Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE JUMPING JEWELS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1960 - 1966

Genre

rock'n'roll

The Jumping Jewels

Nederlandse tegenhanger van instrumentale gitaargroepen zoals The Shadows en The Ventures, afkomstig uit Den Haag, die begin jaren '60 in Frankrijk maar ook in het Verre Oosten succes heeft. De groep verandert in 1965 de bandnaam in The Jay-Jays en omarmt tegelijkertijd een modernere beat-sound, inclusief zang.
Volledige biografie...

Bezetting

Cees Kranenburg   drums
Hans van Eijk   gitaar
Tjibbe Veeloo   gitaar
Joop Oonk   basgitaar

Overige muzikanten

Frits Tamminga   drums

Genoemd in de biografie van

1960   Bert Schouten
1960   De Bibits
1963   Cees Kranenburg
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie The Jumping Jewels

Nederlandse tegenhanger van instrumentale gitaargroepen zoals The Shadows en The Ventures, afkomstig uit Den Haag, die begin jaren '60 in Frankrijk maar ook in het Verre Oosten succes heeft. De groep verandert in 1965 de bandnaam in The Jay-Jays en omarmt tegelijkertijd een modernere beat-sound, inclusief zang.

1960

The Jumping Jewels ontstaan in de omgeving van de Haagse Zuiderpark-buurt en heten aanvankelijk Johnny & His Jewels (later Johnny Lion & The Jumping Jewels). Al in de eerste jaren fungeert het gezelschap als de begeleidingsband van Jan van Leeuwarden, alias Johnny Lion. In de eerste line-up is Frits Tamminga nog drummer. In 1963 wordt hij vervangen door Kees Kranenburg Jr. Een Haagse wasserij-houder, Herman Batelaan, werpt zich op als manager.

Johnny Lion Johnny Lion & The Jumping Jewels

1961

De eerste single komt uit: Wheels, een cover en al eerder een hit voor onder andere Billy Vaughn. Ook de singles die volgen zijn meestal covers. The Jumping Jewels putten uit een breed repertoire - van Ierse folk, Indonesische klanken tot Amerikaanse rock & roll - en smelt dat om tot herkenbare en bovenal opwindende instrumentaaltjes. Wheels levert de eerste - en naar later blijkt enige - nummer-1 hit op.

1963

Kees Kranenburg jr. vervangt Frits Tamminga. Kranenburg jr. is de zoon van de slagwerker bij The Ramblers. De band gaat samen met zanger Johnny Lion op tournee door het Verre Oosten. Met name in Japan en Singapore groeit de combinatie uit tot een topattractie. Er worden enkele enorme hits gescoord, terwijl diverse singles en LP's alleen in deze contreien uitkomen. Overigens heeft dat niet alleen te maken met het enthousiasme van de Aziaten. In eigen land is de belangstelling voor The Jumping Jewels tanende. Sinds de opkomst van The Beatles, met hun modernere - en vocale! - beatmuziek, gelden de instrumentale klanken van The Jumping Jewels als oubollig.

Johnny Lion The Ramblers

1965

The Jumping Jewels gaan, samen met Johnny Lion, in zee met het Circus Boltini. Er ontstaan echter meningsverschillen over de financiën, waarna de samenwerking met Johnny Lion afgeblazen wordt. The Jumping Jewels dienen hun contract uit, maar de band loopt inmiddels op haar laatste benen. Wanneer ook nog eens blijkt dat manager Batelaan de juridische eigenaar van de bandnaam is, worden The Jumping Jewels op 31 december ontbonden en gaat de band (Jay-Jays) met nieuwe muzikale stijl en een nieuwe bandnaam verder.

Jay-Jays Johnny Lion

1975

Het dubbelalbum The Best Of is een verkoopsucces. Phonogram vraagt Hans van Eijk om een nieuw studioalbum op te nemen onder de naam Jumping Jewels. Op Forever Yours zijn naast Van Eijk de muzikanten Hanno Gerritse (bas), Ernst van Tiel (drums) en Fred Brekelmans (toetsen) te horen. De productie is in handen van Hans van Eijck (met een c) van Tee-set.

Hans van Eijck

1977 - 1982

Hans van Eijk brengt ook solo platen uit met zomerse gitaarmuziek, waaronder de single Yucatan en het album Sunny Guitar.

Hans van Eijk

1991

Onder de naam Jumping Jewels '91 brengt Hans van Eijk samen met Leo Bennink (gitaar) , Joop Oonk (bas) en Kees Kranenburg (drums) de single Hot Samba uit.

Discografie The Jumping Jewels

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video The Jumping Jewels

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer