Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THEO SMIT SIBINGA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

02-09-1899 - 14-08-1958

Genre

componist, hedendaags

Biografie Theo Smit Sibinga

Theo Smit Sibinga werd geboren op 2 september 1899 te Bandoeng, Java en overleed op 14 augustus 1958 te Amstelveen. Hij studeerde cello bij Bertrand Drilsma, Marnix Loevensohn en Gerard Hekking. In 1921 behaalde hij het diploma van het Nederlands Muziek-Pedagogisch Verbond voor cello. Bij Ary Belinfante en Cornelis Dopper studeerde ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Biografie Theo Smit Sibinga

1899 - 1958

Theo Smit Sibinga werd geboren op 2 september 1899 te Bandoeng, Java en overleed op 14 augustus 1958 te Amstelveen.

Hij studeerde cello bij Bertrand Drilsma, Marnix Loevensohn en Gerard Hekking. In 1921 behaalde hij het diploma van het Nederlands Muziek-Pedagogisch Verbond voor cello. Bij Ary Belinfante en Cornelis Dopper studeerde hij piano, theorie en compositie als hij in Nederland was voor verlof.

Van 1921 tot 1946 was hij werkzaam in Indonesië. Aanvankelijk als cellist, maar door een operatie aan de linkerhand moest hij deze loopbaan beëindigen. Van 1925 tot 1928 was hij kunstcriticus bij het Soerabaiasch Handelsblad. Vanaf 1928 werkte hij bij de Bataafsche Petroleum Maatschappij. Gedurende deze periode was hij koor- en orkestdirigent in verschillende plaatsen. Van 1942 tot 1945 was hij Japans krijgsgevangene en om gezondheidsredenen evacueerde hij in 1946 naar Nederland. Vanaf 1954 was hij verbonden aan het Muzieklyceum te Amsterdam, laatstelijk als adjunct-directeur.

Bij de Japanse invasie in Indonesië ging zijn hele bezit, waaronder manuscripten, verloren. Tijdens zijn krijgsgevangenschap ontstonden 'Kantjil-Fantasie' en 'Indische Nocturne no. 3' voor orkest. Dit laatste werk ging in première in New York onder leiding van Arturo Toscanini. In Nederland schreef hij diverse werken in opdracht van het Ministerie van O.K. en W.
Theo Smit Sibinga ontving prijzen voor '2me Quatuor à cordes', 'Suite' voor fluit en piano, 'Toccata pour le clavecin' en 'Trio' voor strijkers.

Cornelis Dopper

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Theo Smit Sibinga

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer