Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE JETS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1963 - heden

Genre

instrumentaal, Nederbiet, surf

Online

Hyves
Officiële website

Pseudoniemen

The Goldfingers

The Jets

The Jets is een Utrechtse beatband die in de jaren zestig enkele hits scoort en met name ook in Japan erg populair is. De groep treedt nog steeds op.
Volledige biografie...

Bezetting

Nico Witkamp   basgitaar
Leen Van Der Werf   gitaar
Eddy Geurtsen   toetsinstrumenten, zang
Peter Van Meel   zang
Barry van den Berg   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Helma Sturkenboom   gitaar, zang
Hans Veltman   drums
Karry Mulder   basgitaar
Gerard Van Plateringen   gitaar
Ton Mulder   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1969   Bonnie St. Claire

Biografie The Jets

The Jets is een Utrechtse beatband die in de jaren zestig enkele hits scoort en met name ook in Japan erg populair is. De groep treedt nog steeds op.

1960

Eddy Geurtsen, Nico Witkamp, Ton Mulder en Karry Mulder beginnen geïnspireerd door de indorock de instrumentale band de Rocking Explosives. De band probeert bij platenlabel Bovema aan de bak te komen, maar zonder succes.

1961

Zanger Peter van Meel voegt zich bij het viertal.

1963

De Rocking Explosives veranderen hun naam in The Jets.

1964

Margarinefabrikant Leeuwenzegel brengt op een eigen label, Lion Tops, een EP van The Jets uit. Op de EP staan de covers Shake Hands en Memphis Tennessee. Naast The Jets zijn ook twee nummers van zangeres Marjolein op het album te horen. Dit plaatje is alleen te verkrijgen door veertig zegeltjes te sparen bij de margarine. Later in het jaar verschijnt de eerste 'officiële'single van The Jets bij Fontana: Jets Fly met op de b-kant Baby Elephant Walk. The Jets begeleiden Ernie Bender op Strandfeest en Hey Lulu.

1965

Phonogram wil een instrumentale versie van de James Bond-hit Goldfinger op de Japanse markt uitbrengen en contracteert daarvoor The Jets. Omdat er al een Japanse band bestaat die The Jets heet, veranderen ze hun naam in The Goldfingers. Het wordt een enorm succes. Ook in Nederland slaat het nummer, uitgebracht bij Fontana, aan. Zowel in Nederland als in Japan verschijnt de single Thunderball.

1966

The Jets richten zich met een aantal albums helemaal op de Japanse markt. De kerstplaat Santa Claus à Go Go gaat meer dan 300.000 keer over de toonbank. Met Pied Piper is de tweede hit van The Jets in Nederland een feit. Het nummer is geschreven door Artie Kromfeld. Nadat Crispian St. Peters een uitvoering van The Jets hoort brengt ook hij het nummer uit en komt gelijktijdig in de Nederlandse hitlijst terecht. Ondertussen blijft het Japanse succes van The Jets aanhouden. De single If I Could Start My Life Again verschijnt, met op de b-kant het door Peter Koelewijn geschreven The Worker In The Night. Aan het eind van het jaar verschijnt de voorlopig laatste single van de band: Please Send Me A Letter.

Peter Koelewijn

1967

Om de fanclub een plezier te doen verschijnen Memphis Tennessee en Shake Hands alsnog samen op een single. The Jets begeleiden Bonnie St. Claire op haar debuutsingle Tame Me Tiger. Het is voorlopig het laatste wapenfeit van de band.

Bonnie St. Claire

1983

De band wil weer aan de slag en brengt een reünie-lp uit, een live-album. Nieuw in de band zijn drummer Hans Veltman en saxofonist Hans Wijnbergen.

1988

Peter Koelewijn wordt weer bij de band betrokken. Hij schrijft voor hen de single Solide, die samen met een nieuwe release van I Was So Glad verschijnt.

2000

Bassist Karry Mulder overlijdt.

2001 - 2007

The Jets treden regelmatig op, onder meer bij Sixties-feesten. De bezetting bestaat uit Peter van Meel (zang), Ton Mulder (slagwerk), Eddy Geurtsen (zang, toetsen), Gerard van Plateringen (gitaar), Leen van der Werf (gitaar), Helma Sturkenboom (zang, gitaar) en Nico Witkamp (basgitaar).

2008 - 2009

Helma Sturkenboom verlaat de band. Drummer Boy Brostowski neemt de plaats in van Ton Mulder en gitarist Barry van den Berg die van Gerard van Plateringen.

Discografie The Jets

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video The Jets

Video The Jets

The Jets ♪ I Know ♫
The Jets ♪ I Know ♫
The Jets ♪ Fool Fool Fool...
The Jets ♪ Fool Fool Fool ♫ (1967)
The Jets ♪ Memphis Tennes...
The Jets ♪ Memphis Tennessee ♫ (1965)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
The Jets ♪ I Know ♫

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer