Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE ROSENBERG TRIO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1989 - heden

Genre

jazz, zigeunermuziek

Online

Officiële website

The Rosenberg Trio

Zigeunerjazzformatie die vanaf het begin van de jaren '90 albums maakt. Stochelo, Nous'che en Nonnie Rosenberg zijn vanaf hun jeugd actief op de gitaar in kerken en zigeunerkampen door heel Europa. Het Rosenberg Trio ontstaat eind jaren '80.
Volledige biografie...

Bezetting

Stochelo Rosenberg   gitaar
Nous'che Rosenberg   gitaar
Nonnie Rosenberg   basgitaar

Genoemd in de biografie van

1980   Frans Poptie
1989   Ellen Helmus
1990   De Gigantjes
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie The Rosenberg Trio

Zigeunerjazzformatie die vanaf het begin van de jaren '90 albums maakt. Stochelo, Nous'che en Nonnie Rosenberg zijn vanaf hun jeugd actief op de gitaar in kerken en zigeunerkampen door heel Europa. Het Rosenberg Trio ontstaat eind jaren '80.

1989

De neven Rosenberg komen uit een muzikale familie en spelen al geruime tijd samen, voordat de naam 'Rosenberg Trio' eraan verbonden wordt. De datum 17 juni 1989 kan als het begin van het trio worden gezien. De neven Stochelo Rosenberg en Nous'che Rosenberg reizen met Hans Meelen, een vriend van hen, af naar het Django Reinhardt Jazz Festival in Frankrijk. Als duo staan de neven Rosenberg onaangekondigd op het festival. Op 6 oktober en 2 november 1989 nemen Stochelo, Nous'che en Nonnie, de derde neef, het debuutalbum Seresta op.

1990

Het album Seresta verschijnt via Hot Club en wordt door de liefhebbers van het genre uitstekend ontvangen.

1991

In april neemt het Rosenberg Trio de cd Gipsy Summer op.

1992

Stochelo Rosenberg ontvangt 'the golden guitar'-prijs van het blad Guitarist. Hij krijgt deze prijs wegens het populariseren van de akoestische gitaar. Voor de cd Gipsy Summer ontvangt het Rosenberg Trio een Edison. Op 12 juli 1992 treedt het trio op op het North Sea Jazz Festival in Den Haag. Gedurende de maand augustus wordt Impressions opgenomen.

1993

De opnames van het North Sea Jazz Festival worden uitgebracht op een live album. Het album bevat werk dat eerder op de studio-albums verscheen, maar ook nieuw materiaal. Begin '93 treedt het Rosenberg Trio op in de Carnegie Hall in New York ter gelegenheid van de 85ste verjaardag van de Franse violist en pianist Stéphane Grappelli (1908-1997).

1994

De vierde studiocd, Caravan, wordt in januari en februari opgenomen. Behalve in de Wisseloord Studio wordt ook in de Parijse Davout Studio aan de plaat gewerkt. Ondertussen zijn de opnames van het optreden in de New Yorkse Carnegie Hall op cd uitgebracht.

1995

In de lente bevinden Stochelo, Nonnie en Nous'che Rosenberg zich opnieuw in de studio. Op Gypsy Swing zijn wederom tal van sessiemuzikanten te horen. Enkele van de muzikanten waarmee de neven door de jaren heen heeft samengewerkt, spelen ook mee tijdens de tournees van het Rosenberg Trio.

1996

De samenwerking met andere muzikanten bereikt een voorlopig hoogtepunt als het Rosenberg Trio op tour gaat met de dertig koppen tellende big band van Jan Molenaar. De gitaarspelende neven kunnen over de gehele wereld terecht voor optredens. Dat zij dit niet doen ligt aan het feit dat zij liever niet in een vliegtuig stappen. Bovendien willen zij familie en gezin niet langer dan een week in de steek laten.

1997

Het drietal tourt uitgebreid rond. Er wordt onder meer gespeeld met jazzartiesten als Lils Macintosh, The Beets Brothers en de Stylus Horns II. Aan de discografie kan het album Django Collection worden toegevoegd.

1998

Tussen januari en april neemt het Rosenberg Trio het album Noches Calientes op in studio's in Hilversum en Amersfoort. Jurre Haanstra tekent voor het titelnummer. Noches Calientes komt in mei uit en in de loop van 1998 verschijnen de nummers 2 The Night en Querer op single. Bij optredens staat men weer als trio op de planken.

1999

Op 6 maart ontvangt het Rosenberg Trio een Edison Music Award voor Noches Calientes. Verder is het trio druk bezig met de opnames van een album met Herman van Veen. Het album komt uit in september en heeft de titel Je Zoenen Zijn Zoeter. Het zal uiteindelijk in vier talen verschijnen: Nederlands, Duits, Engels en Frans. De Duitse versie komt uit in oktober. Het viertal gaat in oktober op toernee in Nederland, in november reizen ze af naar Luxemburg, Duitsland, België, Frankrijk en China. In december doen ze twee optredens in New York.

Herman van Veen

2000

Tijdens de lintjesregen wordt het Rosenberg Trio koninklijk onderscheiden. Op het Patrimonium Jazzfestival op Corsica speelt Stochelo samen met Dorado Schmitt, Birelli Lagrene en Romane. Met die laatste speelt hij ook enkele maanden in Frankrijk. Uit de muzikale vriendschap ontstaat het album Élégance. Op deze in Frankrijk opgenomen plaat worden de twee gitaristen terzijde gestaan door contrabassist Gilles Nature. In augustus start het Rosenberg Trio met de opnamen voor een nieuw album. Deze sessies worden op video vastgelegd voor een TV-documentaire over het trio.

2001

Eind januari komt Sueños Gitanos uit. Het latin getinte album bevat gastbijdragen van Leonardo Amuedo en Toots Thielemans. De documentaire over het Rosenberg Trio wordt in februari uitgezonden op de Nederlandse televisie. Vanaf maart gaat het trio op tournee met Louis van Dijk.

Leonardo Amuedo Louis van Dijk

2002

De dubbel-cd Het Beste Van The Rosenberg Trio is, zoals de titel al aangeeft, een overzicht van de hoogtepunten uit de carrière van het trio.

2003

The Rosenberg Trio in 2003 Het album Live is een samenwerking tussen het Rosenberg Trio en pianist Louis van Dijk. Naast composities van Django Reinhardt bevat de plaat bewerkingen van muziek van o.a. Toots Thielemans, Duke Ellington en Sonny Rollins. De ondertitel van de cd Live in Samois is Tribute To Django Reinhardt. De plaat bevat een registratie van een optreden in de Franse plaats Samois. Van de registratie wordt ook een dvd uitgebracht.

2004 - 2005

Een van de optredens dit jaar is samen met jazzzangeres Denise Jannah op 20 mei in de Anton Philipszaal te Den Haag. In de zomermaanden is het trio te zien in Saint Malo, op het Festival Fort en Jazz in Francheville en het Festival Angers L' Été te Frankrijk. Het album Double Jeu (2004) is een samenwerking tussen Stochelo Rosenberg en de Franse jazzgitarist Romane (echte naam: Patrick Leguidecoq, Parijs 1959). Ze worden begeleid door slagwerker Stéphane Huchard en contrabassist Marc-Michel Le Bevillon. De twee verzorgen ook gezamenlijke optredens, onder meer in Frankrijk en tijdens North Sea Jazz 2005. In december 2004 verschijnt het boek Stochelo Rosenberg met een persoonlijke verhaal over zijn carrière geïllustreerd met honderden foto uit albums van de familie Rosenberg en vrienden. Bij het boek zit een cd. Op het album Ready'n Able (2005) vormt gitarist Stochelo Rosenberg een nieuw trio met zijn jongere broer Mozes Rosenberg (gitaar) en Sani van Mullem (contrabas). Naast Django Reinhardt en eigen werk bevat de plaat bewerkingen van Charlie Parker, Jimmy Smith, Michel Legrand en Stevie Wonder.

2007

Stochelo Rosenberg levert gastbijdragen op het album Rendez Vous van Laura Fygi. Rosenberg doet samen met Romane weer enkele optredens in Europa waaronder in Luxemburg en Zürich.

Laura Fygi

2008

2008 is het honderdste geboortejaar van de Franse violist Stéphane Grappelli, oprichter van een van de eerste jazzbands waarvan de leden alleen snaarinstrumenten bespeelden. Als eerbetoon brengt het Rosenberg Trio samen met violist Tim Kliphuis het album Tribute To Stéphane Grappelli uit. Het trio speelt samen met de Brabantse zanger Gerard van Maasakkers het nummer Terras op diens jubileumalbum Anders. In oktober brengt het trio en plaat uit in samenwerking met pianist Cor Bakker: CorGoesGipsy. Onder deze naam gaan pianist en band ook op tournee.

Cor Bakker Gerard van Maasakkers

2010

The Rosenberg Trio in 2010 Het trio viert het honderdste geboortejaar van Django Reinhard met het album Djangologists, opgenomen met de Franse gitarist Biréli Lagrène.

2011 - 2013

Het 25-jarig jubileum wordt gevierd met de Rosenberg Anniversary Tour met pianist Peter Beets als speciale gast. In het voorjaar van 2013 tourt het trio onder meer door Japan en Nieuw Zeeland.

Peter Beets

Discografie The Rosenberg Trio

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Rosenberg Trio

Audio/Video The Rosenberg Trio

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer