Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE ROUSERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Rousers

Periode

1977 - 1981

Genre

new wave, powerpop, sixties

The Rousers

The Rousers uit Broek op Langedijk onder de rook van Alkmaar zijn een van de eerste Nederlandse new wave-bands. Rode draad gedurende het negenjarig bestaan van de band (vanaf 1982 als The Thought) is de invloed van popmuziek uit de jaren zestig.
Volledige biografie...

Bezetting

Cock de Jong   gitaar, zang
Jan de Jong (1)   drums
Wieb Zigtema   gitaar, zang
Rob Marienus   basgitaar

Overige muzikanten

Theo van der Plas   gitaar, zang
Bonne Zigtema   zang

Genoemd in de biografie van

1982   The Thought
1987   Shoot The Moon
1998   The Shavers

Biografie The Rousers

The Rousers uit Broek op Langedijk onder de rook van Alkmaar zijn een van de eerste Nederlandse new wave-bands. Rode draad gedurende het negenjarig bestaan van de band (vanaf 1982 als The Thought) is de invloed van popmuziek uit de jaren zestig.

1977

The Rousers Geïnspireerd door het nieuwe elan in de Britse popmuziek richten de gebroeders De Jong The Rousers op. In de beginperiode spelen zij voornamelijk covers. Liedjes van The Beatles worden afgewisseld met door covers van The Damned of The Buzzcocks. Deze combinatie zou bepalend zijn voor het geluid dat de band ontwikkelt en dat hij zelf zou aanduiden als new beat.

1979

The Rousers In januari 1979 sluiten de gebroeders Wieb en Bonne Zigtema zich aan bij de band, waarvan de laatste de leadzang voor zijn rekening neemt. In oktober komt de eerste single uit op het onafhankelijke Amsterdamse Torso-label. De hitpotentie van Magazine Girl wordt niet herkend door Hilversum en dus ook niet door het grote publiek.

1980

In 1980 verschijnt de LP A Treat Of New Beat. De door Joost Swarte ontworpen hoes - een tekening van het tijdloze rock & roll-tafereeltje `band-in-snackbar' - is onbetwist een van de mooiste hoezen uit de Nederlandse popgeschiedenis. Heldere gitaartjes, meerstemmige koortjes en ritmisch handgeklap, verraden de invloed van Mersey-beat. Desondanks heeft de band een uitgesproken eigentijds geluid, verwant aan dat van XTC, Squeeze of de Amsterdamse Nits. Zanger Bonne Zigtema verlaat in augustus 1980 de band, waarna Cock de Jong en Wieb Zigtema de vocalen overnemen.

1981

De tweede LP Touched verschijnt op het Ariola-label. Het contract met Ariola is de eerste in een lange reeks van kortstondige verbintenissen met verschillende grote platenmaatschappijen als Polydor en MCA. Touched bevat opnieuw frisse en ambachtelijke popmuziek die in het tijdperk van de Britpop niet echt verouderd in de oren klinkt. De verkoop van de plaat valt echter tegen en dat is wrang voor een band die juist het new-wave pop-ideaal aanhangt van mooie, goed in het gehoor liggende liedjes. Begin 1981 verlaat bassist Marienus de band. De gebroeders De Jong en Wieb Zigtema houden het vervolgens gedurende ruim een jaar voor gezien.

1982

Na deze rustperiode slaat het drietal onder de naam The Thought in 1982 een nieuwe weg in.

The Thought

1999

Cock de Jong duikt samen met zijn broer Theo op drums op in de rock 'n' roll band The Shavers.

The Shavers

2005

The Rousers A Treat Of New Beat verschijnt in februari op cd aangevuld met b-kantjes en outtakes.

2012

Wieb Zigtema draagt zijn soloalbum The Willows Weep op aan de in 2011 overleden gitarist Cock de Jong. De cd verschijnt in maart verschijnt bij Excelsior Recordings.

Wieb Zigtema

Discografie The Rousers

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Rousers

Audio/Video The Rousers

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer