondersteund door een korte tournee op 4, 5, 6 en 7 mei met het Italiaanse Retarded en Zatopeks uit Engeland. Van 23 mei tot 27 juni doen The Apers een Amerikaanse tournee. In het najaar gaan The Apers de studio in met Perry Leenhouts en Vincent Koreman voor opnamen van een album dat begin 2007 uitkomt.

Face Tomorrow Heideroosjes Peter Pan Speedrock San Andreas The Quotes Travoltas

2007

The Apers Het tien nummers tellende album Reanimate My Heart verschijnt in februari. De Europese release via U-Sonic wordt gevolgd door een tournee in maart. In de Verenigde Staten komt de plaat uit bij Insubordination Records. Na de zomer maakt gitarist Marien Jonkers bekend The Apers te gaan verlaten omdat hij wil stoppen met live-optredens.

2008

Van 8 tot en met 18 februari tourt de band door de Groot-Brittannië met als gitarist Ben van The Hotlines uit Brighton. Halverwege april spelen The Apers in Noord-Ierland samen met het Noord-Ierse The Dangerfields, waarna een gezamenlijke tournee van twee weken volgt door de Benelux. De band doet ook Denemarken en Duitsland aan. Twee tracks verschijnen op een split 7" met The 20 Belows op het Deense label Peabrain Records. Voor het Amerikaanse Knowhere Records neemt de band twee nummers van Rod Stewart op die op een split 7” verschijnt met de band Johnie 3. Ook voor het Amerikaanse label Art Of The Underground wordt een single opgenomen. The Apers levert bijdragen aan een Vindictives tribute op Bouncing Betty Records (USA) en een Groovie Ghoulies tribute op Kamikaze Records. In september viert de band het 12,5jarig bestaan. Ex-gitarist Jeroen Aalbers heeft een tweede carrière als kinderboekenschrijver over de avonturen van Borre.

2009

The Apers laat zich in het voorjaar horen met onder meer het album You Are Only As Strong As The Table You Dance On inclusief een aan de release gekoppelde tournee. Het optreden in juni tijdens het Insubordination Fest in Baltimore wordt vastgelegd op video en verschijnt een jaar later op dvd bij Insubsordination Records.

2010

Als de keelproblemen van Kevin Aper over zijn, doet de band op 20 mei het eerste optreden van het jaar in Innsbruck, Oostenrijk. Een dag later volgt een optreden in Milaan. In augustus worden zeven nummers opgenomen waarvan vijf belanden op een split-cd met de Franse band Sons Of Buddah. Na een optreden tijdens Skatefest in het Belgische Olen op 4 september, en enkele Nederlandse optredens, doet The Apers in oktober Duitsland, Frankrijk en België aan.

2011

The Apers vieren hun vijftienjarige bestaan, onder meer op 19 maart met een optreden in La Skaletta in de Italiaanse plaats La Spezia. Na zes jaar neemt gitarist Kelvin ‘Centerfold’ Kievit afscheid en wordt zijn plaats overgenomen door Max Power, gitarist van The Ratcliffs uit Innsbruck. Op 4 juni nemen The Apers in de Eldorado bar in het Duitse Nordenham hun eerste livealbum op. De band keert in het najaar terug naar het zuiden van Europa voor een tournee door Frankrijk en Italië. In december is de band een van de headliners tijdens een editie van The Monster Zero Mash in het Oostenrijkse Innsbruck. Voormalige Aper Marien brengt met zijn punkrockband The Windowsill een eerste album uit. Apers Ivo 'Backbreaker' Bos en Jeroen 'Jerry Hormone' Aalbers maken ook deel uit van deze band.

The Windowsill

2012

Eind mei en begin juni geeft de band na lange tijd weer een aantal Nederlandse en Duitse optredens. Deze staan in het teken van de heruitgave van de debuutplaat uit 2001 en de liveplaat Live At The Eldorado uitgebracht op Asian Man Records.

Discografie The Apers

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Apers

Audio/Video The Apers

Video The Apers

The Apers - Whatever It T...
The Apers - Whatever It Takes
The Apers France Italy To...
The Apers France Italy Tour 2011 Prt 2
The Apers France Italy To...
The Apers France Italy Tour 2011 Prt 1
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
The Apers - Whatever It Takes

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer