Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE HOUDINI'S

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Houdini's

Periode

1987 - heden

Genre

jazz

Online

Officiële website

The Houdini's

Het sextet The Houdini's al een kwart eeuw lang een toonaangevend Nederlands hardbop ensemble. De zes muzikanten hebben meer dan tien internationaal albumuitgaven op hun naam staan en touren door Europa, de Verenigde Staten, Canada en Australië. De Houdini's doen coproducties in het Amsterdamse Concertgebouw met strijkorkest Amsterdam Nieuw Sinfonietta ...
Volledige biografie...

Bezetting

Erwin Hoorweg   piano
Rolf Delfos   saxofoon
Marius Beets   basgitaar
Bram Wijland   drums
Ilja Reijngoud   trombone
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Barend Middelhoff   saxofoon
Boris Vanderlek   saxofoon
Martijn Sohier   trombone

Genoemd in de biografie van

1979   Tom Klein
1987   Rolf Delfos
1990   Marius Beets
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie The Houdini's

Het sextet The Houdini's al een kwart eeuw lang een toonaangevend Nederlands hardbop ensemble. De zes muzikanten hebben meer dan tien internationaal albumuitgaven op hun naam staan en touren door Europa, de Verenigde Staten, Canada en Australië. De Houdini's doen coproducties in het Amsterdamse Concertgebouw met strijkorkest Amsterdam Nieuw Sinfonietta onder leiding van Richard Dufallo, het Schönberg Ensemble onder leiding van de Amerikaanse componist John Adams, het Jazz Orchestra of the Concertgebouw onder leiding van Henk Meutgeert, en de begeleiding van Buster Keatons stomme film The General. Het sextet staat meerdere malen op North Sea Jazz en behalen de albumlijst met Trijntje Oosterhuis en haar album Strange Fruit, dat in 2004 uitkomt op het fameuze Blue Note. In 2011 gaan The Houdini's en zangeres Kim Hoorweg op tournee met het programma Fever, A Tribute To Peggy Lee.

1987

The Houdini's ontstaan tijdens de tour in Canada met het orkest van de Boulevard of Broken Dreams. Erwin Hoorweg schrijft het meeste materiaal voor de groep, maar ook Rolf Delfos en Angelo Verploegen schrijven enkele songs.

1988 - 1991

De zesmansformatie doet nationale en internationale clubs en festivals aan. De groep neemt de eerste cd Live At Paradox op en speelt op North Sea Jazz. Het Amerikaanse blad Down Beat schrijft over het optreden: 'The Houdini's, as good a band of young jazzers as the young jazzers of New York." Saxofonist Boris van der Lek speelt met onder meer Hans Dulfer ook in de groep Tough Tenors.

Tough Tenors

1992

De groep gaat naar New York om in de beroemde Rudy van Gelder studio's de plaat In New York - Headlines op te nemen. De titelsong wordt een hit bij het radiostation WBGO in New York.

1993

Kickin' In The Frontwindow verschijnt. Ook deze plaat is geproduceerd door Rudy Van Gelder. Na de release van het album verlaat Boris van der Lek de groep.

1994

Het album Hybrid komt uit.

1995

Aan het begin van het jaar treden de Houdini's, samen met het strijkorkest Nieuw Sinfonietta Amsterdam, op in het Concertgebouw in Amsterdam met het programma Classic In Jazz. Er wordt ondermeer muziek uit de musical Porgy & Bess gespeeld. Het volgende project is een programma getiteld The Houdini's Play The Big Five, een eerbetoon aan de muziek van Irving Berlin, George Gershwin, Jerome Kern, Cole Porter en Richard Rodgers. De band speelt op het North Sea Jazz Festival. De band wordt dit jaar onderscheiden met een Gouden Notekraker.

1996

De groep toert door Australie. Daar treden ze 21 keer op in vier weken. The Houdini's staan onder meer op Melbourne's Montsalvat Jazz Festival, het Perth Festival en het Queensland Jazz Festival in Brisbane.

1997

Ter gelegenheid van het tienjarige jubileum wordt de plaat Cooee uitgebracht. De opnamen daarvoor zijn gemaakt in het Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven. De hardbop heeft plaats gemaakt voor meer gestileerde en geïmproviseerde jazz. De groep gaat op een jubileumtournee, waarbij ook het North Sea Jazz Festival wordt aangedaan.

1999

Het album The Best Of - Live At The Kiama Jazz Festival verschijnt. De plaat is opgenomen tijdens de toer door Australië. De plaat bereikt de vijfde plaats van meest verkochte jazz CD's in Amerika.

2002

In het voorjaar werken de Houdini's met hun uitvoering van de compositie Heartbreakers mee aan het album Shining City van Jacob ter Veldhuis dat uiteindelijk in mei 2007 uitkomt. Op de cd staan zeven stukken waarbij de componist gebruik maakt van stemsamples uit o.a. de Jerry Springer Show, een Amerikaanse televisiedocumentaire Grab It! en een interview met de jazztrompettist Chet Baker. In de zomer worden The Houdini's door het Concertgebouw Amsterdam en het Filmmuseum uitgenodigd de muzikale begeleiding te verzorgen bij de klassieker stomme film The General (1927) van Buster Keaton. In plaats van een arrangement van de originele filmmuziek Carl Davis kiest de band voor eigen composities geïnspireerd door de swing uit de jaren twintig. De soundtrack verschijnt op cd onder de titel Chasin' The General.

2003

Samen met Trijntje Oosterhuis en Nieuw Sinfonietta brengen De Houdini's het jazzy Billies Blues waarin songs van Billie Holiday en George Gershwin nieuw leven wordt ingeblazen.

Trijntje Oosterhuis

2004

Het album Strange Fruit is een live-registratie van het optreden met Trijntje Oosterhuis. De cd komt uit op het wereldvermaarde jazzlabel Blue Note en behaalt al twee weken na de release de gouden status.

2005

Voormalige Houdini Boris van der Lek brengt met Blue & Sentimental zijn eerste soloalbum uit. Naar aanleiding van een sessie in het Bimhuis te Amsterdam vormen Rolf Delfos en Erwin Hoorweg samen met producer Phil Martin de formatie The Jazzinvaders.

Boris Vanderlek The Jazzinvaders

2006

Tijdens de vijfde editie van Jazz and Beyond gaan The Houdini's op 11 februari terug naar hun roots.

2007

Van Erwin Hoorwegs viertienjarige dochter Kim verschijnt bij Verve haar eerste jazzalbum Kim Is Back met repertoire dat is geïnspireerd door Ella Fitzgerald en met name haar vertolkingen van The Gershwin Songbook. Erwin Hoorweg en saxofonist Rolf Delfos verzorgen de arrangementen en schrijven samen met Kim en Linda Bloemhardt (o.a. Kraak & Smaak) het titelnummer. Van The Houdini's verschijnt het album Unleashed And Remixed, een samenwerking met producer Phil Martin (o.a. The Jazzinvaders). De plaat laat de energie horen van de liveoptredens en bevat remixen door o.a. Natural Self, Diesler, Nostalgia 77 en Buscemi.

Kim Hoorweg Kraak & Smaak

2008 - 2009

Net als in 2002 doet de band een theaterconcertserie waarbij ze de begeleiding doen bij The General van Buster Keaton, ditmaal voor Jazz-Impuls en samen met zangeres Esther Hart. Gino Vannelli verblijft enige tijd in Nederland en vraagt onder meer pianist Erwin Hoorweg en de blazers van The Houdini's voor een serie optredens. De muzikanten zijn te horen op Vannelli's cd annex gedichtenbundel A Good Thing (2009) en begeleiden hem tijdens zijn optreden op North Sea Jazz. Ze spelen ook mee op het tweede album My Recipe For A Happy Life van Kim Hoorweg.

2011

The Houdini's in 2011 The Houdini's gaan samen met zangeres Kim Hoorweg op tournee met het programma Fever, A Tribute To Peggy Lee. In september krijgt het project een vervolg met de CD Why Don't You Do Right?, uitgebracht door Challenge Records. Ook voor het seizoen 2011-2012 staan gezamelijke optredens gepland.

Discografie The Houdini's

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Houdini's

Audio/Video The Houdini's

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer