Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE GATHERING

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Gathering

Periode

1989 - heden

Genre

alternative, doommetal, gothic, metal

Online

Officiële website

The Gathering

Zesmansformatie uit Oss die zich van deathmetal-band ontwikkelt tot een sfeervolle symfonische rockband met een geluid dat een breed publiek aanspreekt.
Volledige biografie...

Bezetting

René Rutten   gitaar
Hans Rutten   drums
Frank Boeijen (2)   toetsinstrumenten
Marjolein Kooijman   basgitaar
Silje Wergeland   zang

Genoemd in de biografie van

1980   Attie Bauw
1987   Dick Kemper
1990   Johan
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie The Gathering

Zesmansformatie uit Oss die zich van deathmetal-band ontwikkelt tot een sfeervolle symfonische rockband met een geluid dat een breed publiek aanspreekt.

1989

The Gathering wordt in de herfstvakantie opgericht door de broers Hans en René Rutten en Bart Smits.

1992

The Gathering brengt haar eerste cd uit. Het album Always... is gestoeld op het aan populariteit winnende genre deathmetal, maar laat een duidelijk eigen geluid horen. Grunter Bart Smits wordt bijgestaan door zang van Marike Groot (ex-Little Mary Big) en de nummers zijn door keyboardpartijen voorzien van een symfonisch tintje. Always... wordt goed ontvangen in binnen- en buitenland en de band sleept een aantal festivaloptredens in de wacht. Daarnaast speelt de band zich in de kijker als voorprogramma van Faith No More in Ahoy' Rotterdam.

Little Mary Big

1993

Ondanks de droomstart die de band aanvankelijk maakt, zijn een aantal bandleden niet tevreden over het heavy groepsgeluid. De zoektocht naar een nieuwe sound kost het vertrek van Bart Smits, die meer de gotische kant op wil, en zangeres Marike Groot (vanaf 2005 actief met de band Wonderlust). Hun plaats wordt opgevuld door Niels Duffhues en Martine van Loon. Na de bezettingswisseling begint men aan het opnemen van het album Almost A Dance, dat moeizaam tot stand komt. Er zijn problemen met de platenmaatschappij en bij het verschijnen van het album vallen ook de reacties tegen. Het geluid is een stuk minder heftig geworden en wordt door de critici vernietigend gerecenseerd. Tijdens de daaropvolgende tournee verlaten Duffhues en Van Loon de band.

Niels Duffhuës Wonderlust

1995

Na een periode van bezinning maakt The Gathering een verrassende comeback met het album Mandylion. De band is verhuisd naar een nieuwe platenmaatschappij en heeft Anneke van Giersbergen aangetrokken, een zangeres met geschoolde vocalen. Het geluid op Mandylion ontstijgt de metal en manouvreert zich in de richting van de symfonische rock beïnvloed door gothic en psychedelica. Er is veel ruimte voor atmosferische passages en langere epische stukken waardoor er een mooie balans ontstaat tussen heavy en gevoelig. Met name de stem van Van Giersbergen maakt de plaat toegankelijk voor een brede doelgroep. De plaat wordt dan ook jubelend ontvangen door zowel metal- als rockpubliek en de single Strange Machines bereikt zelfs de Top 40. Mandylion verkoopt meer dan 100.000 exemplaren en staat maandenlang in de Mega Top 100.

1996

Door het succes van Mandylion vertrekt The Gathering uitgebreid op tournee in de Benelux, Duitsland en Zwitserland. Gedurende de zomer is de groep te zien op elk zichzelf respecterend Nederlands openluchtfestival en doet in augustus een afsluitend optreden op Lowlands '96 te Dronten. In het najaar begint The Gathering met het opnemen van een nieuwe cd, dat de succesvolle voorganger moet gaan overtreffen.

1997

Het vierde album Nighttime Birds verschijnt dat grotendeels voortborduurt op Mandylion maar wel iets rustiger en pop-georiënteerder is. In mei speelt de band op het Pinkpop Festival en met de positieve kritieken in de achterzak gaat de band in het najaar opnieuw uitgebreid toeren. The Gathering staat ondermeer op het Deense festival Roskilde.

1998

Het vijfde album van The Gathering, een dubbel-cd getiteld How To Measure A Planet?, is geproduceerd door Attie Bauw (Fight, The Scorpions en Tröckener Kecks) en opgenomen in verschillende studio’s in Amsterdam. Het album laat de meer ingetogen kant van de groep horen. Naast gitaren is er ook ruim plaats voor toetsen en samples. Het bombastische heeft plaats gemaakt voor overwegend rustig materiaal. De cd wordt voorafgegaan door de single Liberty Bell. The Gathering toert door de Verenigde Staten, Mexico en Engeland.

Attie Bauw Tröckener Kecks

1999

The Gathering Een relletje ontstaat tijdens de Amerikaanse tournee als de groep bij een gepland concert in Colorado verstek laat gaan. Naderhand blijkt dat de groep nooit op de hoogte was geweest van de boeking. In het voorjaar start The Gathering haar eigen label, Psychonaut Records. In november verschijnen daarop door Attie Bauw geremasterde versies van de twee eerste albums Always en Almost A Dance. Verder kondigt de groep een dubbele live-cd en een verzamelaar met b-kantjes en studio-outtakes aan. Een ruzie met platenlabel Century Media zet dit plan echter op losse schroeven. Uiteindelijk besluiten band en label zich te beperken tot een enkele live-cd.

2000

Begin januari verschijnt het live-album Superheat dat net als de voorgande albums de Album Top 100 haalt. In de zomer verschijnt tevens het nieuwe studio album If...Then...Else waarbij strijkers en blazers worden gebruikt om de sound te verbreden. In augustus speelt de band weer op Lowlands.

2001

The Gathering Mexico City World Tour 2001 trekt in januari duizenden enthousiaste Mexicaanse Gatheringfans. Demo-opnamen en een onuitgebrachte 7" single uit de periode 1990/1991 staan verzameld op de cd Downfall : The Early Years die in april uitkomt inclusief een bonus-cdr met een video-registratie van een concert in Willem II te Den Bosch. De band speelt op Roskilde. Het is de tweede keer dat de Brabantse groep is uitgenodigd voor dit popfestival in Denemarken.

2002

Zonder toestemming van de band brengt het label Century Media de DVD In Motion uit. Op de EP Black Light District slaat de band in het lange openingsnummer een nieuwe weg in en verwerken de muzikanten invloeden uit de alternatieve gitaarmuziek en bands die in de jaren tachtig platen uitbrachten op het Britse label 4AD.

2003

The Gathering heeft na twee jaar een nieuw album afgerond. De cd, getiteld Souvenirs, komt op 24 februari in Nederland en Europa en op 12 maart in de rest van de wereld uit op het eigen Psychonaut Records. Souvenirs telt tien tracks die geproduceerd zijn door Zlaya Hadzich (bekend van o.a. Sonic Youth, Motorpsycho, Low en Agrésion). Vanaf maart gaat de band op tournee door Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië. In mei is de Benelux aan de beurt waarna de groep afreist naar Polen en Engeland. De single You Learn About It komt uit op 14 april. De band wordt uitgenodigd voor het Glastonbury Festival in England. The Gathering spelen in augustus hoogtepunten uit hun carrière tijdens twee semi-akoestische optredens in Lux te Nijmegen. De opnamen van de optredens verschijnen aan het begin van 2004 op de cd Sleepy Buildings. Bassist Hugo Prinsen Geerlings verlaat om privé-redenen The Gathering. Op 16 november doet hij in 013 in Tilburg zijn laatste optreden. Hij wordt vervangen door Marjolein Kooijman. Zij studeert aan de Rockacademie in Tilburg.

2004

The Gathering In februari doet The Gathering een tournee door Amerika waar de band voor uitverkochte zalen staat in ondermeer Chili en Mexico. Eind mei vertrekt de band voor de eerste keer naar Rusland. Op 29 mei geeft de band een optreden in club DK Gorbunova, dat plaats biedt aan tweeduizend man. Het Russische Irond Records brengt een split-cd uit met de twee Gathering-EP's Black Light District (2002) en Monsters (2003). Andere landen waar de groep speelt zijn Griekenland, Rusland, Frankrijk, Duitsland en Hongarije. The Gathering staat in juni op Parkpop in Den Haag.

2005

The Gathering In navolging van het livealbum Sleepy Buildings neemt The Gathering een live-dvd op. De opnamen vinden plaats in Paradiso te Amsterdam op 23 mei. Het is de enige keer dat de band dit jaar live te zien is, omdat zangeres Anneke van Giersbergen in februari bevalt van haar zoontje Finn. De dvd A Sound Relief bevat naast de concertregistratie een bonusschijfje met impressies van de tournee van 2004, een Nederlandse en een Italiaanse tv-special over de band en animatieclips bij zes tracks. Ondertussen brengt het oude label Century Media de cd Accessories uit, een dubbelalbum met B-kantjes en 'rarities'. De tienjarige verjaardag van het album Mandylion wordt gevierd met de uitgave van een speciale 'deluxe' editie. De dubbel-cd Mandylion Deluxe Edition bevat een nieuw hoesontwerp, een zestien pagina's tellend boekje met toelichtingen per track en niet eerder gepubliceerde foto's die zijn geschoten tijdens de opnamesessies. De tweede cd bevat de eerste demo-opnamen die de band in juni 1994 en begin 1995 maakte met Anneke van Giersbergen. Voor de opnamen van het negende album Home gaat de band in november samen met producer Atti Bauw een speciale studio in, gebouwd in een oude kerk in het plaatsje Maurik. Hans Rutten is naast The Gathering ook te horen in de band Drive By Wire.

Attie Bauw Drive By Wire

2006

The Gathering 8 februari studeert bassiste Marjolein Kooijman af aan de Rockacademie door met haar bands The Gathering en Le Dimanche op te treden in De Groene Engel te Oss. Het album Home komt in april uit op Sanctuary Records. De dvd A Sound Relief krijgt op 15 maart in de Melkweg een Edison Music Award. Door een infectie aan de bronchiën en bijholtes kan zangeres Anneke van Giersbergen niet optreden en moeten in april en mei optredens in Europa worden afgezegd. De band hoopt de tournee in juni te kunnen hervatten. Tijdens de Muzikantendag op 27 mei in de Melkweg te Amsterdam krijgt Anneke van Giersbergen een Duiveltje uitgereikt in de categorie Beste Zangeres. De muziekprijs van het Nationaal Pop Instituut is voor de beste Nederlandse popmuzikanten en het beste poppodium van het afgelopen jaar. Van Giersbergen is door zijn collega-muzikanten gekozen door een internetstemming. The Gathering en Green Lizard spelen beide in augustus op het Sziget festival in Budapest. Speciaal voor deze gelegenheid brengen de bands in een oplage van 5000 stuks een splitsingle uit die gratis wordt uitgedeeld aan de festivalbezoekers. De single is een co-productie van MusicXport.nl en I Scream Records. Anneke van Giersbergen zingt mee in de nummers Weltschmerz en In Deference op het album Smear Campaign van de Britse band Napalm Death.

Green Lizard

2007

Na een optreden op 15 mei als hoofdact in Club Rebel te New York gaat The Gathering de maand mei op tournee door de Verenigde Staten en Canada als voorprogramma van Lacuna Coil. Terug in Europa staan enkele festivals op het programma: Artmania in Roemenië (juni), Benátská Noc in Tsjechië (juli) en Ankkarock in Finland. Het optreden van The Gathering tijdens Ankkarock op 4 augustus is het laatste optreden met Anneke van Giersbergen. De zangeres maakt in juni bekend de band te gaan verlaten en verder te gaan met de band Agua de Annique. De rest van de groep werkt met verschillende vocalisten aan een volgend album voor 2008. A Noise Severe is een registratie van het concert van The Gathering in Teatro Caupolican Santiago te Chili op 24 maart 2007. De opnamen worden zowel op cd als of dubbele dvd uitgebracht.

Agua de Annique Anneke van Giersbergen

2008

Frank Boeijen speelt mee op het album This Ain't Hollywood van Silence Is Sexy. Hij voegt zich vervolgens bij de band als vijfde bandlid. Het album Downfall uit 2001 wordt in september heruitgebracht met zeven niet eerder op plaat verschenen tracks. De mastering wordt gedaan door Mike Wead van King Diamond en Mercyful Fate. Bassist René Rutten speelt mee in Drive By Wire.

Drive By Wire Silence is Sexy

2009

The Gathering keert in april terug met de uitgave van het negende studioalbum The West Pole. De cd is geproduceerd door gitarist René Rutten en wordt door de band zelf een extravert en rockgeoriënteerde plaat genoemd. Naast gastvocalisten Anne van den Hoogen en de Mexicaanse Marcela Bovio is op The West Pole ook voor het eerst nieuwe zangeres Silje Wergeland uit de Noorse band Octavia Sperati te horen. The Gathering viert het twintigjarig bestaan met een tweeledige Nederlandse clubtournee die in het najaar start en in maart 2010, na een uitgebreide tournee door Europa, wordt afgerond. Voormalig bandlid Hugo Prinsen Geerligs keert tijdens de Europese tournee een aantal keer terug op het podium om tijdelijk bassiste Marjolein Kooijman te vervangen.

2011

Voordat in het tiende studioalbum uitkomt, is begin mei de single Heroes For Ghosts gratis te downloaden via de website Bandcamp. Het nummer is een uitgesponnen werk van maar liefst 10 minuten, volgens de band een indicatie voor het geluid op het volgende album. Jos van den Dungen (viool en altviool) en Noel Hofman (trumpet) leveren gastbijdragen. Voor de single wordt in Noorwegen een korte film opgenomen door regisseur Marcus Moonen. The Gathering doet tussen 24 juni en 8 juli opnieuw een tournee door Zuid-Amerika met optredens in Chili, Mexico, Brazilië, Argentinië en voor het eerst ook in Peru, Bolivia en Colombia.

2012

Eind mei laat The Gathering met het meer dan acht minuten durende nummer Meltdown een tweede voorproefje horen van het volgende album Disclosure dat op 12 september verschijnt. Meltdown bevat onder meer elektronica, swingende drums en blazers.

Discografie The Gathering

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Gathering

Audio/Video The Gathering

Video The Gathering

THE GATHERING - Heroes Fo...
THE GATHERING - Heroes For Ghosts (Official)
THE GATHERING - all you a...
THE GATHERING - all you are (OFFICIAL VIDEO) 2009
THE GATHERING - No bird c...
THE GATHERING - No bird call (OFFICIAL VIDEO) 2010
The Gathering - Like Foun...
The Gathering - Like Fountains
The Gathering - 02- Subze...
The Gathering - 02- Subzero (Live 91)
THE GATHERING - In Motion...
THE GATHERING - In Motion (OFFICIAL VIDEO)
THE GATHERING - Liberty B...
THE GATHERING - Liberty Bell (OFFICIAL VIDEO)
THE GATHERING - Leaves (O...
THE GATHERING - Leaves (OFFICIAL VIDEO)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
THE GATHERING - all you are (OFFICIAL VIDEO) 2009

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer