Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE SERENES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Serenes

Periode

1988 - 1995

Genre

alternative, Edison, rock

The Serenes

Friese groep die begin jaren negentig qua geluid en niveau aansluiting weet te vinden bij buitenlandse geestverwanten als The Feelies en The Chills. De groep wordt gekenmerkt door melancholieke teksten, met veel beeldspraak, naar verluidt geïnspireerd op de eenzaamheid van het Friese landschap, gedragen door een helder gitaargeluid.
Volledige biografie...

Bezetting

Theo de Jong (2)   gitaar, zang
Joan Hooghiemstra   drums

Overige muzikanten

Pyter Kuipers   basgitaar
Paul Dokter   gitaar, zang
Ale Bosma   basgitaar
Jacob Veenstra   gitaar
Thomas de Jager   drums

Genoemd in de biografie van

2012   Daryll-Ann

Biografie The Serenes

Friese groep die begin jaren negentig qua geluid en niveau aansluiting weet te vinden bij buitenlandse geestverwanten als The Feelies en The Chills. De groep wordt gekenmerkt door melancholieke teksten, met veel beeldspraak, naar verluidt geïnspireerd op de eenzaamheid van het Friese landschap, gedragen door een helder gitaargeluid.

1988 - 1990

The Serenes Theo de Jong richt samen met Paul Dokter (zang, gitaar) The Serenes op, waarbij de ritmesectie door Ale Bosma (bas) en Joan Hooghiemstra (drums) wordt ingevuld. Dokter speelt eerder in de doemformatie Toylets, die in 1982 voor Top Hole het album It's Like A Daydream, Exploding Again opneemt. Na de debuutsingle Rebecca (You're Gonna Be Allright) verschijnt het zeer lovend ontvangen album Barefoot And Pregnant, dat het zelfs tot in de OOR Top-10 van het jaar schopt. Ook de fraaie single A Biding Place krijgt de nodige aandacht.

Toylets

1991

The Serenes Barefoot And Pregnant wint een Edison in de categorie Pop Nationaal. Het relatieve succes van de debuutplaat zorgt voor een uitgebreide tour, onder meer langs Waterpop in Wateringen, waar een regenbui voor het perfecte decor zorgt.

1993 - 1994

Na een lange windstilte verschijnt Back To Wonder (1993), waarvoor Paul Dokter, de creatieve helft, heeft afgehaakt. Verder is Bosma vervangen door Pyter Kuipers (ex-Christ In Concrete). Het onafhankelijke label Integrity is ingeruild voor major Ariola. Hierdoor is het mogelijk geworden de Amerikaanse producer Lou Giordano (o.a. Sugar) aan te trekken. De door het trio opgenomen plaat borduurt verder op de vorige, maar is minder succesvol. Als single wordt Every Sunday uitgebracht. In 1994 maken gitarist Jacob Veenstra en drummer Thomas de Jager uit de band Pear deel uit van de bezetting.

Christ In Concrete Pear

1995 - 2001

The Serenes Na een aantal cluboptredens gooit de band de handdoek in de ring. Een jaar later maakt Theo de Jong een single met zijn nieuwe band Slide, een groep die vanaf 1997 Simmer heet. De debuutplaat Mothertongue komt uit bij Excelsior, Simmer speelt datzelfde jaar op Lowlands. In 1998 houdt Simmer op te bestaan. In 2001 werkt De Jong aan een solo-album die hij ondermeer met behulp van elektronica maakt. "Het wordt een soort afsluitende plaat," vertelt hij in een internet-interview, "een definitieve verzameling van muziekstukken die ik in de loop der jaren heb gecomponeerd."

Simmer Slide

2013

Het debuutalbum van The Serenes wordt dit jaar opnieuw uitgebracht via Re:. Het is de tweede uitgave op het in 2012 opgerichte reissue-label van Excelsior Recordings. De plaat wordt op 27 juli gepresenteerd op de eerste editie van het driedaagse popfestival Welcome To The Village, in recreatiegebied de Groene Ster, vlak buiten Leeuwarden. Tijdens de presentatie voert de band William Seen's Transport Music Barefoot And Pregnant integraal uit.

William Seen's Transport Music

2014

In mei zendt Omroep Friesland de documentaire De Mythe Fan The Serenes uit. Daarin is een tribute op het Welcome To The Village festival te zien en komen enkele muzikanten aan het woord. Onder meer Jelle Paulusma van Darryll-Ann en Jacco de Greeuw van Johan vertellen over de invloed van The Serenes op hun muziek. Theo de Jong en Paul Dokter willen de documentairemakers niet te woord staan maar laten schriftelijk weten dat ze weer samen muziek maken.

Daryll-Ann Johan

Discografie The Serenes

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Serenes

Audio/Video The Serenes

Video The Serenes

The Serenes - Feel Me (2 ...
The Serenes - Feel Me (2 Meter Sessies, 05/04/1993)
The Serenes - The World I...
The Serenes - The World Is A Woman's Breast
The Serenes - Abiding Place
The Serenes - Abiding Place
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
The Serenes - The World Is A Woman's Breast

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer