Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THE YEARLINGS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

The Yearlings

Periode

1999 - 2006

Genre

alt. country, Americana, country rock

The Yearlings

The Yearlings uit Utrecht spelen popliedjes die zijn beïnvloed door country en alternatieve Americana.
Volledige biografie...

Bezetting

Olaf Koeneman   gitaar, mandoline, zang
Niels Goudswaard   gitaar, mondharmonica, zang
Léon Geuyen   drums
Herman Gaaff   basgitaar
René van Barneveld   banjo, pedalsteel
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

2004   Robin van Vliet

Biografie The Yearlings

The Yearlings uit Utrecht spelen popliedjes die zijn beïnvloed door country en alternatieve Americana.

1999

Na het uiteenvallen van hun gitaarpopgroep Slurf storten gitarist/zanger Olaf Koeneman en drummer Léon Geuyen zich volledig op The Yearlings, geïnspireerd door Amerikaanse muziek van o.a. Uncle Tupelo, The Jayhawks en Whiskeytown.

Slurf

2000

Op 2 juni spelen The Yearlings in de finale van de provinciale voorronde van de Grote Prijs van Nederland. Twee weken later speelt de band in het Utrechtse Tivoli in het voorprogramma van Slobberbone uit Texas. Op 12 juli maakt de band het nationale radiodebuut met een akoestische sessie in het programma Pyjama FM op Radio 3. In oktober verzorgt de groep het voorprogramma van The Seatsniffers.

2001

René van Barneveld (ex-Urban Dance Squad) komt in januari The Yearlings versterken. Zijn spel op pedalsteel wordt afgewisseld met de slidegitaar van Bertram Mourits. Gitaristen en liedjesschrijvers Niels Goudswaard en Olaf Koeneman nemen beurtelings de zang voor hun rekening. De groep doet ondermeer optredens met The Hillbilly Boogiemen en Chitlin' Fooks. Tussen mei en oktober zitten de muzikanten 's avonds en in weekenden in de studio om samen met Wouter Planteijdt (Sjako!) het eerste album op te nemen. De groep doet in oktober een showcase in Maloe Melo tijdens het internationale Access To Amsterdam Festival (A2A). Het optreden staat op hetzelfde moment gepland als het optreden van hun muzikale held Ryan Adams (ex-Whiskeytown) in Paradiso. Gelukkig komt Adams na zijn optreden afzakken richting Maloe Melo voor een sessie waarbij hij gebruik kan maken van de backline van The Yearlings.

Chitlin’ Fooks Hillbilly Boogiemen Sjako! Urban Dance Squad

2002

Als Ryan Adams op 6 februari terugkeert naar Amsterdam mogen The Yearlings het naprogramma in Paradiso verzorgen. In april verschijnt het nummer On The Side Of The Angels op deel 6 van DEMOntage, de promotie-cd bij het muziekblad FRET. Het debuutalbum komt in augustus uit bij Sonic Rendezvous. De plaat levert positieve reacties op, zowel in de reguliere popbladen als in de Country Gazette. De track Poison Rain staat in november op OORGASM 11, de gratis cd bij muziekblad Oor.

2003

Tijdens Noorderslag doen The Yearlings een bevlogen optreden in de Basement. In september spelen The Yearlings het voorprogramma van hun muzikale helden The Jayhawks in Tivoli, Utrecht. Niet lang daarna zit de band in de Amsterdamse Heartland Studio van Wilmer Wolf (Secret Sounds, The Secret Combination en) waar twaalf nieuwe nummers worden opgenomen.

2004

The Yearlings The Yearlings omschrijven de muziek op het tweede album Utrecht zelf als 'countrified pop'. De plaat wordt op 23 mei in Tivoli De Helling ten doop gehouden. Drummer Léon Geuyen start samen met André Wierenga (Paper Moon), Roel Jorna (Gloricz Jim) en Mathijs Peeters (Sandusky, Walker Diver) een zijproject onder de naam The Gasoline Brothers. Deze band wint in juni de Utrechtse bandwedstrijd Het Uur U.

The Gasoline Brothers

2005

The Yearlings The Gasoline Brothers nemen samen met producer Martijn Groeneveld een eerste album op. Zanger/gitarist Olaf Koeneman heeft ook een zijproject: The Byrps. Onder deze verzamelnaam staan een aantal albums gepland, van indiepop tot bluegrass, van noise tot bluesrock. Moskowitz is het zijproject van bassist Herman Gaaff samen met onder meer Bram Hakkens (Illict), Martijn Koolen (LXpress) en Jordi Langelaan (ex-Pineapple Flush, Barnyard). Uitgangspunt van Moskowitz is om 'Utrechts' hardste band allertijden' te worden. The Yearlings starten het nieuwe concertseizoen in augustus op het Utrechtse festival deBeschaving waar ze een akoestische set spelen. Eind september is de band een van de acts tijdens de eerste editie van het Zuid Bij Zuidwest-festival in Tilburg. Moskowitz staat in oktober in de halve finale van de Grote Prijs van Nederland. Op 6 november spelen The Yearlings in akoestische bezetting tijden het Roots Of Heaven festival in Haarlem.

2006

The Yearlings stoppen ermee. 'De reden voor de split is in feite dat we het gevoel hadden als americana-act te hebben gedaan wat we konden doen', aldus zanger/gitarist Olaf Koeneman. Het afscheidsconcert is op 18 juni in Ekko te Utrecht.

Discografie The Yearlings

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's The Yearlings

Audio/Video The Yearlings

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer