Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THIJS VAN OTTERLOO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Thijs van Otterloo

Periode

1973 - heden

Genre

altsaxofoon, easy listening, jazz, tenorsaxofoon

Online

Officiële website

Thijs van Otterloo

Saxofonist Thijs van Otterloo is jarenlang orkestleider van de bigband On The Move. Met het Thijs van Otterloo Kwintet brengt hij in 2007 het album Miles Away uit met daarop een mix van jazz en popmuziek. Sinds 1995 is hij volop actief als arrangeur voor bigbands en orkesten.
Volledige biografie...

Instrumenten

altsaxofoon, tenorsaxofoon

Genoemd in de biografie van

2003   Liesbeth List
2003   Rogier van Otterloo

Biografie Thijs van Otterloo

Saxofonist Thijs van Otterloo is jarenlang orkestleider van de bigband On The Move. Met het Thijs van Otterloo Kwintet brengt hij in 2007 het album Miles Away uit met daarop een mix van jazz en popmuziek. Sinds 1995 is hij volop actief als arrangeur voor bigbands en orkesten.

In bezetting van

The Rogier Van Otterloo Files   altsaxofoon, sopraansaxofoon

1986 - 1990

Thijs van Otterloo (1973) is de jongste zoon van componist/dirigent Rogier van Otterloo (1941-1988). Geïnspireerd door platen van David Sanborn en Michael Brecker begint hij in 1986 altsaxofoon te spelen. Zes jaar lang krijgt hij saxofoonles van Ankie de Niet.

Rogier van Otterloo

1991 - 1995

In 1991 wordt Van Otterloo gevraagd tenorsaxofoon te spelen bij de Amersfoortse bigband On The Move van dirigent Jos Pommer. Daarnaast speelt hij vanaf 1992 drie jaar met de eerste bezetting van zijn eigen Thijs van Otterloo Kwintet dat verder bestaat uit pianist Edwin Berg, bassist Reyer Zwart, trompettist Gijs Davelaar en drummer Peter Beets. Het repertoire van het kwintet bestaat voornamelijk uit stukken van Benny Golson en The Jazz Messengers, grotendeels gearrangeerd door Peter Beets.

1996 - 2000

Na het vertrek van dirigent Jos Pommer wordt Thijs van Otterloo muzikaal leider van On The Move. Hij schrijft zijn eerste arrangementen voor het Luchtmachtorkest. Sinds 1997 speelt de saxofonist in de groep Line Up van zangeres is Albertine Verhoeff uit Muiden. Op het Utrechts Conservatorium krijgt hij saxofoonles van Piet Noordijk en compositieles van Henk Alkema. Van Otterloo studeert af in de hoofdvakken Lichte Muziek Saxofoon (1999) en Compositie (1998). De saxofonist werkt mee aan diverse projecten: RosLaLoup van Manon Ros en Bart Wolvekamp (winnaar Concours de la Chanson in 1997), het jazz/barokgezelschap Alter Ego Orcustra van toetsenist Stormvogel (in de periode 1997-1999) en Pep & De Oorsprong, de band van de Nederlandstalig singer/songwriter Patrick Mackaaij (1997-2000).

2001 - 2005

Onder supervisie van dirigent Jos Pommer arrangeert Van Otterloo in 2001 de helft van de muziek van de theatershow Tommy - arrangeur Rik Elings is verantwoordelijk voor de andere helft. Samen met onder meer zijn broer Bas brengt Van Otterloo in 2003 de cd-box Verzameld Werk uit met composities van hun vader. Thijs van Otterloo speelt in het octet The Rogier Van Otterloo Files. De groep brengt een ode aan Rogier van Otterloo met het album Projectet (uitgebracht door Munich Records) waarop twaalf jazzy arrangementen staan van bekende composities van de componist. On The Move wint in 2003 de Amersfoortste Jazz Award. Eind 2003 gaat Thijs van Otterloo van start met de tweede bezetting van het Thijs van Otterloo Kwintet, met naast Reyer Zwart, drummer Rowin Tettero, toetsenist Simon Gitsels en gitarist Marcel Dorenbos. Naast enkele eigen composities speelt het kwintet instrumentale bewerkingen van bestaande, nooit eerder gecoverde popsongs van onder anderen Joni Mitchell, Noa en Scritti Politti. De nieuwe bezetting is voor het eerst live te zien op 21 maart 2004 op Jazzpodium Amersfoort. In het najaar van 2005 staat de saxofonist drie keer in het theater met de show Full Colour, gelieerd aan het gelijknamige album van zijn schoonzus Katelijne van Otterloo en zijn broer Bas. Op het programma staan liedjes van Katelijne en Bas van Otterloo, stukken uit het American Songbook en een thema uit de film Turks Fruit. De begeleidingsband bestaat verder uit toetsenist Gregor Hamilton, gitarist Marcel Dorenbos en drummer Arno van Nieuwenhuijze. Eind 2005 gaat het Thijs van Otterloo Kwintet de Belgische Fieldwork Studio's in van Roeland Jacobs (zoon van bassist Ruud Jacobs) en opnametechnicus Mike Butcher.

Marcel Dorenbos Reyer Zwart Ruud Jacobs The Rogier Van Otterloo Files

2006 - 2007

Ook On The Move neemt een eerste cd op. Daarna vertrekt lead-altist Tony Vos de bigband en neemt Thijs van Otterloo diens plaats over in de saxofoonsectie en wordt Bert Pfeiffer dirigent. Op 23 april 2006 (Sint-Jorisdag) is in de schouwburg van Tilburg de wereldpremière van de compositie St-Joris, door Van Otterloo gecomponeerd voor fanfare ter gelegenheid van het tachtigjarige bestaan van fanfare Sint-Joris uit het Brabantse Dorst. In het voorjaar van 2006 krijgt hij van het Amsterdams Fonds voor de Kunst een compositieopdracht voor pianola. Sketches Of Summer bestaat uit drie pianolarollen waarvan het eerste deel Travel Plans op 4 november te horen is tijdens de Museumnacht te Amsterdam. Het album Miles Away van het Thijs van Otterloo Kwintet komt in 2007 uit bij Pink Records. Zanger Hartog Eysman neemt de vocalen voor zijn rekening en de blazerssectie is onder leiding van trompettist Dirk Beets. Het album bevat tien tracks met naast zeven eigen composities bewerkingen van Noa, Kate Bush en Stevie Wonder. De presentatie vindt op 20 mei plaats in het Beauforthuis te Austerlitz. Tijdens de optredens van het kwintet (aangevuld met Hartog Eysman) wordt de plaats gitarist van de naar Brazilië verhuisde Marcel Dorenbos overgenomen door Erik Rutjes, die overigens ook al in enkele stukken op het album is te horen. Na een optreden in de Regentenkamer te Den Haag neemt drummer Rowin Tettero afscheid en wordt zijn rol overgenomen Arno van Nieuwenhuize. Thijs van Otterloo speelt mee tijdens een concertserie in Utrecht van het Alter Ego Jazzbarock Consort van toetsenist Stormvogel. Hij orkestreert het nummer A Good Thing van Gino Vannelli dat de Canadese zanger op 1 december 2007 uitvoert met het Radio Filharmonisch Orkest tijdens een benefietconcert in het Concertgebouw.

2008

Arrangementen van Thijs van Otterloo zijn te horen tijdens de theatershow Hollywood In Concert waar het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht vanaf 11 januari mee op tournee gaat.

Discografie Thijs van Otterloo

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Thijs van Otterloo

Audio/Video Thijs van Otterloo

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer