Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE SHOOTING PARTY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1987 - 1996

Genre

cabaret, Nederlandstalig, pop, rock

The Shooting Party

The Shooting Party is een Amsterdamse cabaret- en popgroep met close harmony zang en programma's vol scherpzinnige, ironische en filosofische teksten. Na enkele jaren in het Engels te hebben gezongen, stapt het trio over op het Nederlands. Bandlid Coen van Vrijberghe de Coningh (1950-1997) is daarnaast ook actief als producer, ...
Volledige biografie...

Bezetting

Coen van Vrijberghe de Coningh   gitaar, zang
Theo Nijland   componist, toetsinstrumenten, zang
Han Oldigs   mondharmonica, zang

Genoemd in de biografie van

1987   Coen van Vrijberghe de Coningh
1991   Åke Danielson

Biografie The Shooting Party

The Shooting Party is een Amsterdamse cabaret- en popgroep met close harmony zang en programma's vol scherpzinnige, ironische en filosofische teksten. Na enkele jaren in het Engels te hebben gezongen, stapt het trio over op het Nederlands. Bandlid Coen van Vrijberghe de Coningh (1950-1997) is daarnaast ook actief als producer, presentator en acteur in musicals, films en televisieseries.

1987 - 1989

The Shooting Party wordt opgericht door Coen van Vrijberghe de Coningh, Theo Nijland en Han Oldigs. Van Vrijberghe de Coningh (Amsterdam, 12 november 1950) is als zanger en danser actief musicals en als acteur in theater en films. Daarnaast produceert hij jarenlang platen van cabaretartiesten en bands als Drukwerk en Flairck. Theo Nijland (Zeist, 14 mei 1954) vormt begin jaren tachtig met Frits Kampinga het duo Theo & Fritz en componeert veel voor theatervoorstellingen, commercials en films. Onder de naam Thomas Newlan brengt hij in 1984 het album Clearsighted Man uit. Han Oldigs (3 december 1958) komt uit de muziektheatergroep De Dynastie Van Oer waarmee hij tussen 1981 en 1986 de programma's De Zijden Vlieger, Contact Verbroken, Zenuwen en Is Het Mij Bekend Dat Ik Zie speelt. Daarna speelt hij in diverse theaterstukken. The Shooting Party vermengt cabaret met Engelstalige popmuziek. Tijdens de optredens maken de bandleden gebruik van hun acteertalenten. Nijland levert het songmateriaal. The Shooting Party treedt eerst op als korte act. Het eerste avondvullende programma gaat in 1988 in première in De Kleine Komedie te Amsterdam. Theo Nijland speelt in 1989 een hoofdrol in de musical Cabaret.

Coen van Vrijberghe de Coningh

1990 - 1992

The Shooting Party breidt het repertoire uit en gaat op tournee met The Master Of Hounds. Het titelloze debuutalbum bevat nummers uit dit programma. De cd wordt niet in van Vrijberghe de Coninghs eigen studio United Sweat opgenomen, maar in Zeezicht met Boudewijn de Groot als producer en gastbijdragen van drummer Jaap Vrenegoor en gitarist Wouter Planteijdt uit Sjako! en toetsenist Åke Danielson. In recensies wordt de band vergeleken met Frank Zappa, Steely Dan, The Nylons, 10CC en Godley & Creme. 'Eigenwijs en met een gevoel voor kwaliteit dat zeldzaam is in een muziekwereld,' schrijft muziekblad Oor in mei 1991 in een recensie. Oor prijst de band om het perfecte gevoel voor ritme en timing. Naast The Shooting Party is Han Oldigs als acteur te zien in onder meer twee afleveringen van de televisieserie Bij Nader Inzien van Frans Weisz en in de Nederlandse theaterbewerking van One Flew Over The Cuckoo's Nest onder regie van Margrith Vrenegoor.

Åke Danielson Boudewijn de Groot JAAP! Sjako!

1993 - 1994

Het tweede programma van The Shooting Party heet V.S.O.P. en wordt geregisseerd door Wivineke van Groningen. Coen van Vrijberghe de Coningh neemt de rol van Johnnie Flodder over in de televisieserie Flodder. Han Oldigs speelt in deze serie een paar keer een gastrol.

1995

Wild is een Nederlandstalige show van honderd voorstellingen. De muziek uit deze show wordt vastgelegd op de cd Wildlive.

1996

Voor hun lied Kaal uit het programma Wild krijgt The Shooting Party op 31 maart de Annie M.G. Schmidt-Prijs voor het Beste Nederlandstalige Lied. Het trio start in september met de voorbereidingen voor het jubileumprogramma Greatest Hits waarmee ze in oktober en november op tournee gaan, bijgestaan door drummer/percussionist Jaap Vrenegoor, toetsenist/saxofonist André van der Hoff en bassist/gitarist Ton Nieuwenhuizen. Het laatste gezamenlijke optreden is in een uitverkochte De Kleine Komedie op 18 november. De leden van The Shooting Party stoppen na negen jaar met hun hobbyproject vanwege geldgebrek.

Annie M.G. Schmidt

1997

Op 15 november, tijdens een besloten feest na de opnames van seizoen vijf van de televisieserie Flodder, krijgt Van Vrijberghe de Coningh een hartaanval. Hij overlijdt onderweg naar het ziekenhuis.

1998

Precies een jaar na het overlijden van Coen van Vrijberghe de Coningh geven de overgebleven leden van The Shooting Party een besloten herdenkingsconcert, 's nachts in De Kleine Komedie voor ruim 300 vrienden van de zanger/acteur. Van Vrijberghe de Coningh zingt mee vanaf band.

1999

Het laatste, postuum uitgebrachte album van The Shooting Party is Greatest Hits met daarop een registratie van de laatste optredens in de Kleine Komedie en een mix van Nederlandstalige en Engelstalige nummers.

Discografie The Shooting Party

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video The Shooting Party

Video The Shooting Party

Coen van Vrijberghe de Co...
Coen van Vrijberghe de Coningh met The Shooting Party
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Coen van Vrijberghe de Coningh met The Shooting Party

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer