Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE NEW ELECTRIC CHAMBER MUSIC ENSEMBLE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1966 - 1974

Genre

avant-garde, jazz

Online

Officiële website

The New Electric Chamber Music Ensemble

The New Electric Chamber Music Ensemble is een groep muzikanten en kunstenaars uit Eindhoven die vanaf 1966 improvisaties en elektronische experimenten live tijdens 'happenings' aanvult met performances, schilderijen en lichtshows. Het instrumentarium bestaat uit o.a. viool, cello, contrabas, piano, fluit, drums, accordeon, saxofoon, klarinet, gitaar, huishoudapparatuur, radio's, teevees, platenspelers, EEG-apparaten, ...
Volledige biografie...

Bezetting

Remko Scha   elektronica
Pim Woudenberg   engineer
Piet Verdonk   tekstschrijver
Wim Langenhoff   elektronica
Edmond Dieleman   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Moniek Toebosch   zang
Hans Van Beers   drums
Gertjan Dusseljee   gitaar
Rik Seur   gitaar
Nicolaas Oudejans   viool
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1970   Remko Scha

Biografie The New Electric Chamber Music Ensemble

The New Electric Chamber Music Ensemble is een groep muzikanten en kunstenaars uit Eindhoven die vanaf 1966 improvisaties en elektronische experimenten live tijdens 'happenings' aanvult met performances, schilderijen en lichtshows. Het instrumentarium bestaat uit o.a. viool, cello, contrabas, piano, fluit, drums, accordeon, saxofoon, klarinet, gitaar, huishoudapparatuur, radio's, teevees, platenspelers, EEG-apparaten, motorfietsen, ballonnen, touw, olieschilderijen, films, vuur en stroboscopen.

1966 - 1972

De kernleden van The New Electric Chamber Music Ensemble (kortweg: The NE) zijn Toon Prüst (contrabas), Pim Woudenberg (engineer), Piet Verdonk (mime/tekstdichter/roadie/licht), Wim Langenhoff (alias Oscar Nuovo Electrico), Edmond 'Mudje' Dieleman en Remko Scha. Details over de voorstellingen zijn van tevoren nooit bekend en worden meestal op het laatste moment door de uitvoerenden bepaald. Anarchie is eerder het uitgangspunt dan het doel. Het eerste openbare optreden is op 28 oktober 1966 in het Vestzaktheater te Breda. Het collectief treedt daarna regelmatig op in de landelijke Provadya?'s, Paradiso, het Stedelijk Museum, tijdens openingen van exposities en ook tijdens festivals als Hai In De RAI (11 augustus 1967), A Flight To Lowlands Paradise te Utrecht (1968) en Spektakel 69 te Nijmegen (mei 1969). Het collectief treedt regelmatig op met de band Dirty Underwear van saxofonist Bertus Borgers. Andere muzikanten die wel eens met The NE meespelen zijn o.a. Willem Breuker en Michel Waisvisz. In december 1968 krijgt het collectief de aanmoedigingsprijs van de gemeente Eindhoven. The NE is lid van EAT (Experiment In Art And Technology) en maakt korte tijd deel uit van het kunstzinnige samenwerkingsverband Free Community Of Peace And Pleasure. Enkele afsplitsingen van The NE zijn The New Jazz Symphonic Multitude (met drummer Hans van Beers), The New Electric Lecture Cooperation en The New Electric Sexual Research Center.

Bertus Borgers Dirty Underwear Remko Scha

1973 - 1974

The NE treedt incidenteel op.

1974 - 1985

Leden van het collectief zijn actief in het kunst- en cultuurcircuit. Toon Prüst, Wim Langenhoff en Remko Scha maken lange tijd deel uit van het bestuur van het podium de Effenaar in Eindhoven. Pim Woudenberg is roadie bij de band Bots en wordt eigenaar van Total Stage Technics, een verhuurbedrijf van geluid en licht.

Bots

1986 - 1990

The New Electric Chamber Music Ensemble gaat over in de Stichting Lon Chaney Dramas. Eind 1990 gaat die stichting over in het Instituut Voor Betaalbare Waanzin, opgericht tijdens het Last Chance-festival in Ljubljana te Slovenië.

1991

The NE viert het 25jarig jubileum op 16 juni in de Effenaar met bijdragen van o.a. Remko Scha, Joop van Brakel (Nasmak), Dick Verdult, Harun Bahasoean, Maria van Heeswijk, Rik van Iersel, Wim Langenhoff, Toon Prüst, Yvonne Ottenheim en Geertjan Dusseljee.

Nasmak

1993

Edmond Dieleman overlijdt.

1999

Naar aanleiding van een tentoonstelling van Wim Verhoeven treden enkele leden van The NE op 6 februari op in Antwerpen.

2000 - 2003

Verschillende muzikanten van The NE treden zo af en toe op tijdens festivals in Nederland. Enkele NE-muzikanten staan in 2003 op het festival Festicumex 2 te Buenos Aires. In hetzelfde jaar overlijdt Toon Prüst.

2006

De cd The Spirit Of Eindhoven bevat historische opnamen van The New Electric Chamber Music Ensemble uit de periode 1968-1974. Bij de uitgave zit een boekwerkje waarin de geschiedenis van het collectief wordt beschreven. The NE krijgt ook een eigen website (www.thenewelectric.nl)

Discografie The New Electric Chamber Music Ensemble

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video The New Electric Chamber Music Ensemble

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer