Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE SHAVERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Shavers

Periode

1998 - 2011

Genre

Nederlandstalig, rock

Online

Officiële website

The Shavers

The Shavers is een basloos, Nederlandstalig rocktrio uit West-Friesland met als middelpunt de imposante vocalist Johannes de Boom uit Heerhugowaard.
Volledige biografie...

Bezetting

Theo de Jong (1)   drums
Cock de Jong   gitaar
Hans Boomsma   zang

Genoemd in de biografie van

1984   The Thought
1996   Carrera
1999   The Rousers
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie The Shavers

The Shavers is een basloos, Nederlandstalig rocktrio uit West-Friesland met als middelpunt de imposante vocalist Johannes de Boom uit Heerhugowaard.

1998 - 2003

The Shavers wordt in Haarlem opgericht door de broers Cock en Theo de Jong die vanuit Broek op Langedijk eerder furore maakten met onder meer The Rousers en The Thought. Zanger is kunstenaar, exhibitionist en vijftiger Johannes de Boom (echte naam: Hans Boomsma) uit Heerhugowaard wiens grote lijf onder de tatoeages zit. De broers horen hem brullen op een festival in Sint Pancras en vragen hem voor de band. In zijn teksten schrijft Johannes onverbloemd over seks, drank en lichamelijk ongemak. De muziek bevat elementen uit rock-'n-roll, surf en rockabilly en wordt door recensenten omschreven als een kruising tussen de Raggende Manne, The Ramones en Dick Dale. Dankzij expressieve optredens op poppodia en festivals bouwt The Shavers gestaag aan een trouwe schare fans. In 1999 verschijnt het debuutalbum Shavrolet. Het trio bouwt breekt in 2001 landelijk door op 3FM met het nummer Halvarine waarop Hans Dulfer een gastbijdrage levert. De single staat ook op het tweede album Poesiealbum dat net als de andere platen van The Shavers wordt uitgebracht op het eigen Alkmaarse label AG Music (vernoemd naar labeloprichter Albert Gallis). Het nummer Pijn op die plaat gaat over de chronische vorm van reuma waar de zanger sinds zijn 34ste aan lijdt. De titels op het derde album Marabella (2003) geven helder aan waar de teksten over gaan: Kermis, Drinken Drinken Drinken en Dronken Zijn. In september van dat jaar worden tijdens enkele optredens opnamen gemaakt voor een latere cd. Na het optreden in de Bijlmerbajes op 21 september 2003 moet Johannes vanwege zijn gezondheid rustig aan doen tot maart 2004.

Hans Dulfer The Rousers The Thought

2004 - 2006

The Shavers Voor het dubbelalbum Boom Boom Shave The Room worden opnamen gebruikt die zijn gemaakt in café 't Noord te Schagen en jongerencentrum De Koog te Noord-Scharwoude (cd1) en de Bijlmerbajes (cd2). The Shavers maakt onderdeel uit van de Jack Daniels Rock Night waarmee samen met Peter Pan Speedrock en Green Hornet door het Nederlandse clubcircuit wordt getourd. Eind 2004 moet De Boom het op doktersadvies weer rustig aan doen en is de band tijdelijk non-actief. Een jaar later is de band weer terug met het album Soap, vol liedjes over de zelfkant van het leven, en een gelijknamige tournee. The Shavers kondigen in oktober 2005 aan dat zij er eind 2006 mee ophouden. Hoewel de geest nog lang niet uit de fles is, trekken de lichamelijke ongemakken bij frontman Johannes de Boom een te zware wissel op het rock-'n-rollbestaan van de Noord-Hollanders, aldus de band in een persbericht. Het afscheidsconcert is op 15 oktober 2006 in de Waerdse Tempel te Heerhugowaard.

Green Hornet Peter Pan Speedrock

2009

Dankzij de orthopedische chirurgie is Johannes de Boom na drie jaar weer in staat op te treden. Voor The Shavers een goede reden de draad op te pikken, een zesde album op te nemen met de toepasselijke titel Orthopedia en een aantal exclusieve shows te doen, waaronder een tijdens de Zwarte Cross. De aftrap van de concertreeks is op 1 mei af in de Waerdse Tempel, het podium waar in 2006 het voorlopige afscheidsoptreden plaatsvond.

2010

In maart ligt Johannes de Boom onder het mes vanwege zijn galblaas en een gebroken arm. Een geplande tournee die op 27 maart van start zou gaan, wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld. Ondertussen verschijnt van De Booms andere band De Pin Up Club het eerste album Rode Beat. De gebroeders De Jong werken aan een show als ode aan hun voorman, geholpen door gastzangers Denvis, Dikke Dennis en RudeBoy, totdat bij gitarist Cock de Jong tongkanker wordt geconstateerd en de repetities moeten worden gestaakt. Cock de Jong wordt in eerste instantie met succes behandeld en als ook Johannes weer op kracht is, gaat de Mythisch Monstertour vanaf 2 oktober van start met maar liefst vier zangers. Eind november blijkt voor Cock de Jong geen genezing meer mogelijk.

Denvis

2011

Op initiatief van de crew van The Shavers, de band Casa de la Muerte en SOZ Concerts (het management van The Shavers) wordt op 29 mei in de Waerdse Tempel te Heerhugowaard een festival georganiseerd ter ere van de zieke Cock de Jong. De gitarist staat die avond voor het laatst met The Shavers op het podium. De opbrengsten van het festival gaan naar een fonds om jaarlijks één of meerdere jonge muzikanten mee te ondersteunen. Het emotionele laatste optreden van The Shavers is tegelijk de definitieve afscheidsshow van de band. Op zaterdag 22 oktober overlijdt gitarist Cock de Jong op 55-jarige leeftijd.

Discografie The Shavers

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Shavers

Audio/Video The Shavers

Video The Shavers

The shavers. alcohol ( ik...
The shavers. alcohol ( ik lust je graag( @ r&r circus@zwarte cross 2009
Afscheidsconcert The Shav...
Afscheidsconcert The Shavers - Halvarine
The Shavers - Cock bedank...
The Shavers - Cock bedankt! @ Waerdse Tempel Heerhugowaard 29 mei 2011
The Shavers in Waardse Te...
The Shavers in Waardse Tempel 29 mei 2011
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
The Shavers - Cock bedankt! @ Waerdse Tempel Heerhugowaard 29 mei 2011

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer