Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE OPPOSITES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Opposites

Periode

2005 - heden

Genre

hiphop, Nederhop, Nederlandstalig, rap

Online

Officiële website

The Opposites

The Opposites is het Nederlandstalige hiphopduo Willy en Big 2 afkomstig van het Noord-Hollandse platteland. Hun pittige teksten bevatten een flinke dosis humor.
Volledige biografie...

Bezetting

Willem   rap, tekstschrijver, zang
Big2   drumcomputer, gitaar, producer, tekstschrijver

Genoemd in de biografie van

1981   Gers Pardoel
1986   Reverse
1989   Nielson
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie The Opposites

The Opposites is het Nederlandstalige hiphopduo Willy en Big 2 afkomstig van het Noord-Hollandse platteland. Hun pittige teksten bevatten een flinke dosis humor.

1999 - 2005

Het duo The Opposites komt voort uit strafwerk voor de half-Antilliaanse rapper Willem de Bruin uit het Noord-Hollandse Noordeinde die voor het vak muziek een rap moet maken over de open dag van de Berger Scholengemeenschap. Hij laat zich op gitaar begeleiden door zijn maatje Twan van Steenhoven uit Heiloo. Van Steenhoven luistert in zijn vrije tijd naar o.a. Metallica en Nirvana en De Bruin danst op gabberhouse. De twee meten zich de pseudoniemen Willy (Die Kleine Polderneger) en Big 2 (Die Lange Kaasboer) aan en noemen zich The Opposites, omdat Twan lang en blank is en Willem klein en donker. Big2 produceert alle beats en Willy vult de raps aan met gezongen refreinen. Het debuutalbum Youngsters bevat Engelstalige hiphop, maar daarna gaat het duo over op het Nederlands. Hun eerste Nederlandstalige raps zijn te horen op Straatremixes deel II en III van D-Men en in het NPS televisieprogramma DeBattle (met een uitvoering van de track Fok Jou!). The Opposites tekent bij TopNotch waar het album De Fik Er In (najaar 2005) verschijnt. De twee verwoorden hun emoties en frustraties in zeer onverbloemde teksten. Het Parool noemt de plaat 'een explosief en urgent staaltje Nederhop'. De eerste single van het album is Fok Jou!, een nummer over de multiculturele samenleving. Het duo levert een bijdrage aan de hitsingle Wat Wil Je Doen van The Partysquad. Deze single komt uit ter promotie van de speelfilm Het Schnitzelparadijs van regisseur Martin Koolhoven.

D-Men The Partysquad

2006

The Opposites The Opposites staat in januari 2006 op Noorderslag. Enkele andere festivals die de band dat jaar doet zijn New Attraction in Groningen, Lowlands, Waterpop, Alkmaar Xposed en Mundial. Ter promotie van de dvd-uitgave van Het Schnitzelparadijs verschijnt de single Slaap (2006), de eerste grote hit voor The Opposites. Willy en Big 2 verhuizen naar Amsterdam.

De Jeugd van Tegenwoordig

2007

The Opposites Begin september 2007 ligt het tweede album Begin Twintig in de winkels. De plaat bevat een mix van heftige teksten, geëngageerde raps en plaagstoten richting collega-rappers. De plaat bevat gastbijdragen van o.a. Sef en Reverse.
Een bescheiden hit krijgen ze met Dom, Lomp Famous met gastvocalen van Dio en Willie Wartaal (De Jeugd van Tegenwoordig). The Opposites maken in samenwerking met 6Pack in het kader van de Nationale Klimaatcampagne HIER de single Ben Jij Wel Helemaal HIER. De single is geproduceerd om jongeren bewust te maken van het klimaatprobleem.

Dio Reverse Sef

2008

The Opposites winnen de Buma Zilveren Harp 2007, een aanmoedigingsprijs voor veelbelovende kunstenaars die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse muziek. De prijs wordt 5 maart uitgereikt tijdens het Buma Harpen Gala in theater Spant te Bussum. The Opposites tourt in de zomermaanden langs zonnige oorden in Spanje, onder meer samen met The Partysquad. Daarna trekt de groep met de hiphopacts Dio en Flinke Namen (met Murth The Man-O-Script) door Nederland met de hiphopshow Op Volle Toeren.

Dio

2009

Vanaf 1 januari is Willy dagelijks als VJ te zien bij muziekzender TMF, onder meer in het programma Kijk Dit Nou. In het voorjaar start de VJ met Willy De Stad Uit, een serie van twaalf afleveringen waarbij hij iedere week een ander regionaal feest bezoekt.

2010

Het dubbelalbum Succes/Ik Ben Twan is opgedeeld in twee soloplaten: Succes is volgespeeld door Willem de Bruin en Twan van Steenhoven is verantwoordelijk voor Ik Ben Twan. Op de plaat van Big2 zingt Trijntje Oosterhuis een nummer mee, op de plaat van Willem staat een gastbijdrage van Candy Dulfer. Tijdens de uitreiking van de 3FM Awards in april wint The Opposites in de categorie Beste Artiest Alternative. The Opposites zijn de grootste winnaars tijdens het TMF Awards Festival 2010, op 26 juni in het Volkspark te Enschede. Het duo wint in drie categorieën: Beste Video en de TMF Superchart Award (voor Broodje Bakpao) en de TMF Pure Award.

Candy Dulfer Trijntje Oosterhuis

2012

The Opposites brengen in juli de single Slapeloze Nachten uit en laten die vergezeld gaan van een videoclip in 3D. De clip is geregisseerd door Steven Elbers van Artcore en gaat in première bij Nintendo Video, het videokanaal van de Nintendo 3DS. Volgens platenlabel Top Notch en Nintendo is het de allereerste 3D-videoclip waar voor het bekijken geen speciale bril nodig is. Voor de videoclip bij de EP Hey DJ (november) gaat het duo met regisseur Selwyn de Wind naar Curaçao.

2013

The Opposites presenteren op 11 januari hun nieuwe festivalshow tijdens Eurosonic Air op de Grote Markt in Groningen. Tijdens hun clubtournee verzorgen Adje & MC Fit het voorprogramma. Op 15 maart worden in Amsterdam de Xite O.D. (On Demand) Awards uitgereikt. The Opposites winnen een Xite O.D. Award omdat hun track Slapeloze Nachten bij muziektelevisiezender Xite het meest is aangevraagd in het genre Urban. Op 18 april winnen The Opposites een 3FM Award in de categorie Beste Hiphop Act. Na de EP Sukkel Voor De Liefde (april) komt op 10 mei het album Slapeloze Nachten uit. De cd bevat bijdragen van onder meer Yellow Claw. De presentatie vindt plaats in een uitverkocht Paradiso. Het duo staat 15 juni op Pinkpop in Geleen. In het najaar laat de band weten in de studio te zitten met de Belgische zanger/producer Stromae. Er wordt gewerkt aan een single maar ze sluiten een heel album met de Belg ook niet uit.

Adje Glen Faria Yellow Claw

2014

The Opposites lanceren de Slapeloze Nachten-app. De app werkt alleen tussen 12 uur 's nachts en 6 uur s' ochtends. Op de app worden mensen die niet kunnen slapen met elkaar in contact gebracht en is een instrumentale mix van het album Slapenloze Nachten te horen. Op Noorderslag ontvangen zij de Popprijs 2013. Volgens de jury was er in 2013 geen andere Nederlandse act die in de zalen en op de festivals zoveel te weeg bracht met zo’n eigen, oorspronkelijk geluid als het duo Big2 en Willy.

2016

Willem de Bruin speelt een rol in de korte thriller 'Passage' van regisseur Victor Ponten en producent Habbekrats.

Discografie The Opposites

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Opposites

Audio/Video The Opposites

Video The Opposites

The Opposites - Sukkel Vo...
The Opposites - Sukkel Voor De Liefde ft. Mr. Probz
Yellow Claw & The Opposit...
Yellow Claw & The Opposites - Thunder
The Opposites - Dom, Lomp...
The Opposites - Dom, Lomp & Famous ft. Dio & Willie Wartaal
Studio Brussel: The Oppos...
Studio Brussel: The Opposites - De Leeuw is Los (live)
The Opposites - Hey DJ
The Opposites - Hey DJ
The Opposites - Slapeloze...
The Opposites - Slapeloze Nachten
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
The Opposites - Dom, Lomp & Famous ft. Dio & Willie Wartaal

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer