Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE NEW EARTH GROUP

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The New Earth Group in 2010

Periode

2007 - heden

Genre

jazz, jazzrock, rock, wereldmuziek

Online

Officiële website

The New Earth Group

The New Earth Group is een instrumentaal gezelschap uit Rotterdam. De band vermengt een breed spectrum aan muziekstijlen, zoals jazz, afropop, punk rock, funk, fusion en dub, geïnspireerd door onder anderen Frank Zappa, Fela Kuti, John McLaughlin, Jimi Hendrix, Weather Report, The Mars Volta, King Crimson en Mahavishnu Orchestra. Het ...
Volledige biografie...

Bezetting

Choca Alcazaba   saxofoon
Vincent Matthias van Duin   gitaar
Jos Hoevenaars   basgitaar
Fonckeltoff   toetsinstrumenten
Jasper den Dulk   drums, percussie
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Robin Schaeverbeke   drums
Jeroen Rozendaal   orgel, piano
Menno Bouma   basgitaar

Biografie The New Earth Group

The New Earth Group is een instrumentaal gezelschap uit Rotterdam. De band vermengt een breed spectrum aan muziekstijlen, zoals jazz, afropop, punk rock, funk, fusion en dub, geïnspireerd door onder anderen Frank Zappa, Fela Kuti, John McLaughlin, Jimi Hendrix, Weather Report, The Mars Volta, King Crimson en Mahavishnu Orchestra. Het succesvolle optreden tijdens Noorderslag 2009 wordt uitgebracht op cd. Het derde album Eurafricarabia wordt in 2010 genomineerd voor de Edison publieksprijs in de categorie Jazz/World.

1991 - 2007

Saxofonist Choca Alcazaba en gitarist Vincent Matthias van Duin spelen jarenlang samen in verschillende bands, onder meer in New Friend, The Solo Men Only, Mega Vs. Giga en het stoner impro-octet De Vogels. Na het uiteenvallen van De Vogels starten Alcazaba en Van Duin in 2007 The New Earth Group. De band neemt het titelloze debuutalbum op in de eigen, zelfgebouwde studio in Rotterdam. De band bestaat verder uit drummer Robin Schaeverbeke, muzikant en filmmaker Jeroen Rozendaal (Room 101) en fotograaf en bassist Menno Bouma (Mono).

2008

Het album verschijnt bij Willie Anderson Recordings, onder meer bekend van gitarist Omar Rodríguez-López (The Mars Volta) en Monotonix. Het eerste optreden is in januari tijdens de albumpresentatie in Lantaren/Venster. Naast shows op verschillende festivals, doet de band enkele illegale guerrillaoptredens, zoals op de parkeerplaats van het Metropolis Festival in het Rotterdamse Zuiderpark en op de stoep voor Ahoy' tijdens North Sea Jazz.

2009

Het optreden in januari tijdens het festival Noorderslag in Groningen wordt vastgelegd op het album Tam Boe Man. Het groepsgeluid is verrijkt dankzij de polyritmische bijdragen van percussionist Jasper Den Dulk. Tussen optredens op Oerol (met gastbijdrage van Eric Vloeimans), Metropolis, North Sea Jazz en State X brengt Choca Alcazaba een soloplaat uit. Hij speelt materiaal van dit album met het Choca Alcazaba Quartet, dat naast Alcazaba bestaat uit Van Duin, bassist Jos Hoevenaars en drummer Jasper den Dulk. In de zomer gaat The New Earth Group de studio in voor het derde album. De uitgave van de cd wordt uitgesteld als blijkt dat het label Excelsior interesse toont in de band.

Eric Vloeimans

2010

The New Earth Group in 2010 Eurafricarabia verschijnt in februari zowel op cd als op dubbelvinyl. De plaat bevat zes lange improvisaties. De bezetting in deze periode bestaat uit Alcazaba, Van Duin, Hoevenaars en Den Dulk, aangevuld met toetsenist Fonckeltoff en drummer Friso van Wijck. Het album wordt ten doop gehouden met shows in Rotown, Rotterdam (20 februari) en Paradiso, Amsterdam (12 maart). Eurafricarabia wordt genomineerd voor de Edison publieksprijs in de categorie Jazz/World.

Discografie The New Earth Group

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The New Earth Group

Audio/Video The New Earth Group

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer