Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

THOMAS BERGE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Thomas Berge in 2003

Periode

25-01-1990 - heden

Genre

amusementsmuziek, Nederlandstalig, zang

Online

Officiële website

Thomas Berge

Thomas Berge uit Haaksbergen begint zijn zangcarrière op jeugdige leeftijd. Hij is na de uitgave van zijn debuutsingle Mijn Luchtballon (2003) succesvol in Nederland met repertoire dat in het verlengde ligt van Frans Bauer en Jan Smit.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

2001   Jeroen Dirksen
2005   Dennie Christian
2005   Johnny Hoes

Biografie Thomas Berge

Thomas Berge uit Haaksbergen begint zijn zangcarrière op jeugdige leeftijd. Hij is na de uitgave van zijn debuutsingle Mijn Luchtballon (2003) succesvol in Nederland met repertoire dat in het verlengde ligt van Frans Bauer en Jan Smit.

1990 - 2003

Zanger Chiel Ottink (Enschede, 25 januari 1990) zingt in het plaatselijke kerkkoor en krijgt op jeugdige leeftijd de hoofdrol in de plaatselijke versie van de musical Oliver. Zijn optreden levert hem meerdere rollen in andere musicals op. Tijdens de cd-opnamen van de musical De Geheime Tuin bij Studio One Records ontdekt producer Johnny Sap het talent van de stem van de zanger. Na enkele proefopnamen worden van zijn debuutsingle Mijn Luchtballon in 2003 tijdens een promotiestunt ongeveer 800.000 exemplaren verspreid. Het liedje is een succes. Omdat het management ook veel van de Duitse markt verwacht, wordt de artiestennaam van de twaalfjarige zanger Thomas Berge.

2004

Al op jonge leeftijd is Thomas Berge al een gevestigde naam getuige de vele singles die hun weg naar een groot publiek weten te vinden. Ook van zijn beide albums worden duizenden exemplaren verkocht. De TROS zendt een special uit over het jonge fenomeen getiteld Thomas Berge In Oostenrijk. De Wereldomroep zendt de special in juli nog eens uit. Deze special is voor de platenmaatschappij aanleiding om de eerste dvd van Thomas uit te brengen. Op de dvd Thomas Berge In Holland bezoekt Thomas onder andere Giethoorn, Scheveningen, de Alkmaarse Kaasmarkt, Madurodam, Volendam en zijn woonplaats Haaksbergen. Na de volgende singles Als Jij Er Morgen Niet Meer Bent (van het debuutalbum Thomas Berge) en Een Glimlach (augustus 2004) bereidt de zanger een tweede album voor.

2005

Thomas Berge In januari reist Thomas naar Obertauern in Oostenrijk voor de opnamen van een tv-special die ook op dvd verschijnt (Thomas Berge In Oostenrijk). De TROS zendt deze special in mei uit. Op 15 februari komt het tweede album Als Jij Lacht uit. De gelijknamige eerste single belandt in de Top 40 gevolgd door Ik Zie Mijn Leven Als Een Melodie (mei). De zanger is regelmatig op televisie te zien, zowel landelijk als op regionale zenders als RTV Drenthe. De Mooiste is niet alleen een single van Thomas Berge maar ook een compilatie inclusief de gratis dvd Thomas Berge In Spanje. In november brengt de jonge zanger een kerstalbum uit met naast een kerstmedley zowel ontroerende liedjes als vrolijke meezingnummers. Op 28 november vindt in Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht 'n Lach & 'n Traan Show plaats, geïnspireerd door de gelijknamige tv-show van Johnny Hoes uit 1965. Berge doet mee aan deze show en presenteert er zijn duet met Johnny Hoes: de single Jantjes Gitaar. Op 9 december is Berge een van de optredende acts tijdens de door Dennie Christian gepresenteerde jaarlijkse Schlagerparade te Hengelo.

Dennie Christian Johnny Hoes

2006

Thomas Berge is de jongste winnaar van de Zilveren Harp. Hij is op 17 maart een van de optredende artiesten tijdens het Giga Piraten Festijn in het Gelredome te Arnhem. Het album Geloof In Je Dromen (november) bevat onder meer het duet Zing met bariton Ernst Daniël Smid.

Ernst Daniël Smid

2007

Thomas Berge doet mee aan het tv-programma Sterren Dansen Op Het IJs op SBS6 en is samen met zijn Russische schaatspartner Nina een van de favorieten. Daarna is hij te zien in de zangshow Just The Two Of Us waarin bekende vocalisten gekoppeld worden aan een BN'er met weinig zangervaring. Berge vormt in dat programma een zangduo met actrice Peggy Jane de Schepper. Berge doet ook mee aan Toppers Te Paard, een amusementsprogramma van TV Oost waarin bekende Nederlanders binnen enkele weken de fijne kneepjes van het ruitervak onder de knie proberen te krijgen. De zanger speelt een rolletje in de tienerfilm Zoop In Zuid-Amerika en krijgt zijn eigen docusoap. Voor een special voor de Tros vliegt Berge in november naar Tampa in Florida waar hij optreedt tijdens een cruise. In het najaar verschijnt zijn zesde officiële album Compleet.

2008

Thomas Berge krijgt op 21 januari voor Geloof In Je Dromen de Originele Rembrandt 2007, door de Stichting Nederlandse Muziek uitgereikt aan albums van Nederlandse artiesten die zich onderscheiden door oorspronkelijke teksten en composities. Dit jaar wint hij ook de Gulden Vedel, de prijs die sinds 1979 jaarlijks wordt toegekend aan een Nederlandse zanger, zangeres of groep, waarvan de muziek veelvuldig is gebruikt bij de danslessen in de Swinging World dansscholen. Op 7 en 8 maart staat de zanger in een uitverkochte Heineken Music Hall te Amsterdam. Er zijn gastoptredens van rapper Ali B. en zangeres Tess van Disney's High School Musical. De voorbereidingen zijn op televisie te volgen in een reality soap. Een registratie van de optredens verschijnt later in het jaar zowel op cd als op dvd. Berge is meerdere malen op televisie te zien, onder meer tijdens het Tros Muziekfeest In De Sneeuw in Westendorf en in juni in een aflevering van de soapserie Goede Tijden Slechte Tijden. De samenwerking tussen Thomas Berge en Jeroen Dirksen houdt in juni op wanneer Dirksen een rechtszaak aanspant tegen de zanger omdat de producer naast royalty's voor liedjes ook geld wil voor optredens van Berge. De single Zonder Jou is de eerste met Berge's nieuwe producer Justin Pieplenbosch. In september reist de zanger met danseres Roemjana naar Glasgow voor deelname aan het Eurovision Dance Contest.

Ali B Jeroen Dirksen

2009

Thomas Berge scoort in oktober met de single Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn zijn eerste nummer 1-hit in de Single Top 100. Met origineel scoorde Gordon in 1991 eveneens zijn eerste nummer 1-hit. Berge zingt zijn versie voor het eerst in een aflevering van het tv-programma De Beste Zangers Van Nederland, dat in de zomer wordt uitgezonden door de TROS. Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn is ook de titel van het album van Berge, dat op 30 oktober wordt uitgebracht door Studio 1/NRGY. Op verzoek van Radio 100% NL neemt Thomas Berge de kerstsingle Geen Kerstfeest Zonder Jou op. Met deze single behaalt de zanger in december de eerste plaats van de Single Top 100.

2010

Thomas Berge brengt in 2010 de singles Ik Vertrouw Je Niet Meer en Niets Te Veel uit. Een van zijn optredens dit jaar is tijdens Toppers In Concert in de Amsterdam ArenA. Hij verzorgt ook een gastoptreden in Carré op de vijftigste verjaardag van René Froger. Berge debuteert als klassieke zanger wanneer hij deelneemt aan het EO-programma Mattheus Masterclass. Onder begeleiding van bariton Maarten Koningsberger wordt hij klaargestoomd voor een uitvoering van de Matthäus-Passion, compleet met koor en orkest in de Vituskerk te Hilversum.

Maarten Koningsberger Toppers

2011

Een ander optreden met een religieus thema is tijdens de eerste, succesvolle editie van The Passion op Witte Donderdag in de binnenstad van Gouda. The Passion vertelt over het lijden, sterven en de opstanding van Jezus aan de hand van bekende Nederlandstalige popsong. Het evenement wordt live uitgezonden op Nederland 3. Thomas Berge zingt tijdens dit mediaspektakel de rol Petrus. Circa 20.000 bezoekers staan op de markt in Gouda en ongeveer een miljoen kijkers volgen de uitvoering op televisie. In deze periode verschijnt Thomas Berge's single Mijn Woord, afkomstig van het album 1221 (september). Mijn Woord behaalt de 8ste plaats in de Single Top 100. De titel van het album verwijst naar het feit dat de zanger zijn carrière op 12-jarige leeftijd is begonnen en in 2011 21 is geworden. Op de plaat toont Berge zich van zijn ernstigere kant.

2012 - 2013

2012 wordt jaar van bezinning voor de zanger. Hij neemt afscheid van zijn management en tekent in juli 2013 een overeenkomst met muzieklabel Cloud 9 Music. Hij gaat weken aan een aolbum met als inspiratiebronnen Train, Maroon 5 en Robbie Williams.

2014

In januari komt het album Berge Verzet uit. Het is een persoonlijk album met Nederlandstalige popsongs en ballads. Zijn broer Rens Ottink breekt door met de band PAUW.

PAUW

Discografie Thomas Berge

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Thomas Berge

Audio/Video Thomas Berge

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer