Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE NEW SHINING

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

2006 - heden

Genre

alternative, rock

Online

Hyves
Officiële website
YouTube

The New Shining

Melodieuze rockband The New Shining breekt in 2012 door met het dubbelalbum Stripped/Full Circle. De akoestische ballad Can't Make Up My Mind levert de band een hitsingle op. The New Shining heeft in 2013 meerdere nominaties voor zowel de Edison Pop als de 3FM Award.
Volledige biografie...

Bezetting

Roel van der Sluis   drums
Arjan Nijman   achtergrondzang, basgitaar
Xander Stok   gitaar, zang

Overige muzikanten

Evert Zeevalkink   gitaar
Vincent Stok   drums

Genoemd in de biografie van

2000   Oscar Holleman
2012   Erwin Musper
2012   Te Water

Biografie The New Shining

Melodieuze rockband The New Shining breekt in 2012 door met het dubbelalbum Stripped/Full Circle. De akoestische ballad Can't Make Up My Mind levert de band een hitsingle op. The New Shining heeft in 2013 meerdere nominaties voor zowel de Edison Pop als de 3FM Award.

2006 - 2007

Broers Xander 'Nax' Stok (zang, gitaar) en Vincent 'Vince' Stok (drums) zitten samen met Arjan 'R' Nijman (basgitaar, achtergrondzang) in de band Dinos4Dinner. De drie hebben eerder met elkaar opgetreden in de melodieuze metalgroep Lost Serenity (1996-2000) en Chain (2000-2001). Ze veranderen de naam in 2006 in The [New] Shining omdat Dinos4Dinner associaties oproept met vrolijke punkrock. The [New] Shining is vernoemd naar het boek The Shining van Stephen King. Nax Stok schrijft de nummers.

2008

The [New] Shining neemt het eerste album Supernatural Showdown op met producer Oscar Holleman. Naast eigen nummers bevat de plaat een elektrische en akoestische versie van het nummer Hurt van Nine Inch Nails. De stevige 'wall of sound' roept associaties op met Amerikaanse alternatieve rockbands als Nickelback en Creed. Begin april zet radio-DJ Eric Corton de band in de 3voor12 Hall Of Fame. Dankzij de eerste single Temptation wordt de band uitgeroepen tot Serious Talent op radio 3FM. De videoclip is te zien bij MTV en TMF. De tweede single Red Eyes wordt genomineerd voor Best Song Of The Year op het Amerikaanse radiostation Alternative Addiction.

Oscar Holleman

2009

In april reist The [New] Shining naar de Verenigde Staten voor opnamen van het tweede album Hedges Against The Night in de Bamboo Room van producer Erwin Musper in Cincinnati. De mix vindt plaats in The Grien Room Studio te Leeuwarden, de muziekstudio van Nico Outhuijse (De Kast). Vanaf juni 2009 speelt de band als vast voorprogramma van de Golden Earring en neemt die rol ook in de twee volgende jaren op zich. The [New] Shining staat in deze periode in onder meer Ahoy', de Melkweg, de Zeelandhallen en de Heineken Music Hall, en op festivals als Bospop en Breda Barst. De presentatie van Hedges Against The Night vindt in oktober plaats in de grote zaal van Watt in Rotterdam. Als de plaat uitkomt zijn de haakjes rondom het woord New in de bandnaam verleden tijd. In december staat de band in de Melkweg in de finale van de Grote Prijs van Nederland. Winnaar die avond is The Cosmic Carnival met zanger Nick Schuit, een goede bekende van de gebroeders Stok.

De Kast Erwin Musper Golden Earring The Cosmic Carnival

2010 - 2011

In het voorjaar van 2010 gaat de band opnieuw The Grien Room Studio in voor opnamen van een plaat met akoestische versies van nummers die op de eerste twee albums staan. De sessies worden afgebroken en er breekt een periode van artistieke herbezinning aan. Zanger/gitarist Nax maakt lange dagen in de studio en neemt de tijd om zijn leven drastisch te veranderen en gebeurtenissen uit zijn jeugd te verwerken, zoals de gedachten aan zelfmoord waar hij op 17-jarige leeftijd mee speelde. De voorman schrijft rond de 90 nieuwe nummers waarin hij zich kwetsbaar opstelt. Vanaf 2011 wordt The New Shining op projectmatige basis bijgestaan door gitarist Evert Zeevalkink uit de bands Déva Dyne en Eon.

Déva Dyne

2012 - 2013

Drummer Vincent Stok verlaat de band in het voorjaar van 2012. Hij wordt vervangen door Roel van der Sluis (Te Water). Het dubbelalbum Stripped/Full Circle (mei 2012) bestaat uit een akoestische cd (Stripped) en een elektrische (Full Circle). De akoestische helft wordt door radio-DJ Frits Spits uitgeroepen tot Strepenmeester van de week met een score van 13 strepen. Hiermee verovert The New Shining een tweede plek in de top 30 van beste uitgaven op Radio 2. Het album is Album van de Week op Radio 3FM en The New Shining speelt live in uitzendingen van onder anderen Giel Beelen, Rob Stenders en Edwin Evers. De single Can't Make Up My Mind belandt op de 35ste plaats in de Mega Top 50 en wordt op hoogste rotatie geplaatst op radiostations Radio 3FM, Radio 2 en Radio 1 en op de playlists van Radio 538, Q Music en alle regionale Nederlandse radiostations. Eind december 2012 weet de single ook de jaarlijkse Top 2000 van Radio 2 te bereiken. De band tekent bij boekingskantoor Agents After All en doet in december 2012 een akoestische tournee door Nederland. In 2013 wordt The New Shining drie keer genomineerd voor een Edison Pop, in de categorieën Beste Act, Beste Song en Beste album. In maart 2013 volgen twee nominaties voor de 3FM Awards: Beste Single en 3FM Serious Talent. Do The Right Thing (april 2013) is de eerste single van het dit najaar van 2013 te verschijnen vierde album Wake Up Your Dreams.

Te Water

Discografie The New Shining

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The New Shining

Audio/Video The New Shining

Video The New Shining

THE NEW SHINING - Can't M...
THE NEW SHINING - Can't Make Up My Mind (Official Video)
THE NEW SHINING - ShadowC...
THE NEW SHINING - ShadowCast
THE NEW SHINING - Everyth...
THE NEW SHINING - Everything Changes (Official Video)
THE NEW SHINING - Breakin...
THE NEW SHINING - Breaking the Spell (Official Video)
The New Shining - Temptat...
The New Shining - Temptation
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
The New Shining - Temptation

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer