Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THEO OLOF

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Tijdens een speciale aflevering van Sesamstraat, NOS 1981 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

05-05-1924 - 09-10-2012

Genre

hedendaags, klassiek, viool

Theo Olof

Theo Olof is bekend als concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest en leerling van violist Oscar Back. Hij treedt veelvuldig op als solist en kamermusicus en geeft les aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Olof voert zowel de klassieken uit als werken van moderne componisten. Componisten als Ton de Leeuw, ...
Volledige biografie...

Instrumenten

viool

Genoemd in de biografie van

1923   Herman Krebbers
1950   Hans Henkemans
1956   Henk Badings
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Theo Olof

Theo Olof is bekend als concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest en leerling van violist Oscar Back. Hij treedt veelvuldig op als solist en kamermusicus en geeft les aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Olof voert zowel de klassieken uit als werken van moderne componisten. Componisten als Ton de Leeuw, Bruno Maderna en Hans Henkemans schrijven stukken voor hem. Samen met Herman Krebbers deelt hij een jarenlange carrière als solist en als concertmeester bij het Residentie Orkest in Den Haag. Vanaf het allereerste concours is hij nauw betrokken bij het Nationaal Vioolconcours Oscar Back. Naast zijn werk als musicus bouwt Olof ook een reputatie op als auteur en columnist. Hij schrijft over zijn leven als violist en zoekt naar het verloren gewaande instrument de Luthéal (een vleugel met een mechaniek waarmee de klankkleur kan veranderen). Hij vindt het enige nog bekende exemplaar tenslotte in het Muziekinstrumentenmuseum van het Brusselse conservatorium, ingebouwd in een Pleyel-vleugel uit 1911.

1924 - 1939

Theo Olof wordt op 5 mei 1924 geboren in Bonn. Hij krijgt zijn eerste vioollessen van zijn moeder en op vijfjarige leeftijd heeft hij zijn eerste openbare optreden. Om het Duitse regime te ontvluchten komt Olof met zijn moeder in 1933 naar Amsterdam. Daar krijgt hij - samen met Herman Krebbers - les van vioolvirtuoos Oscar Back. Theo Olof blijkt een wonderkind. Op elfjarige leeftijd geeft hij zijn eerste concert met het Concertgebouworkest onder leiding van Bruno Walter. Daarna volgen concerten in Noorwegen.

1940 - 1949

Tijdens de Tweede Wereldoorlog duikt Theo Olof onder in Brussel. Daarna krijgt hij de Nederlandse nationaliteit en maakt hij concertreizen naar België, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Zwitserland, Italië, Israel en Curaçao.

1950 - 1962

Samen met Herman Krebbers is Theo Olof concertmeester bij het Residentie Orkest in Den Haag onder leiding van Willem van Otterloo. Met Krebbers vormt Olof tevens een bekend vioolduo. Volgens Olof zelf staan ze ook wel bekend als de 'Van Gendt en Loos' of de 'Vroom en Dreesman' van de viool. In 1958 verschijnt zijn verhalenbundel 'Daar sta je dan' ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum als solist.

1963 - 1970

Theo Olof is nu samen met Willem Noske concertmeester bij het Residentie Orkest. In 1967 wordt hij benoemd tot hoofddocent aan het Koninklijk Concervatorium in Den Haag. Tevens is hij nauw betrokken bij de start van het Nationaal Vioolconcours Oscar Back. Het vioolconcours wordt daarna elke twee jaar gehouden. Hij maakt concertreizen naar de Verenigde Staten en de Sovjet Unie.

1975 - 1987

Theo Olof is naast Herman Krebbers concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest. Na voltooiing van de restauratie in 1979 van een Pleyel-vleugel uit 1911 en het daarop aangebrachte Luthéal-mechaniek, wordt in 1980 de eerste Luthéal-opname op grammofoonplaat uitgebracht. Olof speelt samen met Daniel Wayenberg op luthéal en piano werken van Maurice Ravel en Claude Debussy. In 1982 neemt Olof afscheid als hoofddocent van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en in 1987 als concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest.

1994 - 1996

Theo Olof geeft zijn laatste concert als violist. Hij blijft bij de muziek betrokken als jurylid van nieuw viooltalent. Zijn eigen instrument bespeelt hij slechts in de geborgenheid van zijn huiskamer, waar hij kan terugzien op een glansrijke carrière. Over zijn jaren tijdens de oorlog en zijn ervaringen met de muziek van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski schrijft Olof het boek 'Mijn leven met Tsjaikovski', dat in 1995 verschijnt.

2001 - 2005

De autobiografie 'Flarden' verschijnt en in 2005 wordt het boek 'Oskar Back en veertig jaar Nationaal Vioolconcours' gepubliceerd ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van het Nationaal Vioolconcours. Theo Olof beschrijft hierin het belang van de bekende vioolpedagoog voor het internationale niveau van het vioolspel in Nederland: vrijwel alle bekende Nederlandse violisten zijn leerlingen van Back of leerlingen van zijn leerlingen.

2009

Op 13 september ontvangt Theo Olof de eerste Radio4 Prijs voor zijn buitengewone verdiensten voor de klassieke muziek in Nederland.

2012

Theo Olof overlijdt na een kort ziekbed op 9 oktober in Amsterdam.

Discografie Theo Olof

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Theo Olof

Audio/Video Theo Olof

Video Theo Olof

Drievoudig zilveren jubil...
Drievoudig zilveren jubileum bij Residentie Orkest (1958)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Drievoudig zilveren jubileum bij Residentie Orkest (1958)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer