Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE SUICIDAL BIRDS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Suicidal Birds

Periode

2004 - heden

Genre

garagerock

The Suicidal Birds

Rauwe, bluesy garagerock uit het Friese Bakkeveen rondom zangeres, gitariste en songschrijver Jessie L.
Volledige biografie...

Bezetting

Jessie Leyten   gitaar, zang
Chay Oord   basgitaar, zang

Overige muzikanten

Sido Jansen   gitaar
Roel Verhoeve   drums
Kor Slofstra   drums

Biografie The Suicidal Birds

Rauwe, bluesy garagerock uit het Friese Bakkeveen rondom zangeres, gitariste en songschrijver Jessie L.

2004

Jessie Leyten speelt vanaf haar tiende gitaar. Met haar eerste band Ragna krijgt ze bekendheid in de locale punk- en noisescene. Na het uiteenvallen van de band neemt ze in een vervallen koeienstal op het Friese platteland op eenvoudige wijze haar liedjes op.

2005

The Suicidal Birds De cd Dangerous Recordings belandt op de burelen van het Amsterdamse label Transformed Dreams, dat het album begin 2005 in de rauwe vorm onder de titel Z-List uitbrengt. Om de nummers live uit te kunnen voeren formeert Jessie een band om zich heen met Chay Oord (ex-Loes Haasdijk Ensemble) op bas, voormalig Ragna-bandgenoot Sido Jansen op gitaar en Kor Slofstra op drums. De band wordt in januari direct in het diepe gegooid met een debuut in de bovenzaal van Paradiso. Na het eerste, onwennige optreden, groeit het kwartet snel uit tot een zwaar en hecht spelende groep, zeker als Kor vervangen wordt door nieuwe drummer Roel Verhoeve. De trashy garageblues wordt in de media regelmatig vergeleken met het heftige werk van PJ Harvey. Tijdens de Europese tournee in augustus, september en oktober doet The Suidicidal Birds enkele optredens samen met de originele bezetting van de Amerikaanse band Dinosaur Jr. in Brussel, Amsterdam en Groningen. De band is ook onder meer te zien op Metropolis en tijdens de Popronde. Vooral in Engeland, waar tracks van het album regelmatig worden gedraaid door BBC Radio One, doet The Suicidal Birds het goed. Op 15 september is een eerste sessie voor One Music op BBC Radio One, het vervolg op de sessies van de in 2004 overleden DJ John Peel. De sessie wordt op 27 september uitgezonden. Ondanks de succesvolle optredens als viermansformatie gaat The Suicidal Birds na muzikale meningsverschillen verder als duo. Door de bezettingswisseling moeten in december enkele optredens worden afgezegd. De groep wint de Friese Popprijs. Het nummer Me Animal wordt door de luisteraars van One Music op de 41ste plaats gekozen in de jaarlijkse eindejaarslijst Festive Fifty.

2006

Op 5 januari in Paradiso is The Suicidal Birds voor het eerst als duo op het podium te zien. Jessie L. en Chay O. laten zich begeleiden door een drumcomputer. Ook in kleine bezetting overtuigt de band live nog steeds. Optredens tijdens Eurosonic en Noorderslag in Groningen volgen. Vijf maanden nadat The Suicidal Birds zijn eerste sessie voor One Music opnam, wordt de band opnieuw gevraagd een opnamesessie te doen voor dit programma van DJ Huw Stephens. Het duo speelt op 15 februari een half uur live in de Maida Vale Studios te Londen voor een uit luisteraars geselecteerd publiek. Het optreden wordt in maart uitgezonden. The Suicidal Birds neemt in dezelfde periode ook nog een sessie op voor het programma gLASSsHRiMP van het Londense radiostation Resonance FM. The Suicidal Birds werkt aan het tweede album. In juni gaat het duo weer op tournee door Nederland (o.a. met het Hamburgse noise duo Bagio) en Engeland. De vierde Britse tournee bevat o.a. drie optredens in Londen en concerten in Bristol, Leicester en Norwich.

2007

The Suicidal Birds In januari maakt The Suicidal Birds de overstap van Transformed Dreams naar het Rotterdamse punklabel Tocado waar in maart het tweede album The Suicidal Birds Versus Life verschijnt. In september staat het duo op de Popkomm in Berlijn. Chay organiseert eind november de tweede editie van het festival Hit The North in Poppodium Romein te Leeuwarden. Naast The Suicidal Birds spelen daar ook o.a. The Moi Non Plus, Stöma en Pony Pack. Naar aanleiding van het festival verschijnt een compilatie met vijf Franse en vijf Nederlandse bands.

The Moi Non Plus

2009

Het derde album Spend Your Life In Serious Misery wordt onder meer in januari gepresenteerd met een gratis optreden in Groningen aan de vooravond van het Noorderslagweekend. Eind februari begint het duo in Zwitserland aan de eerste van een reeks Europese optredens dit jaar.

Discografie The Suicidal Birds

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Suicidal Birds

Audio/Video The Suicidal Birds

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer