Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE ROTTERDAM SKA-JAZZ FOUNDATION

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Rotterdam Ska-Jazz Foundation

Periode

2000 - heden

Genre

jazz, ska

Online

Officiële website

The Rotterdam Ska-Jazz Foundation

The Rotterdam Ska-Jazz Foundation (kortweg RSJF) speelt authentieke Jamaicaanse ska met een jazzgeorienteerde blazerssectie en veel ruimte voor improvisatie. Naast optredens in Nederland en vooral in Duitsland is de groep te zien in clubs en op festivals in België, Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken, Tsjechie, Spanje, Slovenie, Hongarije, Frankrijk en de Verenigde ...
Volledige biografie...

Bezetting

Merijn van de Wijdeven   basgitaar
Dimitri Jeltsema   drums
Hidde Wijga   orgel, piano
Jeroen van Tongeren   gitaar
Arjen Bijleveld   trombone
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Robert Bogaart   trompet
Bart-Jan de Wagenaar   saxofoon
Brian Olson   basgitaar
Michiel Deymann   gitaar
Marijn Quist   trompet
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1999   The Obnoxious
2003   Mdungu

Biografie The Rotterdam Ska-Jazz Foundation

The Rotterdam Ska-Jazz Foundation (kortweg RSJF) speelt authentieke Jamaicaanse ska met een jazzgeorienteerde blazerssectie en veel ruimte voor improvisatie. Naast optredens in Nederland en vooral in Duitsland is de groep te zien in clubs en op festivals in België, Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken, Tsjechie, Spanje, Slovenie, Hongarije, Frankrijk en de Verenigde Staten.

2000 - 2003

De band is een initiatief van Arjen Bijleveld (trombone, voormalige gitarist The Obnoxious) en Dimitri Jeltsema (Let's Quit, drums) en ontstaat wanneer leden uit o.a. de skaband Let's Quit en het Rotterdam Jazz Project gezamenlijk gaan musiceren. In de beginperiode bestaat de groep verder uit Marijn Quist (trompet), Sybren Bijleveld (sopraan-, bariton en altsaxofoon), Hidde Wijga (Let's Quit, toetsen) en Frank van der Velden (Rotterdam Jazz Project, tenorsaxofoon), later aangevuld met Michiel Deymann (gitaar) en Michael Kragt (bas) en Brian Olson (akoestische en elektrische bas). Dimitri Jeltsema speelt ook in punkband The Obnoxious. Brian Olson neemt in 2002 de baspartijen voor zijn rekening. De eerste demo levert in 2002 direct optredens op en interesse bij het Duitse label Grover Records. RSJF brengt daar in 2003 het debuutalbum Shake Your Foundation op uit. De plaat bevat naast eigen werk ook skabewerkingen van Shot In The Dark van Henry Mancini en de jazzklassiekers als Night In Tunesia van Dizzy Gillespie en The Sidewinder van Lee Morgan. Frank 'D-Lite' Diemel uit de band Ska-D-Lite zingt mee in enkele nummers. Als bassist Brian Olson de band verlaat wordt zijn plaats in de periode maart 2003-mei 2004 weer overgenomen door Michael Kragt. Olson speelt vanaf 2005 in de band Danger Men.

Danger Men Let's Quit The Obnoxious

2004

The Rotterdam Ska-Jazz Foundation RSJF speelt vaak in het buitenland en is met name populair bij de Oosterburen. Trompettist Marijn Quist, saxofonist/fluitist Frank van der Velden, gitarist Michiel Deymann en bassist Brian Olson verlaten in augustus The Rotterdam Ska Jazz Foundation en gaan verder met hun band Ollie Q. & The Deep Six waarmee ze ska en jazz spelen aangevuld met invloeden uit calypso, latin, soul en rocksteady. Een van de vele optredens van RSJF is in september tijdens de Popkomm te Berlijn. Op Grover Records verschijnt aan het eind van het jaar de EP Black Night - Bright Morning.

Ollie Q. & The Deep Six

2005

The Rotterdam Ska-Jazz Foundation RSJF duikt aan het begin van het jaar de Studio 44 van Max Bolleman te Monster in voor opnamen van het tweede album Sunwalk. De cd bevat muzikale uitstapjes naar Rusland (balalaika in het nummer Magyar Posta), de Cariben en de Memphis blues. Na de Europese release in maart wordt de plaat in de zomer ook uitgebracht in de Verenigde Staten. De bezetting bestaat in de herfst naast de Dimitri Jeltsema en de gebroeders Bijleveld uit Teus Nobel (trompet), Jeroen van Tongeren (gitaar), Matthieu Cleijne (basgitaar) en Hidde 'Hiddeous' Wijga (ex-Let's Quit, piano en orgel).

2006

The Rotterdam Ska-Jazz Foundation Merijn vd Wijdeven neemt de basgitaar over van Matthieu Cleijne. RSJF vertrekt in januari naar de Verenigde Staten om daar samen met Amerikaanse labelgenoten The Toasters een korte tournee te verzorgen. De tournee begint in Hartford, Connecticut en loopt verder via Wilkes-Barre, Pennsylvania, naar New York waar de band als afsluiter speelt op het uitverkochte 3 Floors of Ska festival in The Knitting Factory. Tijdens dat optreden speelt trompettist Adam Birch (The Specials) mee in het nummer Night In Tunesia. Arjen Bijleveld, Sybren Bijleveld, Jeroen van Tongeren, Merijn van de Wijdeven, Hidde Wijga en Dimitri Jeltsema maken samen met Dr. Ring-Ding deel uit van Kingston Kitchen waarmee vooral optredens in Duitsland worden gegeven.

2007

Naast optredens in het Nederlandse clubcircuit is de band o.a. te zien op het Bear Rock Festival in de Belgische Ardennen en het Silver Music Festival in Italië. Na een tournee door Duitsland in september verschijnt in het najaar het album mOtiV loCo bij Megalith Records. De cd bevat elf tracks waaronder een bewerking van Miles Davis' Milestones.

2008

In oktober verschijnt het album Motiv Loco op gekleurd vinyl. Saxofonist Sybren Bijleveld en trompettist Teus Nobel zijn dan al vervangen door respectievelijk Remco Korporaal en Joep van Rhijn.

Discografie The Rotterdam Ska-Jazz Foundation

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Rotterdam Ska-Jazz Foundation

Audio/Video The Rotterdam Ska-Jazz Foundation

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer