Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE PROOV

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Proov

Periode

1987 - heden

Genre

hiphop

Online

Twiiter
ReverbNation
Officiële website

The Proov

Hiphopgroep waarvan de muziek sterk doet denken aan de Native Tongue-beweging uit New York. Maakt in 2000 de duurste clip in de Nederlandse geschiedenis.
Volledige biografie...

Bezetting

Cor Giesing   rap
Sven Willemsen   rap
Leo Reinders   producer
DJ Optimus   draaitafels

Overige muzikanten

Omar Rey   rap
DJ Leroy   draaitafels, elektronica
Bradly Dunn Klerks   drums
Sander Schalk   draaitafels
Leon Rey   producer
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

2003   Skiggy Rapz
2004   2562
2004   Nicolay
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie The Proov

Hiphopgroep waarvan de muziek sterk doet denken aan de Native Tongue-beweging uit New York. Maakt in 2000 de duurste clip in de Nederlandse geschiedenis.

1987 - 1996

Cee Major (alias Cor Giesing) en Omar Rey leren elkaar kennen in de hiphopscene van Leeuwarden. Ze blijken op dezelfde middelbare school te hebben gezeten. Cee Major begon ooit als deejay, maar ging teksten schrijven omdat hij zich daar beter in thuis voelde. Ze beginnen een groep. DJ Leroy, een neef van Omar, zorgt voor de beats en de apparatuur.

1997

De eerste demo, Speakeroom EP, gaat rond in het undergroundcircuit. Omar legt zich toe op het management van de groep. Productieteam The Blue Monks zorgt voor de beats. De groep is meerdere malen te horen in het VPRO-radioprogramma Dutchmasters. CMC/Soul Relation brengt het nummer What I'm Not uit onder de Double Dutch-noemer. Hierop staat ook een remix van de track met Nederlandse rappers als Skate The Great en Alee. De track behaalt zelfs airplay op de New York Radio Stretch & Bobbito Show.

Skate the Great

1998

The Proov opent voor Organized Konfusion en Tha Alkaholiks en staat op festivals als Frozen Land (Leeuwarden) en Planet Rock (Eindhoven). Op Fronzenland valt rapper Gumshoe (Sven Willemsen) in voor Ceemajor. Twee jaar later zal hij vast onderdeel vormen van The Proov. DJ Leroy verlaat de groep. The Proov werkt samen met Brainpower en DJ TLM, en tekent bij CMC Records.

Gertjan Mulder

1999

Aan het begin van het jaar worden de eerste tracks voor de EP Traditions opgenomen. Hierbij wordt The Proov ondersteund door Skate The Great, Rescue, Couzin Steve, Brainpower en Murth Tha Man-O-Script. Vanaf 1999 is L.Geronimo (Leon Rey) producer bij The Proov. Hij maakt tot 2002 deel uit van de bezetting.

Skate the Great

2000

In februari treden DJ S-Dub (Sander Schalk) en rapper Gumshoe (Sven Willemsen) toe tot de band. The Proov levert een nummer voor de verzamelaar This Is What You Want Part II. De EP Traditions komt uit en krijgt lovende recensies. De VPRO roept de plaat uit tot Disque Pop De La Semaine. In mei komt het nummer Feel The Heat, gemixed in de Soul Relation Studio, uit op single. Het nummer is onderdeel van de straatvoetbalcampagne van Nike ter gelegenheid van het EK Voetbal in Nederland en België. Het is het eerste nummer waarop gastrapper MC Colombo (Raphael da Cruz) te horen is. Hij schrijft ook mee aan de tekst. De Engelse regisseur Nick Gordon werkt ruim twee maanden aan de 3D-videoclip met een voor Nederland ongekend hoog budget. In de clip zijn de profvoetballers Edgar Davids, Clarence Seedorf en Dries Boussatta te zien. The Proov treedt op in het Nike-park in Amsterdam. The Proov treedt aan op het Lowlands festival. In november verschijnt het album Traditions.

2001

In maart wordt het album Traditions opnieuw uitgebracht door platenmaatschappij CMC/Soul Relation, de distributie wordt verzorgd door EDEL.

2002

In februari neemt The Proov de live-cd Reality Check op in Studio Zeezicht.

2003

In februari verschijnen drie nieuwe tracks op de vinyluitgave Nebula 12". De titelsong Nebula (Don't Let It Fool Ya) wordt ondersteund door een videoclip. Gumshoe start het eigen label imPROOVment records waarop begin november de single Two Entropies verschijnt. Bradly Dunn Klerks wordt de nieuwe drummer van de band. Hij verzorgt ook de samples.

2004

Na enkele try outs in 2003 treedt The Proov weer op met een liveformatie. De bezetting bestaat uit 2 mc's, drums/sampler, een bassist en een DJ.

2005

The Proov Producer Colt (Leo Reinders) maakt onderdeel uit van de bezetting van The Proov. De opvolger van het debuut Traditions heet Battle Mode, een cd die zowel warme, soulvolle momenten bevat als clubtracks en industrieel klinkende geluiden. Rappers Gumshoe en CeeMajor hebben voor het album samengewerkt met de producers Colt, Nicolay (Foreign Exchange), Mercury Waters (uit Baltimore) en Kid Sublime. De plaat bevat ook bijdragen van Couzin Steve, Incksalonius (Brooklyn, USA), Dee Ferguson en DJ Kypski.

2006

Eind april verschijnt op het Utrechtse label Flyin' High de 12'' Raise Your Fist/One Off van Dogdaze. The Proov levert raps op het titelnummer en DJ Leroy Rey is verantwoordelijk voor de remix op de B-kant. De muziek op de EP wordt door de band omschreven als 'broken hiphop with a techno feel'. In juni staan Gumshoe en DJ Sdub in het voorprogramma van de Amerikaanse act J-Live.

2007

The Proov reist naar New York voor optredens op 16, 17 en 19 mei o.a. als support voor rapster Incksalonius uit Brooklyn tijdens haar Flow Circuit showcase. The Proov werkt in New York ook mee aan haar album. De groep staat op 25 augustus op het programma van het dancefestival Mystery Land. Gumshoe produceert het digitale televisieprogramma 12inches in opdracht van 101.tv en BNN. Op de EP ART (september) staat o.a. het nummer Ballin' met daarop een vocale bijdrage van Na'omi Pariama. Met producer Gonzo brengt Cee Major (deze maal als Duke) in september onder de naam Duke & Gonzo het album Gritty uit.

2008 - 2010

Vanaf 2007 tot 2010 maakt DJ Friss deel uit van de line-up. Ook in de periode daarna levert hij soms bijdragen tijdens optredens.

2011

Logo The Proov brengt op 22 augustus het album Off The Cuff uit. Op de plaat is ook DJ Optimus (Neels Smeekens), de nieuwe DJ van The Proov, te horen. Pete Philly levert een gastbijdrage.

Discografie The Proov

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Proov

Audio/Video The Proov

Video The Proov

The Proov - Nebula
The Proov - Nebula
The Proov - The Ultimate
The Proov - The Ultimate
The proov - Two entropies
The proov - Two entropies
The Proov - Ritual Passage
The Proov - Ritual Passage
The Proov - Absolutely Ab...
The Proov - Absolutely Absurd
the Proov - feel the heat...
the Proov - feel the heat (welcome to Masterdam)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
The Proov - Ritual Passage

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer