Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE BEAU HUNKS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1991 - heden

Genre

filmmuziek

Online

Officiële website

The Beau Hunks

The Beau Hunks zijn vernoemd naar een film van Laurel & Hardy. Het orkest is dan ook gespecialiseerd in het vertolken van de muziek uit de films van het komische duo, geschreven door de componisten Leroy Shield (1893-1962) en Marvin Hatley (1905-1986). Met hulp van onderzoeker Piet Schreuders reconstrueren en ...
Volledige biografie...

Bezetting

Menno Daams   arrangeur, trompet
Ronald Jansen Heijtmajer   klarinet, saxofoon
Robert Veen   arrangeur, klarinet, saxofoon
Jilt Jansma   trombone
Peter Stove   arrangeur, tuba
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Cok van Vuuren   gitaar

Genoemd in de biografie van

1948   Jakob Klaasse
1981   Johan Visser
1990   Dutch Swing College Band
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie The Beau Hunks

The Beau Hunks zijn vernoemd naar een film van Laurel & Hardy. Het orkest is dan ook gespecialiseerd in het vertolken van de muziek uit de films van het komische duo, geschreven door de componisten Leroy Shield (1893-1962) en Marvin Hatley (1905-1986). Met hulp van onderzoeker Piet Schreuders reconstrueren en arrangeren The Beau Hunks muziek bij Amerikaanse films uit de jaren dertig, met name die van producer/regisseur Hal Roach (1892-1992), bekend van Laurel & Hardy, Harold Lloyd, Mack Sennett en The Little Rascals. Later gaat het gezelschap zich ook bezighouden met andere muziek uit de jaren '20- '40, op het grensvlak van jazz en amusementsmuziek.

1991 - 1994

Uit interesse en liefde voor de films van Stan Laurel & Oliver Hardy besluiten bassist-arrangeur Gert-Jan Blom en researcher Piet Schreuders om de bijbehorende muziek van Leroy Shield (1893-1962) en Marvin Hatley (1905-1986) live te gaan uitvoeren. Dat valt nog niet mee, want van veel van de composities is geen bladmuziek (meer) voorhanden. De stukken worden daarom grotendeels van de soundtrack getranscribeerd. Blom stelt een orkestje samen van stijlspecialisten, die de instrumentale technieken uit de jaren '30 tot in de puntjes beheersen. Zo zijn The Beau Hunks geboren, genoemd naar een van de films uit het oeuvre van De Dikke en De Dunne, uit 1931. Na een aantal live-optredens, waarbij ze de muziek bij de films ten gehore brengen, duikt het gezelschap de studio in om de CD The Original Laurel & Hardy Music, Vol. 1 op te nemen, in 1993 gevolgd door Volume 2. On to the Show uit 1996 vervolgt met nog meer muziek uit de korte films die producent/regisseur Hal Roach in de jaren '30 in de bioscopen liet uitkomen.

1995 - 1997

The Beau Hunks slaan hun vleugels uit, en nemen de CD Fingerbustin' op, met saxofoonvirtuoos Ronald Jansen Heijtmajer in de hoofdrol. Het album bevat jazz- en novelty-muziek uit de periode 1910-1942, met onder meer composities van Jimmy Dorsey, Jelly Roll Morton en Felix Arndt. De plaat wordt in mono opgenomen om een zo authentiek mogelijk effect te geven. Op de CD Celebration on the Planet Mars (1996) speelt het orkest onder de naam The Wooden Indians muziek van de Amerikaan Raymond Scott, een unieke componist die jazz uit het swingtijdperk vermengde met studio-experimenten, en wiens muziek beroemd werd in de vroege Loony Tunes-filmpjes van onder meer Bugs Bunny en Daffy Duck . Op Manhattan Minuet is nog meer materiaal van Scott te vinden. In 1999 werken The Beau Hunks samen met het Metropole Orkest voor een uitvoering van Scotts big band-muziek: The Chesterfield Arrangements 1937-38. Meer van dit materiaal verschijnt op de CD Kodachrome (2002).

1998 - 2000

In een grote bezetting (35 muzikanten, gedirigeerd door Jan Stulen) wijden The Beau Hunks zich in 1998 aan het oeuvre van de Amerikaanse componist en arrangeur Ferde Grofé, vooral bekend door zijn werk voor het orkest van Paul Whiteman. In een kleinere bezetting, onder de naam The Beau Hunks Saxophone Soctette, stort de groep zich op virtuoos saxofoonrepertoire uit de jaren dertig. De naam Soctette gaat terug tot de saxofoonsectie van de Whiteman-band. De gelijknamige CD verschijnt in 1999 (met een hoestekening van de beroemde Amerikaanse tekenaar Robert Crumb – een fan van The Beau Hunks), gevolgd door Contrasts (2003). Op Out Of Nowhere (1999) speelt het Saxophone Soctette samen met de hoogbejaarde Amerikaanse altsaxofonist Al Gallodoro, die nog in de oorspronkelijke bezetting onder Paul Whiteman had gediend. De drie CD's, gecombineerd met Fingerbustin' verschijnen in een 4 CD-box onder de titel The Ultimate Sax Box.

2001 - 2011

The Beau Hunks werken opnieuw samen met het Metropole Orkest voor een uitvoering van de soundtrack van de Laurel & Hardy-film Our Relations. De oorspronkelijke partituren van de score van Leroy Shields werden in 1994 en 1995 teruggevonden in een archief in Los Angeles. In 2001 komen de opnamen op CD uit.

Discografie The Beau Hunks

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video The Beau Hunks

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer