Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THIJS VAN LEER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Thijs van Leer

Periode

1948 - heden

Genre

easy listening, fluit, instrumentaal, klassiek, pop, symfonische rock, toetsinstrumenten, zang

Thijs van Leer

Fluitist, pianist, organist, zanger, componist, arrangeur, muziekleraar en bandleider die in de jaren zeventig grote bekendheid verwerft met de groep Focus en parallel daaraan met zijn solo-albums onder de titel Introspection.
Volledige biografie...

Instrumenten

fluit, toetsinstrumenten, zang

Genoemd in de biografie van

1960   Metropole Orkest
1967   Rogier van Otterloo
1968   Ramses Shaffy
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Thijs van Leer

Fluitist, pianist, organist, zanger, componist, arrangeur, muziekleraar en bandleider die in de jaren zeventig grote bekendheid verwerft met de groep Focus en parallel daaraan met zijn solo-albums onder de titel Introspection.

In bezetting van

Blues Summit   fluit, toetsinstrumenten, zang
Focus   fluit, toetsinstrumenten, zang
Thijs van Leer Trio   fluit

1951

Thijs van Leer Als driejarig kind krijgt Thijs van Leer (Amsterdam, 31 maart 1948) zijn eerste pianolessen.

1958

Van Leer treedt op in het Concertgebouw te Amsterdam.

1961

De jeugdige pianist raakt geïnteresseerd in jazz. Zijn vader ziet zijn toekomstige Mozart veranderen in een toekomstige Bill Evans en grijpt in. Hij geeft zijn zoon een dwarsfluit en leert hem erop spelen.

1967

Van Leer maakt kennis met Ramses Shaffy die net een nieuwe cabaretgroep is begonnen met Liesbeth List en Louis van Dijk. Al snel treedt Van Leer met deze groep op door het hele land.

Ramses Shaffy

1969

Na zijn conservatoriumstudie richt hij met Martijn Dresden (bas) en Hans
Cleuver (drums) het Trio Thijs Van Leer op, later herdoopt tot Focus. Aan het eind van het jaar voegt gitaristvirtuoos Jan Akkerman zich bij de groep. In London neemt de groep In And Out Of Focus op.

Focus

1970

In 1971 vervangt Pierre van der Linden drummer Cleuver en neemt Cyriel Havermans de bas over van Dresden. Het tweede album Moving Waves opent met de wereldwijde doorbraaksingle Hocus Pocus. Focus gaat in de jaren zeventig op tournee door Engeland, de Verenigde Staten, Canada, Europa, Japan en Australië en scoort internationale hits met House Of The King en Sylvia.

1972

Geholpen door arrangeur en orkestleider Rogier van Otterloo en zangeres Letty de Jong (1936-2008) maakt Van Leer het soloalbum Introspection, met een grote orkestbezetting en fluit in de hoofdrol. Het album bevat zowel bewerkingen van klassieke melodieën als eigen composities. Introspection is een immens verkoopsucces en zal samen met de vervolgplaten alleen in Nederland al ruim 2,5 miljoen exemplaren verkopen. Thijs van Leer ontvangt een Zilveren Harp.

Rogier van Otterloo

1974 - 1975

De fluitist trouwt met Rosalie Peters. Zij is mede-auteur van een aantal songs op het album O My Love (1975) en zingt naast het titelnummer ook op de single Eddy. Het album wordt tussen april en juni 1975 opgenomen in de Davlen Sound Studio te Los Angeles met arrangeur, dirigent en producer Paul Buckmaster. In hetzelfde jaar komt Introspection 2 uit, opnieuw een samenwerking met Rogier van Otterloo en Letty de Jong.

1976

Er verschijnen twee kerstalbums: Musica Per La Notte Di Natale (met Rogier van Otterloo en Louis van Dijk) en Kerst Met Thijs van Leer en Elly Ameling.

Elly Ameling Louis van Dijk Rogier van Otterloo

1977

Van Leer treedt op tijdens het Montreux Jazz Festival waar dat jaar ook grote namen staan als Stan Getz, Dexter Gordon, Herbie Hancock en Peter Erskine. Opnamen van het optreden zijn terug te vinden op de compilatiereeks Montreux Summit. In New York neemt Thijs van Leer het album Nice To Have Met You op, samen met producers Ralph MacDonald en Tom Scott en gastbijdragen van o.a. Eef Albers, Harvey Mason, Anthony Jackson, Randy en Michael Brecker en Richard Tee.

1978 - 1979

Van Leer levert composities voor Night Of Doom, de soundtrack van Rick van der Linden voor de Nederlandse speelfilm Nacht Zonder Zegen (1978). Hij componeert de mis Dona Nobis Pacem, een rockoratorium gezongen in het Latijn. Introspection 3 ziet in 1979 het levenslicht.

Rick van der Linden

1979

Introspection 4 verschijnt, wederom met zang van Letty De Jong.

1980

De fluitist voegt zicht bij een twaalfmansformatie rondom de Spaanse rocklegende Miguel Rios en tourt daar drie zomers mee langs stierenvechterarena's en voetbalstadions.

1981

Aan het begin van het jaar verschijnt het album Geluckig Is Het Land met stukken uit Valerius Gedenck Clanck, dat is opgenomen in samenwerking met Louis van Dijk en Rogier van Otterloo. De mis Dona Nobis Pacem komt uit als dubbelelpee onder de naam Pedal Point, met naast Thijs van Leer (toetsen, fluit), Mario Argandona (drums, zang), Tato Gomez (bas, zang) en Paul Shigihara (gitaar). Het project ontvangt de handgeschreven zegen van Paus Johannes II. De groep doet een Europese tournee en treedt op in kerken en kathedralen, op concertpodia en tijdens vredesmanfestaties. Thijs van Leer beschouwt Dona Nobis Pacem als een van zijn meest geslaagde werken. Het door Eddy Ouwens geproduceerde album Reflections bevat zowel populaire als klassieke werken met onder meer arrangementen (door Dale Newman en Jurre Haanstra) van A Whiter Shade Of Pale en het Poco Allegretto uit de Derde Symfonie van Brahms. Het album is deels in Nederland en deels in Engeland opgenomen met drummer Kenny Malone, de gitaristen Steve Gibson en John Going, bassist Jack Williams, de pianist Shane Keister.

Adriaen Valerius

1984

Jan Akkermans' album From The Basement verschijnt. De plaat opent met de heavy metal instrumental Headbanger. Van Leer speelt keyboard in het nummer. De hernieuwde samenwerking verrast vriend en vijand.

Jan Akkerman

1985

Thijs van Leer en Jan Akkerman nemen het album Focus op met daarop zeven eigen composities waarvan Le Tango en Who's Calling? gezamenlijke composities zijn. De laatste samenwerking tussen de twee muzikanten wordt medegeproduceerd door Ruud Jacobs en Theo Balijon.

Focus

1986

Van Leer speelt zelf alle instrumenten in op zijn soloalbum Renaissance. Het album I Hate Myself For Loving You wordt opgenomen met de Van Leer Band waarmee ook door Europa wordt getourd.

1989

Het album Bolero is een re-release van Reflections, aangevuld met een aantal nieuwe songs. De plaat bevat een versie van Procol Harums A Whiter Shade Of Pale, I'm Not In Love van 10CC en nieuwe arrangementen van Van Leers eigen composities La Cathedrale en Focus VI.

Focus

1991

Met Louis van Dijk en de gebroeders Pim en Ruud Jacobs gaat Thijs van Leer drie seizoenen lang op theatertournee met het succesvolle programma Klavervier. Uit deze samenwerking komt het album Hommage Aan Rogier Van Otterloo voort.

1992

Introspection '92 komt uit met Dick Bakker als arrangeur en orkestleider. Naast zangeres Letty de Jong zijn in het koor bijdragen te horen van o.a. Julya Lo'ko en Lisa Boray. Net als bij de eerdere Introspections heeft John Vis de supervisie. De plaat is opgedragen aan componist/arrangeur Rogier van Otterloo (1941-1988).

Julya Lo'ko Lisa Boray

1993

Samen met zijn familieleden Ruben (fluit), Eva (viool) en Berenice (viool, zang) neemt van Leer het album Joy To The World op.

1997

Thijs speelt fluit op Pictured Within (uitgebracht in 1999), het ambitieuze, door klassieke muziek geïnspireerde project van John Lord, de voormalige toetsenist van Deep Purple. Van een heel andere orde is de single Nielullemadoen, een carnavaleske samenwerking tussen Van Leer en chef-kok Joop Braakhekke.

1998

Van Leer speelt mee op het album On Goes The Quest van Maryson en is te horen op het succesvolle dubbelalbum Into The Electric Castle van Ayreon.

Ayreon

1999

Van Leer neemt met het Amsterdam Symphony Orchestra de cd The Glorious Album op.

2000

Met Van Leer Conxi gaat Thijs van Leer op tournee door Nederland en België. De groep bestaat uit zes Senegalezen en zes Nederlanders.

2001

Als solist treedt Thijs van Leer succesvol op met diverse jazzensembles, zoals Bert van den Brink en Trio Mike del Ferro, maar ook met groot orkest, koor en in duo-bezetting piano en fluit. Hij maakt ook als organist deel uit van Blues Summit, een supergroep vol bluesveteranen waaronder Niko Christiansen (ex-Livin' Blues), Eelco Gelling en John Lagrand.

Bert van den Brink Blues Summit

2002

Jan Dumée (gitaar/zang), Ruben van Roon (drums) en Van Leers stiefzoon Bobby Jacobs (basgitaar) nodigen Thijs van Leer uit om Focus nieuw leven in te blazen. Vanwege een virale ontsteking aan de rechterhelft van zijn gezicht beperkt Thijs van Leer zich in deze periode tot toetsen en zang. Manager Willem Hubers regelt voor Focus tournees door Brazilië, Chili, Mexico en Japan. Op het album Focus 8 wordt Van Roon vervangen door drummer Bert Smaak (ex-Bots).

2003

Thijs van Leer en Rick van der Linden (Ekseption) gaan in februari de studio in voor opnamen van een plaat die uiteindelijk niet zal verschijnen. Met levensgezellin en tekstschrijfster Anne-Lies werkt Thijs van Leer aan Franse chansons.

Ekseption

2004

Focus gaat op tournee door o.a. Engeland, de Verenigde Staten. Noorwegen, Zweden, Denemarken en Zuid-Amerika. Tijdens de onthulling door paus Johannes Paulus II van het marmeren beeld van de heilige Teresa de los Andes uit Chili, treedt Thijs van Leer samen met het koor van de Sixtijnse Kapel op in een nis van de Sint-Pieter in het Vaticaan. De teksten van het door Van Leer gecomponeerde lied Santa Teresa zijn geschreven door Juan Eduardo Fernandez, tevens de maker van het beeld. Thijs van Leer beschouwt dit optreden als het hoogtepunt van zijn carrière.

2005

Van Leer werkt als pianist in de studio van Roel Zaadnoordijk aan een album met de werktitel I Did It Steinway.

2006

Pierre van der Linden keert terug bij Focus en met de 26jarige Niels van der Steenhoven op gitaar starten de opnamen voor Focus 9/New Skin. De composities zijn van Thijs van Leer, op twee compositites van Bobby Jacobs en een van Niels van der Steenhoven na. Naast optredens in Nederland staan shows gepland in o.a. Noorwegen (het Classic Rock Festival te Lillehammer op 26 mei) en het Minnuendö Festival in Spanje (22 juli). Etudes Sans Gêne is de eerste solo-dvd van Van Leer, opgenomen in de catacomben van de beeldhouwer Cajus Spronken. De akoestiek van deze ruimte klinkt als een gemiddelde kathedraal. Van Leer zingt, speelt fluit en synthesizer en wisselt eigen composities af met improvisaties. Emile Elsen is verantwoordelijk voor de geluidsopnamen en filmt samen met Ree Spronken en Van Leers zoon Ruben. De dvd wordt gelimiteerd uitgegeven en is uitsluitend via internet te verkrijgen.

2007

Thijs van Leer neemt met Miguel Boelens twee loungecomposities op in de stijl van St Germain. Met Mario Argandona werkt hij aan een live opgenomen loungealbum begeleid door een internationale groep. De muzikant neemt met bariton Harry Peters een aantal eigen ballades op en is speciale gast tijdens enkele optredens van de funky jazzformatie The Auratones.

The Auratones

2008

Thijs van Leer viert dit jaar zijn 40-jarig jubileum. In september krijgt de muzikant in de Gelderse plaats Lathum door burgemeester De Ruiter van Zevenaar een lintje opgespeld en is hij daarmee Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

2009

Van Leers dochter Berenice brengt met haar Wicked Jazz Sounds Band een eerste album uit.

Wicked Jazz Sounds Band

2011

Thijs van Leer speelt regelmatig mee tijdens optredens van The Auratones. Hij krijgt op hun album The Adventure Continues alle vrijheid om 'de storende clown, de rattenvanger van Hamelen of de nep falsetjodelaar uit te hangen'. De cd bevat onder meer arrangementen van Focus-klassiekers Sylvia, Hocus Pocus en House Of The King. Berenice van Leer levert vocale bijdragen.

The Auratones

Discografie Thijs van Leer

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Thijs van Leer

Audio/Video Thijs van Leer

Video Thijs van Leer

Focus Live 1990 - House o...
Focus Live 1990 - House of the King
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Focus Live 1990 - House of the King

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer